Вчимося жити поруч

                                          Віртуальна хвилинка етики

                                                                                           Світ – моя батьківщина,

                                                                                           Людство – моя родина.

                                            Халіл Жібраїл                                              

    16 листопада 1995 року держави – члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції прийняли «Декларацію принципів толерантності» й проголосили цей день, 16 листопада, Міжнародним Днем толерантності. В цій Декларації розглянуто основні принципи толерантності і шляхи утвердження цих принципів у світовому співтоваристві.        


      Ще років 15-20 тому ніхто не чув цього слова «толерантність», його тоді майже не вживали. Хоча це слово досить старе і означало колись «терпіння». Сьогодні навпаки, це слово постійно на слуху. Ідеї толерантності набувають все більшого визнання в сучасному світі, все більше країн розглядають їх як найдієвіший спосіб досягнення взаєморозуміння, взаємоповаги, злагоди між людьми. Земля – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям з різних країн «рятувальним колом» має стати толерантність. У сприйнятті українців толерантність співвідноситься з поняттями поваги й любові. Отже, толерантність – особистісна риса людини, терпиме ставлення до чужої думки, поведінки, релігії, повага до гідності й прав інших людей; здатність поставити себе на місце іншої людини.                                   
     Чи замислювалися ви коли-небудь над питаннями толерантності? Чи є терпиме ставлення до людей ознакою Вашої особистості? Чи відчуваєте Ви толерантне ставлення до себе? Сьогодні варто замислитися над цим і зробити себе і світ хоч на краплину добріше та толерантніше.
  
Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують користувачам декілька порад, як стати толерантним:                                                 

     ·       Будьте готові до того, що всі люди не кращі й не гірші, а просто різні.

·    Навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтеся змінити в них те, що вам не подобається.

·      Цінуйте в кожній людині  особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими.

·  Зберігайте «своє обличчя», знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою.

    Ми всі будуємо культуру своєї країни. Кожен з нас більше отримає, ніж віддасть, якщо буде частіше згадувати про те, що нас об’єднує, про те, що людина стає ЛЮДИНОЮ тільки завдяки іншій людині.  Ставлячись поважно до оточуючих, людина отримує багато переваг: симпатії рідних та близьких, збільшення кола друзів, що дає впевненість і підтримку в години життєвих складнощів.

      

 

                              

 

Коментарі