Сучасний казкар Ніл Ґейман

  10 листопада він святкує своє 60 – річчя. Ніл Ґейман  - англійський письменник-фантаст, сценарист, режисер і продюсер.

    Народився Ніл Ґейман в місті Портсмуті (Великобританія). Ще з чотирирічного віку він став пристрасним шанувальником читання — відтоді, як уперше взяв до рук книжку. Письменник переконує, що твори, прочитані в дитинстві вплинули на весь його літературний шлях. Читання сформувало його особистість і те, ким він є сьогодні.

  Після закінчення школи Ґейман відмовився від можливості здобути вищу освіту на користь журналістики,  й відразу влаштувався кореспондентом у британське видання.  Проте пройшло цілих шість років перш ніж його перша професійна публікація — інтерв'ю з Робертом Сілвербергом, з'явилася в англійському виданні журналу "Penthouse" в 1984 році. Цього ж року Ґейман друкує перше невелике оповідання «У гонитві за пір’їною»  в періодичному виданні «Imagine». Наприкінці 1980-х його першою серйозною літературною роботою стала замовна біографія британського поп-рок-гурту «Duran Duran». Потім вийшла друком ще одна написана Нілом біографія відомого сучасного письменника Дугласа Адамса, автора бестселера «Автостопом по галактиці».  Хоча діяльність біографа була цікавою і добре оплачуваною, однак вона не відповідала амбіціям Ніла. Він мріяв втілювати в життя власні творчі ідеї і хотів написати щось абсолютно нове, а не описувати чужі досягнення. Ґейман прагнув зобразити у своїх книгах запаморочливі чарівні світи, які б затягували читача так, як колись його, малого Ніла, затягували твори кумирів. Так Ніл прийшов до створення графічних романів та коміксів.  Першою пробою Ніла на цьому шляху став випуск №488 комікса "2000ad", що вийшов в 1986 році. Ніл Ґейман вирішує спробувати свої сили в створенні оригінальної серії коміксів. Для цього він бере забутого героя жахів 30-х років і в 1989 році з'являється перший номер комікса "Sandman" (Пісочна людина).

  "Sandman" став користуватися неймовірною популярністю, розходячись багатотисячними (а пізніше і мільйонними) тиражами. У 1991 році дев'ятнадцятий випуск "Sandman" завоював World Fanatasy Award — це був перший в історії випадок, коли престижну літературну винагороду дали коміксу. 

   У 1990 році Ніл Ґейман разом з Тері Пратчеттом випустив роман «Добре знамення» — гумористичну історію про майбутній... кінець Світу. Книга 17 тижнів протрималася в списку бестселерів "Sundy Times".  Паралельно Ніл Ґейман зміг прорватися у царину кінематографу. Його сценарії до серіалів «Не будь-де», «Вавилон-5», сценарна адаптація японського серіалу «Принцеса Мононока» принесли йому омріяне визнання у ще одній галузі.

У 1997 році Ґейман написав свою першу книгу для дітей — графічний роман «День, коли я обміняв свого батька на дві золоті рибки», а  пізніше послідував «Зоряний пил» — казкова історія про фей призначена вже для підлітків. У 2001 році вийшов роман «Американські боги», який став одним з найбільш популярних творів Ґеймана. Наступного року побачила світ повість "Кораліна", яку критики охарактеризували визначенням: "Аліса в Країні Чудес, написана Стівеном Кінгом".

  Вона  була означена за жанром як «готичні жахи». В 2005 році вийшов роман  «Сини Анансі», а прикінці 2008 року - фентезійний роман «Книга кладовища».




 

 

 

 

 

    

     Ніл Ґейман зараз мешкає у США. Армія шанувальників його таланту ніколи не була обділена увагою свого кумира. Ніл має свій блог, веде сторінки у Twitter, Facebook, де публікує власні роздуми з найрізноманітніших тем. До речі, Ніл Ґейман завжди відписує своїм фанам і якщо ви звернетеся до письменника на його сторінці, він може відповісти і вам. «Мауглі з бібліотек», як каже про себе Ніл, є одним із найзатребуваніших авторів англомовного світу, володарем понад 200 літературних нагород і кумиром мільйонів.

    Ніл Ґейман постійно пропагує читання книжок, адже, на його думку, саме від цього залежить наше життя. 14 жовтня 2012 року Ґейман прочитав лекцію про природу та користь читання на тему «Чому наше майбутнє залежить від книг?». Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують ознайомитись з основними тезами цієї лекції.

 

 Читайте Ніла Ґеймана, занурюйтесь в його казкові світи і ви не пожалкуєте!


 

Коментарі