Мандруємо світом з дитячими журналами


                                                                                 Уявна подорож

   Мабуть, кожна мама знає як часом важко організувати якісне дозвілля для дитини. І немає різниці чи це непосидюча двох-трьохрічна чомучка чи невгамовний школярик. Прекрасною альтернативою для урізноманітнення читацького раціону, а також розширення інтересів та світогляду дитини стануть дитячі журнали. В Україні для маленьких читачів існує близько 100 періодичних видань на будь-який вік та смак. Найкраще місце для знайомства з сучасними журналами для дітей — бібліотека. Звісно, технології та комп’ютерні ігри змінюють життя, але діти залишаються дітьми. Вони люблять казочки, комікси, цікаві завдання і саморобки.

     Що ж представляє собою журнал? Журнал – це друковане періодичне видання. Складається журнал з обкладинки, на якій обов’язково зазначена назва журналу, рік і місяць видання або номер. Всередині обкладинки – сторінки. 

   Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують  зупинитися коротко на дитячих виданнях, які є в бібліотеці, і на нашу думку, є достатньо популярними і цікавими.  Давайте ближче познайомимось з кожним журналом:

     «Пізнайко» від 2-6 років журнал для діток-дошкільнят. Журнал «Пізнайко» привертає увагу цікавим сучасним дизайном. На сторінках видання є багато логічних завдань, ігор. А ще тут є віршики, загадки, цікаві дотепні малюнки. Ти можеш розглядати картинки та слухати казку, перейшовши за QR-кодом. Сторінка віршиків, розфарбовка, рубрика еко-освіти, пазл та конкурс номера – усе знайдеш у свіженькому «Пізнайко для дошкільнят»!

                                                           «В гостях у казки»

   Яскравий журнал для читання дорослими дітям, який своїм барвистим оформленням не залишить байдужим нікого. У цьому виданні є все, що потрібно для всебічного розвитку дитини: добра казка з яскравими ілюстраціями, навчальні завдання, саморобки, ігри, майстер­класи та смачнючі рецепти. Кожен номер присвячено окремій казці – це і «Дванадцять місяців», «Бременські музиканти»,  «Заєць та їжак» та ін.

                                                                  «Джміль»

    Журнал-ровесник «Пізнайка» - «Джміль». Назва журналу розшифровується так — Дітям: живопис, музика і література. У цьому виданні є матеріали для самостійного читання дітьми і є ті, що призначені для спільного читання та розглядання дітьми разом із дорослими — батьками чи педагогами. Серед «дитячих» матеріалів — вірші та казочки, цікаві завдання з наліпками, короткі комікси та різноманітні майстер-класи. Статті для дітей і дорослих — це бесіди за картинами чи скульптурами відомих митців; розповіді та вправи з «літературної студії», досліди, сценарії свят. З допомогою «Джмеля» діти можуть вчитися розв’язувати конфлікти, малювати, слухати класичну музику та навіть планувати власний бюджет.

                                                                   «Жасмин»

  Захоплива подорож до чарівної країни рукоділля із журналом «Жасмин» стане цікавою для дівчаток. Він допоможе освоїти різноманітні техніки: оригамі, квілінг, витинанку та багато іншого. Тут же ви знайдете майстер-класи з виготовлення квітів та інших яскравих сувенірів з паперу, ниток, тканини тощо, поради, конкурси, призи.

                                                                 «Малятко» 

    Ще один дитячий журнал з великою історією — «Малятко».  Це найстаріший український журнал, традиційне  сімейне  видання  для найменших. Його читали бабусі й дідусі, потім ваші мами і тата. У журналі багато цікавих ігрових завдань, головоломок, кросвордів, а також традиційна саморобка. Є тут і дитячі віршики як відомих українських авторів — Наталі Забіли, Григорія Фальковича, Олесі Мамчич, — так і поетів-початківців. Є пісеньки з нотами, історії з малюнками замість окремих слів (для діток, які вчаться читати), короткі комікси та великі ілюстрації на кшталт сторінок із віммельбуха, що наповнені цікавими деталями, які цікаво відшукувати та інтерпретувати. Приваблюють у «Малятку» і дуже милі яскраві дитячі ілюстрації.

                                                            «Чарівна принцеса»

   Це найчарівніше та найказковіше видання для справжніх принцес. З цим журналом кожна дівчинка може стати принцесою разом із діснеївськими героїнями Попелюшкою, Жасмін, Аріель,  Алісою з країни Чудес... Скориставшись дотепними і корисними порадами принцес, дівчатка зможуть самі придумати і змайструвати чарівні прикраси і наряди. У журналі ви знайдете захоплюючі загадки та рукоділля, яскраві ігри та розмальовки! Тут же чарівні історії казкових принцес, ігри, різні модні штучки та корисні поради, розмальовки.

                                                                  «Яблунька»

   Розважально-пізнавальний журнал для всіх веселих, розумних, допитливих та кмітливих: захоплюючі розповіді про таємниці природи, історії походження тварин та рослин, казки та легенди, нескладні рецепти смачних страв на «Веселій кухні», школа здоров'я та гарних манер, святкові поздоровлення і привітання з Днем народження. Кросворди, математичні забави, узори для вишивання, смішинки-веселинки, розмальовки, конкурси дитячих малюнків, вікторини, ігрові завдання з призами. А ще «Яблунька» цікава дуже привабливими малюнками. На першому розвороті розміщена рубрика “Фотоальбом” з фотографіями читачів. До позитивних рис цього журналу слід зарахувати: яскраві ілюстрації, англійську сторінку,  завдання на кмітливість, а головне –іграшку-саморобку, за допомогою якої ви разом з батьками можете зробити власну «Казку-театр».

 

                                                       (фото з архіву бібліотеки)

   Загалом, дитячі журнали мають свої переваги перед усезнаючим інтернетом, захопливими комп’ютерними іграми та в чомусь навіть перед книжками. По-перше, інформація, подана у журналах, здебільшого перевірена та адаптована до віку читачів. По-друге, у журналах є багато статей, актуальних для дитини саме у той час, коли виходить журнал. Весною — матеріали про пробудження природи, влітку — розповіді про квіти, трави та літні віршики, восени і взимку — історії, доречні саме у ці пори року. Журнал — це можливість для батьків провести час зі своїми дітьми: пошукати разом 10 відмінностей на двох майже однакових малюнках, пограти у настільну гру, зробити вітальну листівку чи просто разом прочитати цікавий матеріал. Дітям подобається щомісяця чекати на журнал, зустрічатися зі знайомими персонажами, читати продовження історій, шукати улюблені рубрики. Для сучасних дітей, які звикли сприймати найбільше інформації очима, має велике значення оформлення журналу, його ілюстрації.

  Після закінчення карантину ми запрошуємо до бібліотеки переглянути новенькі дитячі журнали! Бурундучок Пізнайко теж запрошує!

     Пропонуємо також переглянути відеоогляд періодичних видань «Журнальна мозаїка» на нашому YouTube-каналі за посиланням:https://www.youtube.com/channel/UC6t5YmG2gt91GuYa7E7_hqw



Коментарі