На рідному порозі

Віртуальне знайомство


  Бібліотекарі дитячої  бібліотеки – філіалу № 13 пропонують зануритися у світ дитинства, веселого, сонячного, доброго, з ніжними колисковими, щирими посмішками та навіть доречними і мудрими повчаннями. Дорогі наші маленькі читачі! А чи здогадуєтеся ви, що ваші дорослі, великі та серйозні батьки теж колись були дітьми, як і ви зараз? Уявіть собі, були! І їхні батьки, ваші бабусі та дідусі, теж читали їм на ніч віршики та казочки. І серед найулюбленіших, звичайно, були твори Платона Воронька, творчість якого по вінця сповнена дитячою радістю. Народився Платон Воронько 1 грудня 1913 року в селі Чернеччина Охтирського району Сумської області в бідній селянській сім’ї. Батько його був сільським ковалем, дід — мандрівним лірником. «Мати моя, Марфа Іванівна, — згадував пізніше поет, — була ніжною, сором’язливою і постійно сумовитою жінкою. Природа нагородила її винятковим голосом. Зимовими вечорами, сидячи за прялкою чи ткацьким верстатом, вона співала тихо й сумно, ніби в піснях розмовляла сама з собою». Головним вчителем і авторитетом для малого Платона був його дідусь Василь. Сліпий дідусь на зимову холоднечу повертався додому і теж співав під ліру чи кобзу козацькі думи або ним же придумані пісні зі страшними сюжетами. Він часто вирушав у кобзарські мандри, а звідти приносив хлопчику і п’ятаки, і пряники, а головне - кобзарські пісні.  В подальшому це спонукало Платона писати свої власні твори. Платона природа також наділила чудовим голосом і слухом. З одинадцяти років він виховувався в Охтирському дитячому містечку, де вчився в школі, обробляв землю. В роки Другої світової війни був командиром групи мінерів у партизанському з’єднанні Ковпака, потім командував партизанським загоном. Уже тоді писав пісні та вірші, які, видані у вигляді листівок, здобули популярність серед партизанів. Перша книжка поезій Платона Воронька «Карпатський рейд» вийшла 1944 року, а згодом побачила світ перша книжка віршів для дітей «Три щастя». Відтоді, як з рогу достатку, з’явилось понад півсотні його збірок для малих читачів: «Читаночка», «Ярик-школярик», «Казка про Чугайстра», «Облітав журавель» та інші.  

 

  Воронько - автор текстів популярних пісень, віршів-мініатюр, віршованих оповідань, казок, балад, поем. Його веселі, дотепні віршики мали неабияку популярність серед малечі, про що свідчать багаторазові перевидання його дитячих книжок. Особлива магія його віршів – у їх нестарінні: на його віршах виростають цілі покоління української малечі. Ці вірші настільки улюблені, що іноді здається, мовби вони існували вічно — «Падав сніг на поріг», «Хвалився кіт, що він убрід Дніпро перебреде...», «Засмутилось кошеня: треба в школу йти щодня...» та багато-багато інших. Ці віршики легко вчити навіть малюкам, цікаві історії та персонажі розвивають уяву, вміння радіти та співчувати, а теплий гумор, без сумніву, налаштовує маленьких читачів та їх батьків на чудовий настрій. Одним    словом, рекомендуємо! Читаймо разом!

ЯК БАГАТО ЗНАЮ Я

В мене є книжок багато —

І новенькі, і старі.

Як піду до школи з татом,

Всі книжки віддам сестрі.

Хай вона сама читає

Про лисичку й журавля.

Хай вона тепер узнає,

Як багато знаю я.

 
Пропонуємо книжки, які є у фонді нашої бібліотеки:


       Облітав журавель

     Облітав журавель
     Сто морів, сто земель,
     Облітав, обходив,
     Крила, ноги натрудив.
 

     Ми спитали журавля:

     Де найкращая земля?
     Журавель відповідає:
                                Краще рідної немає!

  Найвідоміші дитячі вірші улюбленого поета української малечі проілюстровані популярним українським книжковим графіком Костем Лавром "Не будь,мала, Козою".

               Широко відома збірочка віршів для малят — «Читаночка» (1951р.)

   У віршах цієї збірки автор цікаво, просто, з педагогічним тактом розповідає дітям про їхнє життя й побут, окреслює коло їхніх, інтересів і прагнень, показує взаємини між дітьми й дорослими. Стисло, лаконічно й конкретно розкриває поет історію чотирьох поколінь людей-патріотів у вірші «Яким я буду» і показує любов дітей до воїнів, які пильно охороняють недоторканність кордонів.

   «Друзяки» подарункове картонне видання українською мовою для дітей молодшого і середнього шкільного віку. У 2013 році Україна святкувала 100 років від дня народження Платона Воронька! Видавничий дім «Розумна дитина» підготував ювілейне подарункове видання його кращих дитячих віршів! Тож насолоджуйтеся, смійтеся, співчувайте, ростіть, пізнавайте світ із цими чудовими віршами!


    Вірші Платона Воронька стали улюбленими для багатьох поколінь юних читачів. Поет весело і дотепно розповідає про дитячі пригоди, про кумедні витівки звірят, лагідно навчає малят бути чемними і добрими, працьовитими і турботливими, плекає в дитячих серцях любов до рідного краю.



 

 

 

 

 

Коментарі