День книги рекордів Гіннеса. Рекорди та досягнення

                                       Віртуальна інформаційна хвилинка

   "Книга рекордів Гіннесса" (World Records of Guinness) – щорічний довідник унікальних досягнень людей та тварин, нечуваних природних явищ та видатних подій шоу-бізнесу, мас-медіа та культури – має свій день народження. З 2005 року він відзначається 9 листопада. Саме тоді був проданий 100 мільйонний екземпляр видання. Вперше Книга рекордів Гіннеса була оприлюднена в 1955 році і названа на честь ірландської броварної компанії «Гіннес».

      Так влаштовані люди, що нам завжди цікаво знати про рекорди. Мабуть, саме тому Книга рекордів Гіннеса вже 65 років є однією із найпопулярніших у світі.

  Традиційно вона має десять розділів (багатство, слава, відвага, мистецтво та ЗМІ, досягнення, людина, небезпека та катастрофи, спорт, знання, сучасні технології).

Категорії, в яких реєструються рекорди:

• най-най: більше, менше, швидше, довше тощо;

• найперше – що з’явилось найпершим, наприклад, перше в теорії, перша версія, перший проєкт, перша спроба, перший діючий зразок, перше масове, перші серед чоловіків і жінок;

• єдине у своєму роді: те, що має винятковий характер, неможливо повторити, є екзотикою.

   Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують ознайомитись з деякими з рекордів  книги Гіннеса  2020 року:

90-річна геймерка

  Японка Хамако Морі визнана найстарішою геймеркою на планеті – їй 90 років. У відеоігри вона грає 39 років. Морі за іграми проводить приблизно 8 годин на день.

Американець простояв у планці 8 годин

      Джордж Худ у свої 62 роки простояв у планці 8 годин 15 хвилин і 15 секунд. Худ є 12-разовим володарем світового рекорду та міжнародним рекордсменом зі стояння в планці. Також він зазначив, що щодня відтискається 700 разів.

Найдовший торт у світі

  Право на звання найдовшого торта у світі отримав кулінарний виріб з Індії. Його вага склала понад 27 тонн, а довжина – 6,5 кілометра! На приготування десерту знадобилося 12 тонн цукру та борошна. 1,5 тисячі пекарів працювали над ним 4 години.

Найстаршим чоловіком у світі визнаний 111-річний румун

     На початку 2020 року на звання найстарішого чоловіка у світі претендувало троє людей. Але титул отримав 111-річний Думітру Коменеску. Він мешкає в Бухаресті, на момент фіксування рекорду чоловікові було 111 років і 7 місяців.

 Найменший у світі 

        34-річний Колумбієць Едвард Ніно Ернандес, що має зріст всього  72,1 сантиметра, знову офіційно визнаний найменшим чоловіком у світі. Він відвоював свій титул у Книзі рекордів Гіннеса  через 10 років після того, як вперше здобув це звання.

   У всесвітній книзі рекордів є більше 50-ти досягнень українців. Тож давайте перейдемо до деяких з них:

   Жашківський ансамбль музичних інструментів, зроблених із сірників, за поданням Національного реєстру рекордів України в 2020 році,  потрапив до Книги рекордів Гіннесса.

    Ансамбль, який діє у Жашкові на Черкащині, - єдиний такий в Україні і світі. Майстер виготовлення всіх 14 інструментів із сірників - Богдан Сенчуков. Керівник колективу - Іван Сухий.

    
Тарас Корніюк виконав 1 303 підйоми переворотом на перекладині. Це тривало 3 годин 15 секунд, без відпочинку!

          Сергій Найдич без перерви рухався на віндсерфі 71 годину 30 хвилин.

   А чи  знаєте ви, що  Україна теж має свою книгу рекордів? Національний Реєстр Рекордів України щороку видає повноформатне друковане видання, яке є українським аналогом відомої в усьому світі Книги Рекордів Гіннеса. Книга містить ілюстровану інформацію про найбільш яскраві і незвичайні рекорди українців у всіх проявах та сферах життя. Уперше книга в даному форматі побачила світ у 2013 році. В перше видання книги увійшли досягнення українців, які пройшли офіційну процедуру реєстрації рекордів і внесені до Національного Реєстру Рекордів у всіх категоріях суспільного життя — «Спорт», «Космос», «Сила», «Повітряні рекорди», «Колекції», «Діти», «Шоу-бізнес», «Масові досягнення», «Автомобілі», «Гастрономічні рекорди», «Все найменше» і «Все найбільше»… У кожному розділі відповідно до міжнародних правил і стандартів реєстрації рекордів, представлені документальні підтвердження фіксації всіх метрологічних даних. У 2014 році вийшло друком друге видання книги, до якого увійшло понад 150 національних і міжнародних рекордів, зареєстрованих експертами Національного Реєстру Рекордів упродовж року. Серед українських рекордів, що увійшли до книги, є й такі, що зареєстровані Національним Реєстром Рекордів спільно з Книгою Рекордів Гіннеса.

   У той же час, експерти Національного Реєстру Рекордів попереджають, що спроби побити або встановити нові рекорди можуть бути небезпечними для здоров'я. Спроби встановити рекорд здійснюються кандидатом у рекордсмени лише під власну відповідальність, на свій страх і ризик.

Коментарі