Я ж тільки хотів зробити тату…

                                                    Віртуальна валеологічна сторінка

        #16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

    1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Маємо сумне досягнення: столиця України, Київ, увійшла до переліку 27 мегаполісів світу, найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу. Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Регіон Східної Європи та Центральної Азії, до якого територіально належить Україна, єдиний у світі, де продовжує зростати кількість нових випадків ВІЛ-інфекції та смертей від СНІДу. На серпень 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 331 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 346 пацієнтів діагностовано СНІД, а 191 людина померла від СНІДу. Основною причиною смерті у хворих на СНІД залишається туберкульоз — понад 50% всіх випадків смерті від СНІДу. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання. Найбільш уражені регіони: Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська області, м. Київ, Київська, Херсонська та Чернігівська  області.  

     Тим часом опитування населення України показують вкрай низький рівень знань щодо ВІЛ: 67% респондентів у віці від 15 до 24 років ніколи не проходили тест на ВІЛ, 38% - не користуються презервативами,  28% вважають, що інфікуватись ВІЛ можна через укус комара. Багато хто вважає, що інфікуватись можна тільки через незахищені сексуальні контакти та через голку, якою користувались кілька чоловік, будучи  наркоманом.  Але це не єдині шляхи передачі. Адже СНІДом можна заразитися під час  маніпуляцій, пов’язаних з кров’ю (переливання крові, хірургічне втручання), через використання «брудного»  інструментарію (у тату-салонах, зубних кабінетах, манікюрних салонах тощо).  Крім того, є шлях передачі вірусу від ВІЛ-позитивної матері до майбутньої дитини. Отож, у житті кожного з нас можуть бути моменти ризику, минулі стосунки, чи навіть похід до стоматолога або до майстра манікюру-педикюру. Варто пам’ятати, що ВІЛ-інфекція не передається побутовим шляхом.

    Дізнатися про свій статус можна лише здавши кров на аналіз, тестування безкоштовне. Такі кабінети є майже в кожній поліклініці. Людина має право проходити тестування на ВІЛ з 14 років без дозволу батьків. Тестування анонімне, безплатне і конфіденційне. Часом від інфікування до розвитку СНІДу може минути до 10 років, і протягом цього часу людина може й не здогадуватись про свій статус. Нині в Україні за даними UNICEF  та UNAIDS,  близько 5,5 тисячі молодих людей живуть з ВІЛ. Проте на офіційному обліку стоїть лише  трохи більше тисячі підлітків. А інші просто не знають про свій статус. За останні  роки країна досягла значного прогресу в лікуванні ВІЛ-позитивних осіб. Охоплення антиретровірусною терапією зросло майже вдвічі. Відповідно до Стратегії UNAIDS на 2016–2021 роки «На шляху прискорення для подолання СНІДу» для припинення епідемії ВІЛ-інфекції необхідно вжити заходів для того, щоб 90% людей знали про свій ВІЛ-статус, 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримували відповідне лікування. Досягнення цих цілей дасть можливість зупинити епідемію ВІЛ-інфекції у країні, попередити нові випадки інфікування ВІЛ, зменшити смертність від хвороб, зумовлених ВІЛ, а людям із ВІЛ — жити повноцінним життям.

   Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом підготували відеоогляд-застереження «Знай правду про ВІЛ-інфекцію та СНІД!».

#16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

                                      

 

 

 

Коментарі