Збережемо майбутнє разом

                                                 Віртуальна екологічна сторінка

                          11 листопада — Міжнародний день енергозбереження.  

    Це свято засновано з ініціативи міжнародної екологічної мережі “Шкільний проект з використання ресурсів та енергії” (SPARE). Вперше його відзначили у 2008 році. Основна мета — привернути увагу до важливості раціонального використання ресурсів та пошуку поновлюваних джерел енергії.

    Проблема енергозбереження набагато глибша, ніж може здатися на перший погляд.  Економне використання енергії дає змогу не тільки заощадити гроші, а й зменшити забруднення навколишнього середовища. Тим більше, що найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюдно.

  Працівники бібліотеки-філіалу №13 наголошують, що заощаджувати та раціонально використовувати ресурси зовсім не складно. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи.

Усі ці заходи можна розділити на чотири напрями:

  І. Заощадження ресурсів: води та газу.

1.   Налагодити крани, встановити прилади обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси.

2.   Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

3.     Газову колонку або бойлер, які відпрацювали 15-20 років, варто замінити, бо з часом ці пристрої втрачають ефективність.

   ІІ.   Заощаджуємо гарячу воду.

1.   Закривати воду, якщо не користуєтеся водою тут і зараз.  Закривайте кран під час чищення зубів, зняття шкірки з овочів і фруктів. Можна встановити електронний змішувач. Тоді вода литиметься лише тоді, коли хтось підноситимете руки або посуд.

2.   Ощадливіше користуватися змішувачем у вигляді ручки, ніж стандартними двома кранами.

3.   Необхідно стежити за станом сантехніки та вчасно ремонтувати її. З крану, що протікає, щомісяця виливаються сотні та тисячі літрів води.

4.    Якщо в будинку центральне водопостачання, то варто встановити лічильники на воду, як гарячу, так і холодну. Інакше будете сплачувати з власної кишені за кожен прорив на трасі або за сусіда, який не відремонтував свій кран.

5.  Приймати душ економніше, ніж ванну. Через насадки, які розпилюють воду, витратиться у кілька разів менше води.

6.  Для заощадження води під час миття посуду варто встановити подвійну раковину. Тоді можна мити посуд в одній частині, а полоскати – в іншій.

7.     Не рекомендується розморожувати продукти під струменем води.

8.  Слід використовувати побутові прилади, які заощаджують працю, час та ресурси. Наприклад, пральні, посудомийні машини тощо.

9.   Необхідно перекривати вентиль для води, якщо залишаєте приміщення на декілька днів.

  ІІІ. Заощаджуємо електроенергію.

1.      Вимикайте світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті.

2.   Використовуйте енергоефективні лампочки. Варто встановити світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин.

3.  Датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх варто встановити у коридорах, під’їзді, на сходах та інших місцях спільного користування. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.

4. Енергозберігаючі побутові прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В».

5.    Режим очікування для комп’ютера доречний, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Слід вимикати пристрої, якими ніхто не користується. А ще краще – вимикати взагалі штекер з розетки.

6.  Не можна залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора.

7.   Холодильник та морозильник варто регулярно розморожувати, стежити за тим, щоб дверцята були щільно закритими.

8.    Охолоджуйте їжу перед тим, як поставити її в холодильник. Гаряча каструля змусить холодильник працювати інтенсивніше.   

9.    Холодильник розташовуйте подалі від плити, нагрівача, колонки чи бойлера, батареї та прямих сонячних променів, а сучасні пристрої для приготування їжі, наприклад, мультиварки, дають змогу готувати 2-3 страви одночасно, що зберігає як газ, так і електроенергію.

     IV. Заощаджуємо тепло.

1.Тепловий лічильник в квартирі, що підключена до центрального опалення, дає змогу відслідкувати скільки тепла ви отримали та платити тільки за цю кількість. Опалювальний прилад слід вимикати, якщо нікого немає в будинку.

 2. Термостатичний вентиль на радіатор дозволить контролювати температуру в будинку чи квартирі.  Встановіть тепловідбивні екрани за радіаторами.

3.  Опалювальні прилади та радіатори будуть більш ефективними, якщо їх не затуляти меблями, шторами  чи декоративними панелями.

4.   Система “тепла підлога” – спосіб підвести тепло саме туди, де воно найбільше потрібно.

5.  Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти систему. Варто усунути повітряні пробки, відремонтувати місця можливого протікання.   

6.   Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Відповідно, їх слід утеплювати.  

    Ніхто не зможе зробити все, але кожен може зробити щось і якщо кожен щось робить, ми багато досягнемо разом!

Коментарі