Майстер сучасного українського детективу

                                                           Бібліознайомство

До 50-річчя з дня народження сучасного українського письменника Андрія Кокотюхи працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують віртуально ознайомитись з життєвим та творчим надбанням автора.


Андрій Кокотюха відомий своєю надзвичайною продуктивністю - станом на 2020 рік він написав вже понад 60 художніх та публіцистичних книг.

Народився 17 листопада 1970 року у місті Ніжині, в родині зварювальника і медсестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Мріяв стати бібліотекарем. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім Т. Шевченка.

Перше оповідання опубліковане 1987 року. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб» за яку в 1995 році отримав нагороду видавництва «Смолоскип». Завдяки цій публікації А. Кокотюха відразу став одним з відомих сучасних українських письменників.

З 2000-го року – постійний учасник Всеукраїнського конкурсу романів, сценаріїв та п’єс «Коронація слова». Пробував себе у жанрах  кримінальної мелодрами, трилера, комедії, соціального гостросюжетного роману, класичного детективу. Улюблені жанри – трилер та детектив із елементами містики.

З 1998 року по теперішній час як сценарист співпрацює з Національною студією ім. О. Довженка, українськими продакшн-студіями, провідними українськими телеканалами.

2006 року на конкурсі «Коронація слова» Гран-прі та Другу премію займають абсолютно різні рукописи, «Темна вода» і «Зоопарк або Діти до 16 років», написані в різних стилях.

Андрій Кокотюха написав низку журнальних публікацій повістей та оповідань. За однією такою публікацією на студії ім. О. Довженка зняли кіно під назвою «Тупик». Написав сценарії для декількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії». Його можна називати  також кіносценаристом. Пише українською і російською мовами.

Книжки А. Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора-Друк», «Зелений Пес», «Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля». Він постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами.

У 2012 році отримав спеціальну відзнаку «За кращий історико-патріотичний твір» на «Коронації слова». Рукопис під назвою «Червоний» виданий книгою того ж року. Того ж року разом із 25 колегами отримує відзнаку «Золотий письменник України» – як автор, чий сукупний тираж перейшов позначку 200 тисяч примірників.

Коментарі