Чемність у Павутині

                                                                      Мережевий лікбез

  Усе в житті еволюціонує, трансформується, розвивається, рухається... Не залишилась поза увагою цієї аксіоми і всесвітня мережа Інтернет. Сучасний Інтернет – це робота, освіта, самоосвіта,  дозвілля, а ще й  особливе віртуальне середовище людських взаємин. Зміни торкнулися  й  „віртуальних мешканців”. Контингент Інтернету за останні роки урізноманітнився, активні його учасники – молодь, юнацтво, діти. Тому пропонуємо скористатися нашими порадами саме дітям.                                            

     Як і в усьому світі, в інтернет-країні без кордонів та паспортів теж потрібно бути чемним. Тобто слід бути ОСОБЛИВО привітним навіть попри те, що тебе там, можливо, мало хто знає, і поліцейські не стоять за спиною. Це важливо для того, аби тебе правильно зрозуміли. В мережі ти не можеш по-справжньому потиснути руку чи показати однозначні емоції. Ти можеш просто пожартувати, а співрозмовник подумає, що ти з нього знущаєшся.

    Якщо Ви бажаєте дотримуватись правил етикету не тільки в реальному житті, а й в Інтернеті працівники бібліотеки-філіалу №13 радять:

1.  Усілякі розмовні слівця вживай тільки серед тих «співрозмовників», яких чудово знаєш, і вони тебе також. Тільки близькі друзі завжди зрозуміють тебе правильно.

2.     Не будь нахабою, не пхайся в розмови малознайомих, навіть якщо вони друзі твоїх друзів. Якщо ти все-таки вирішиш дещо сказати, обовязково подумай, чи це настільки важливо, чи ти просто хочеш що-небудь сказати.

3.   Починай листи зі звичайних слів чемності й не забувай прощатися. Якщо не маєш можливості одразу відповісти на листа, обовязково напиши, що листа отримав, але відповідь даси згодом.

4.  Не ділися непотрібною інформацією. Якщо хочеш щось комусь переслати, подумай та пересвідчись, чи цікаво це адресату.

   Отже, дотримуйся цих основних заповідей мережевої моралі. Інакше ти можеш стати ПЕРСОНОЮ НОН-ГРАТА в країні Павутині. А це значить, що з тобою обмежать спілкування, можуть перестати товаришувати, або просто «забанять» (заборонять втручатися в чужі розмови) чи взагалі не пускатимуть на інтернет-сторінку. Шануйся! 

       

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі