В країну Мультляндію

                                                              Віртуальна екскурсія
  Мультфільми популярні не тільки у дітей, але і у дорослих, тим більше, що студії все більше намагаються приділити увагу в своїх продуктах темам, які будуть близькі будь-якому віку.
  Сьогодні ми з вами вирушаємо в подорож по казковій країні Мультиплікації. Слово «мультиплікація» походить від латинського multiplikatio - множення, це особливий вид кінознімання, який використовує велику кількість малюнків (послідовних зображень).  Перші  мультфільми були без звуку. Перший український мальований мультфільм «Казка про солом'яного бичка» вийшов у 1927 році, режисер Левандовський.
   В Україні уже 40 років працює об'єднання художньої мультиплікації.  Українських мультфільмів дуже багато.  Зоряний час української анімації – це 80-ті роки  ХХ століття. І головним чином цьому завдячуємо  чоловікові  на ім’я Давид Черкаський, якого і в очі, і за очі досі називають людина-свято.
  Давид Черкаський створив перший в Україні  анімаційний серіал – 13-серійні «Пригоди капітана Врунгеля». Цікаво, що над «… Врунгелем» в якості мультиплікаторів та художників працювали всі ті, хто складав кістяк анімаційної частини «Київнаукфільм», її творчий потенціал, інтелектуальний скарб та професійну майстерність – Олександр Татарський, Адольф Педан, Наталя Марченкова, Ігор Ковальов, Едуард Кирич, Костянтин Чікін та інші. Київську студію анімації називали «кузнею кадрів». Мультсеріал режисера Давида Черкаського «Пригоди капітана Врунгеля» (1979)  створений за сюжетом однойменної повісті Андрія Некрасова. Це історія про капітана, який бере участь у міжнародній вітрильній регаті. Саме там ми чуємо відомий вислів «Як корабель назвеш, так він і попливе». У Врунгеля яхта мала символічну назву «Біда». 
 Вже наступного року «Київнаукфільм» випустив ще один знаковий мультфільм – трисерійну «Алісу в країні чудес» Єфрема Пружанського, аніматора з 20-річним стажем, який зарекомендував себе на «… козаках…».
В 80-му році вийшов один з найвідоміших короткометражних мультфільмів українських аніматорів – «Капітошка» Бориса Храневича та сценаристки Наталі Гузєєвої, який складається з двох серій: «Капітошка» (1980) та «Капітошко, повертайся!» (1989). Це історія про дружбу веселої краплинки чистого літнього дощу та Вовченяти. Там, де з'являється Капітошка, розпускаються квіти, листя і трави. Саме  Капітошка приносить дружбу у будинок  Вовченяти і допомагає йому зрозуміти, хто він є.
Він увійшов до негласного списку «10 мультиків, яким українці дякують за щасливе дитинство».
1984-го року в Києві заснували кінофестиваль анімаційних фільмів «Крок» (він проводиться на пароплаві, що курсує Дніпром вниз по течії аж до Чорного моря). І того ж року на київській анімаційній студії були зроблені два мультфільми з визначенням «бомба»: Олександр Вікен зняв один з кращих мультів за всю історію української анімації – «Як Петрик П’яточкін слоників рахував» (1984) –весела історія  про непосидючого рудоволосого хлопчика, який  уві сні потрапляє до Африки і стає вихователем слоненят. Історії про Петрика П'яточкина виходили на папері : «Петя Пяточкин и Дед Мороз», «23 обиды Пети Пяточкина», «Любовь и 17 страданий Пети Пяточкина». Всі ролі в мультфільмі озвучила Наталя Рожкова.  Сценарій до «…Петрика» написала Наталя Гузеєва, яка й писала сценарій до «Капітошки», а з часом «… Петрик» перетворився на повноцінного літературного героя – про нього випущено низку книжок, які Гузеєва пише досі, і які, зокрема, видаються в Німеччині (де з середині 90-х і живе письменниця).
 
А той самий Давид Черкаський випустив другий свій хіт – «Лікаря Айболита» (сім 10-хвилинних серій «Лікаря…» виходили протягом 84-85-х років про лікаря, який може вилікувати будь-яку тваринку та комашку. Мультфільм створений за однойменною повістю Корнія Чуковського. У Бердянську, до речі, встановлено пам'ятник Лікарю Айболиту. Натомість права на «Лікаря…» купили Сполучені Штати:  там його переозвучили англійською і випустили на відеокасетах. 
Велику популярність завоювали мультфільми режисера В. Дахна «Пригоди козаків».
Підбірка kozakorium.com 50 анімаційних фільмів вітчизняного виробництва допоможе батькам та дітям пізнати багатство української мови. Неймовірні жарти, приповідки та ілюстрації є свідченням того, що створювалися роботи майстрами своєї справи. Людьми, які любили та вболівали за Україну.
У світі є багато країн. Кожна країна має свою назву, мову, традиції, культуру, страви. Так само у кожній країні є мультиплікатори, які створюють цікаві мультфільми для діток своєї держави. Давайте розглянемо на прикладі мультфільмів, які ми пригадали:
Мультфільм «Том і Джері» був створений у Сполучених Штатах Америки у 1940 році. Усього налічується 163 серії мультфільму. Цей витвір став одним з кращих мультфільмів світу.
- Назвіть персонажей цього мультфільму
- Хто з них подобається вам найбільше? Чому?
- Якими повинні бути персонажі цього мультфільму по відношенню одне до одного?
- Назвіть родичів слова «добрими»
Мультфільм «Фіксики» подарувала нам Росія. Цей мультик не тільки цікавий, але й дуже корисний.
- Назвіть персонажа, який вам найбільше подобається. Чим саме?
- Згадайте, чого корисного ви дізнались з мультфільму?
Пропонуємо вікторину «Сторінками улюблених казок». Відгадайте, з яких мультфільмів ці казкові герої.
            Вікторина
1. Друг Карабаса Барабаса, який обожнював п'явок.
2. Хлопчисько, який мріяв розбагатіти, посадивши гроші в землю.
3. Дівчинка з голубим волоссям, яка дуже любила повчати.
4. Старенька бабця з довгим носом, парасолькою та подружкою
    крискою у ридикюлі.
5. Друг Дяді Федора, який дуже полюбляв молоко від своєї корови.
6. Маленьке створіння з великими вушками, друг крокодила Гени.
7. Ім'я ослика, який загубив свій хвіст.
8. Галченя, яке на стук відповідало: «Хто там?»
9. Ім'я крокодила із відомого мультфільму.
          10. Лікар, який поспішав на допомогу звірятам Африки.
          11. Населений пункт, в якому знайшли вільний дім кіт, пес та хлопчик.
12. «Друзі» кота Леопольда.
13. Мишка Джеррі та ...Том - герої мультфільму «Том і Джеррі».
14. Як звали дівчинку із країни коротульок, яка любила і вміла
   лікувати травами?
15.Інша назва знаменитого умивальника, що умивальників начальник
   та мочалок командир.
16. Чоловік із довгою чорною бородою, власник лялькового театру.
17. Хто зняв Дюймовочку із листка водяної лілії та поніс на
    комашиний бал?
18. Маленький хлопчик, який нічого не знав.
19. Тварина, яка витягла ніс надміру цікавого слоненятка.
Мультиплікаційні фільми невипадково улюблені дітьми різного віку. Яскраві, видовищні, образні, з одного боку, і прості, ненав'язливі, доступні з іншого. Персонажі мультиплікаційних фільмів демонструють найрізноманітніші способи взаємодії з навколишнім світом. Вони формують у малюка первинні уявлення про добро і зло, еталони гарного і поганого поводження.  Через порівняння себе з улюбленими героями дитина має можливість навчитися позитивно сприймати себе, справлятися зі своїми страхами і труднощами, шанобливо ставитися до інших. Події, що відбуваються в мультфільмі, дозволяють підвищувати обізнаність дитини, розвивати її мислення і уяву, формувати її світогляд. Таким чином, мультфільм - це ефективний засіб виховання дитини.
 І найголовніше. Перегляд мультфільмів ніколи не замінить дитині живе спілкування. Тому іноді варто відкласти всі справи і замість перегляду чергового мультфільму, запропонувати дитині провести час разом.
Для тих, хто шукає, який мультик подивитися, DT.UA на основі рейтингу Rotten Tomatoes склало список 50 найкращих мультфільмів.
А ми пропонуємо вам подивитися: Корисні підказки 2. Який друг справжній? https://youtu.be/TAbmgJYI8pE
 
А ще мультфільм «Подарунок» 2015, Німеччина.
 Зворушлива історія про дружбу, об’єднану спільним болем. За 4 хвилини ви зміните своє ставлення не лише до свого життя, але й навчитесь розуміти чужу, особливу історію. Короткометражка «Подарунок» (The Present) зібрала близько 50 нагород і була показана на більш ніж 180 фестивалях, після чого її творець, німецький мультиплікатор Якоб Фрей, виклав фільм у відкритий доступ.





Коментарі