Публікації

Показано дописи з листопад, 2020

На рідному порозі

Зображення
Віртуальне знайомство   Бібліотекарі дитячої  бібліотеки – філіалу № 13 пропонують зануритися у світ дитинства, веселого, сонячного, доброго, з ніжними колисковими, щирими посмішками та навіть доречними і мудрими повчаннями. Дорогі наші маленькі читачі! А чи здогадуєтеся ви, що ваші дорослі, великі та серйозні батьки теж колись були дітьми, як і ви зараз? Уявіть собі, були! І їхні батьки, ваші бабусі та дідусі, теж читали їм на ніч віршики та казочки. І серед найулюбленіших, звичайно, були твори Платона Воронька , творчість якого по вінця сповнена дитячою радістю. Народився Платон Воронько 1 грудня 1913 року в селі Чернеччина Охтирського району Сумської області в бідній селянській сім’ї. Батько його був сільським ковалем, дід — мандрівним лірником. «Мати моя, Марфа Іванівна, — згадував пізніше поет, — була ніжною, сором’язливою і постійно сумовитою жінкою. Природа нагородила її винятковим голосом. Зимовими вечорами, сидячи за прялкою чи ткацьким верстатом, вона співала тихо й сумн

Я ж тільки хотів зробити тату…

Зображення
                                                      Віртуальна валеологічна сторінка           #16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА     1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Маємо сумне досягнення: столиця України, Київ, увійшла до переліку 27 мегаполісів світу, найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу. Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Регіон Східної Європи та Центральної Азії, до якого територіально належить Україна, єдиний у світі, де продовжує зростати кількість нових випадків ВІЛ-інфекції та смертей від СНІДу. На серпень 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 331 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 346 пацієнтів діагностовано СНІД, а 191 людина померла від СНІДу. Основною причиною смерті у хворих на СНІД залишається туберкульоз — понад 50% всіх випадків смерті від СНІДу. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням час

На острові пригод Ярослава Стельмаха

Зображення
                                                          Бібліознайомство    Бібліотека-філіал №13 для дітей пропонує ознайомитись з життєвим та творчим шляхом українського письменника, драматурга, перекладача  Ярослава Стельмаха .  Ярослав Михайлович Стельмах народився 30 листопада 1949 р. в Києві в родині відомого українського письменника Михайла Стельмаха. Ріс дитиною обдарованою, з різнобічними інтересами. З дитинства захоплювався спортом, музикою, іноземними мовами. Займався плаванням, потім гімнастикою, а з боксу і боротьби здобув навіть спортивні розряди. Після закінчення середньої школи вчився в Київському інституті іноземних мов, потім в аспірантурі, займався перекладацькою діяльністю. На час закінчення інституту Ярослав Стельмах мав уже декілька друкованих перекладів з англійської мови.

Підозрілі мешканці Інтернету

Зображення
                                                      Мережевий лікбез    В Інтернеті є не тільки чемні люди, які люблять доброзичливо спілкуватися, вчитися чи ділитися інформацією. Доволі часто під іменами або ніками справжніх користувачів ховаються хитруни й шкідники. Працівники бібліотеки-філіалу №13 допоможуть вам їх розсекретити!                                                                         Тролі

Григорій Косинка – творець самобутньої краси

Зображення
Бібліознайомство Бібліотека-філіал №13 для дітей пропонує своїм користувачам ознайомитися з життєвим та творчим шляхом Григорія Косинки . Григорій Михайлович Косинка (справжнє прізвище - Стрілець) народився 29 листопада 1899 року в бідній селянській родині Наталки і Михайла Стрільців у селі  Щербанівка   Київського повіту   Київської губернії  (тепер  Обухівський район   Київської області ). Рід був давній, чумацький. Григорій змалечку пас худобу, а взимку ходив у сусіднє село до земської школи. «Краснянська школа — мій перший університет», — казав він згодом. У пошуках кращого життя  1908  року родина виїхала на  Далекий Схід , оселившись на березі  Амуру , почали будувати хату, проте вже через півроку повернулися на Батьківщину. Малий Грицько полов  буряки , його матір, Наталя Романівна, «шитвом почала заробляти паляниці», а батько підробляв на цукроварні.

Мандруємо світом з дитячими журналами

Зображення
                                                                                 Уявна подорож    Мабуть, кожна мама знає як часом важко організувати якісне дозвілля для дитини. І немає різниці чи це непосидюча двох-трьохрічна чомучка чи невгамовний школярик. Прекрасною альтернативою для урізноманітнення читацького раціону, а також розширення інтересів та світогляду дитини стануть дитячі журнали. В Україні для маленьких читачів існує близько 100 періодичних видань на будь-який вік та смак. Найкраще місце для знайомства з сучасними журналами для дітей — бібліотека. Звісно, технології та комп’ютерні ігри змінюють життя, але діти залишаються дітьми. Вони люблять казочки, комікси, цікаві завдання і саморобки.      Що ж представляє собою журнал? Журнал – це друковане періодичне видання. Складається журнал з обкладинки, на якій обов’ язково зазначена назва журналу, рік і місяць видання або номер. Всередині обкладинки – сторінки.     Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують   зупин

Яскрава зіронька Марія

Зображення
   З Полтавщиною та славним містом над Ворсклою пов ’язано сотні імен видатних людей. Україна часто ростить геніїв та  нерідко складається так, що розкривають вони свій талант не на рідній землі. Так сталося і з Марією Башкирцевою. Дівчина з полтавського села Гавронці змусила говорити про себе весь світ. Вона перша з Російської імперії удостоїлась права виставляти свої картини в найпрестижнішому музеї Європи – Луврі.  Геніально обдарована: володіла шістьма іноземними мовами, славилась ще й як прекрасна співачка. Особисто знайома з Анатолем Франсом, Мане, Жорж Санд,  листувалась з Гі де Мопассаном та Іллею Репіним. Але в Україні жила лише кілька років, а потім тільки тричі приїздила на короткий час.

Чемність у Павутині

Зображення
                                                                       Мережевий лікбез   Усе в житті еволюціонує, трансформується, розвивається, рухається... Не залишилась поза увагою цієї аксіоми і всесвітня мережа Інтернет. Сучасний Інтернет – це робота, освіта, самоосвіта,   дозвілля, а ще й   особливе віртуальне середовище людських взаємин. Зміни торкнулися   й   „віртуальних мешканців”. Контингент Інтернету за останні роки урізноманітнився, активні його учасники – молодь, юнацтво, діти. Тому пропонуємо скористатися нашими порадами саме дітям.                                             

По книгу в бібліотеку

Зображення
     17 листопада відновилося обслуговування користувачів на абонементах. Новина про відкриття швидко поширилася серед половчан. Напередодні бібліотекарі зателефонували читачам та повідомили гарну звістку. Дуже приємно було чути радісні голоси, вітання з відновленням обслуговування та побажання бути всім здоровими та працювати. Всі дотримуються правил карантину, бо «дуже і дуже   хочеться читати…». Це в черговий раз засвідчує, що книга та бібліотека потрібні людям!                 

Майдан. Простір гідності, свободи і єднання

Зображення
                                           Віртуальна година пам'яті                                       21 листопада   в Україні відзначається День Гідності та Свободи . Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, в Україні розпочалися дві події: Помаранчева   революція (2004 року) та Революція Гідності ( листопад 2013 – лютий 2014 років). Метою запровадження цієї пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору, збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь об’єктивної інформації про події в Україні ХХІ століття.

Вчимося жити поруч

Зображення
                                          Віртуальна хвилинка етики                                                                                            Світ – моя батьківщина,                                                                                            Людство – моя родина.                                             Халіл Жібраїл                                                        16 листопада 1995 року держави – члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції прийняли «Декларацію принципів толерантності» й проголосили цей день, 16 листопада , Міжнародним Днем толерантності. В цій Декларації розглянуто основні принципи толерантності і шляхи утвердження цих принципів у світовому співтоваристві.        

Майстер сучасного українського детективу

Зображення
                                                           Бібліознайомство До 50-річчя з дня народження сучасного українського письменника Андрія Кокотюхи працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують віртуально ознайомитись з життєвим та творчим надбанням автора.

Дітям про безпеку на вулиці

Зображення
        Віртуальна інформаційна хвилинка     Наша бібліотека, незважаючи на карантин,   продовжує дистанційну   співпрацю з друзями, дітлахами ПДНЗ № 80 "Гвоздика ". В Україні проводиться Всеукраїнський Тиждень безпеки дорожнього руху, в рамках проведення другого етапу   бібліотекарі підготували дошкільнятам віртуальну інформаційну хвилинку "Дітям про безпеку на вулиці".

Нехай цвіте моя Земля

Зображення
  Віртуальна інформаційна сторінка     Ми живемо на найдивовижніший планеті – планеті світлих сонячних ранків, яскравих лагідних днів і тихих зоряних ночей. На планеті, що дарує найщиріші почуття і щастя тим, хто шанує, любить та оберігає її. Мила   серцю   Україна – це   земля   дідів і прадідів наших.Тут   народилися   наші батьки, на цій землі ми зробили свої перші кроки.Ми – діти природи і не любити її ми не маємо права.   Любов   до   природи –одна   з   найточніших   ознак любові до Батьківщини». Так, це наша земля, це наша краса, дана Богом, і нам би її зберегти.                                            Що таке Батьківщина ?                                      За віконцем калина,   Тиха казка   бабусі,    Ніжна пісня матусі, Дужі руки у тата,   Під тополями хата,   Під вербою криниця,                      В чистім полі пшениця.                 Бажання   знати якомога більше про природу й довкілля було завжди притаманне людині ще з перших кроків її розвитку.

Дивовижне мистецтво Японії. Уроки оригамі

Зображення
       11 листопада відзначається Всесвітній день оригамі. Цей день засновано Японської Асоціацією оригамі в 1980 році. Він пов’язаний з важливою історичною датою – днем закінчення Першої світової війни, яка офіційно закінчилася об 11 годині 11 листопада 1918 року. Це був перший день миру після війни, що тривала 4 роки і 3 місяці. Символом цього дня став японський паперовий журавлик. Крім того, чотири «одиниці», що складають цю дату, символізують чотири сторони квадрата, з яких складаються традиційні фігурки.

Збережемо майбутнє разом

Зображення
                                                      Віртуальна екологічна сторінка                           11 листопада — Міжнародний день енергозбереження.       Це свято засновано з ініціативи міжнародної екологічної мережі “Шкільний проект з використання ресурсів та енергії” (SPARE). Вперше його відзначили у 2008 році. Основна мета — привернути увагу до важливості раціонального використання ресурсів та пошуку поновлюваних джерел енергії.      Проблема енергозбереження набагато глибша, ніж може здатися на перший погляд.   Економне використання енергії дає змогу не тільки заощадити гроші, а й зменшити забруднення навколишнього середовища. Тим більше, що найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюдно.   Працівники бібліотеки-філіалу №13 наголошують, що заощаджувати та раціонально використовувати ресурси зовсім не складно. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заход

Сучасний казкар Ніл Ґейман

Зображення
  10 листопада він святкує своє 60 – річчя. Ніл Ґейман   - англійський письменник-фантаст, сценарист, режисер і продюсер.      Народився Ніл Ґейман в місті Портсмуті (Великобританія). Ще з чотирирічного віку він став пристрасним шанувальником читання — відтоді, як уперше взяв до рук книжку. Письменник переконує, що твори, прочитані в дитинстві вплинули на весь його літературний шлях. Читання сформувало його особистість і те, ким він є сьогодні.   Після закінчення школи Ґейман  відмовився від можливості здобути вищу освіту на користь журналістики,   й відразу влаштувався кореспондентом у британське видання.   Проте пройшло цілих шість років перш ніж його перша професійна публікація — інтерв'ю з   Робертом Сілвербергом , з'явилася в англійському виданні журналу "Penthouse" в 1984 році. Цього ж року Ґейман друкує перше невелике оповідання «У гонитві за пір’їною»   в періодичному виданні «Imagine». Наприкінці 1980-х його першою серйозною літературною роботою стал

«Веселка» - берегиня дитячої книги

Зображення
Інформаційна сторінка Бібліотека-філіал №13 пропонує доторкнутися до сторінок історії   видавництва дитячої книги. Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» має славні традиції та історію.   Видавництво було засноване у Києві у березні 1934 року. За час діяльності випущено понад 10 тисяч назв книжок загальним накладом 1,5 мільярда примірників видань, адресованих дітям різного віку, а також їхнім батькам та педагогам.        Книжки виходять переважно українською мовою (99%) та мовами національних меншин України, а також англійською, польською, німецькою, іспанською, польською, болгарською та ін. Видавництво започаткувало низку серій, деякі з них стали легендарними (приміром, «Шкільна бібліотека», «Казки народів світу», «Дванадцять місяців», «Українській дитині», «Пригоди. Фантастика», «Козаченьки» та ін.). У видавництві побачили світ дитячі твори практично всіх класиків української літератури, сформувалось покоління сучасних письменників, перекладачів та художни