Цікаві факти про фотографію




   Незважаючи на те, що зараз фотографія широко поширена (ще б пак, адже цифрові камери зараз вбудовуються в стільникові телефони, медіаплеєри і ноутбуки), до недавнього часу це був таємничий процес, оповитий ореолом магії та чаклунства. Чого тільки варта фраза «Зараз вилетить пташка», відразу після якої вас засліплює спалах! Тому ми хочемо вам розповісти деякі факти про фотографію. Сподіваємось, вам буде цікаво!



1. Перша фотографія була зроблена в 1826 році Жозефом Ньепсом. Для того щоб перенести зображення на пластину, знадобилося вісім годин. 
2. Першу кольорову фотографію зробив англійський фізик Джеймс Максвелл в 1861 році. У широкий ужиток кольорові фотографії увійшли тільки майже сто років по тому.
3.  18 травня 1980 фотограф Роберт Ландсбург виявився занадто близько до вулкану Сент-Хеленс, коли почалося виверження. Зрозумівши, що врятуватися вже не вдасться, Ландсбург спокійно продовжив фотографувати, потім упакував фотоапарат в рюкзак і накрив його своїм тілом. Камеру знайшли через 17 днів, вона зовсім не постраждала.
4.     До винаходу експонометра фотограф Оскар Густав Рейландер
використовував для визначення освітленості в студії свою кішку.  Якщо зіниці тваринного ставали дуже вузькими, фотограф ставив коротку витримку, якщо розширювалися — робив витримку довшою.
5.   Едіт Піаф під час окупації часто давала концерти на території таборів для військовополонених, після яких робила фото з офіцерами та ув’язненими. Особи ув’язнених потім вирізалися і вклеювалися в фальшиві паспорти, які співачка передавала під час повторного візиту. Багатьом людям вдалося втекти, використовуючи фальшиві документи.
6.  Автором найдорожчої у світі фотографії став німець Андреас Гурскі. На його роботі «Рейн II», що має ширину 3,6 метра, зображена панорама річки Рейн. Фотографія була продана з аукціону за 4,3 мільйона доларів.
7. Перша фотографія Землі була зроблена 7 грудня 1972 командою «Аполлона-17». Знімок отримав назву «Синій мармур».
8.  Перше «Селфі» в історії зробив американський фотожурналіс Меттью Бредді, який творив в середині XIX століття.
9.    Ще один дуже цікавий факт про фотографії: виявляється, брати  Люм’єр є не тільки винахідниками кінематографа, але й піонерами     кольорової фотографії! У 1903 році вони запатентували автохромний   процес створення знімків, який був єдиним масовим способом отримання кольорових фотографій до 1935 року.
10. Найстаріша фотокамера в світі — це «Дагеротип братів Сюсс». Вона була випущена в середині XIX століття, але довго вважалася вигадкою, оскільки до нашого часу не дійшло жодного примірника. Як виявилося, одна така камера збереглася — її знайшли на одному зі старих мюнхенських горищ. Цікаво, що найстаріша у світі фотокамера − раритетний апарат "Дагеротип братів Сюсс", була продана н аукціоні у Відні у 2007 році. Стартова ціна лоту склала 100 000 євро. Продали ж камеру з торгів за 588 613 євро. Цікаво, що вона ж стала і найдорожчим фотоапаратом у світі.
11. Перші шпигунські камери з’явилися у французьких військових ще в  
     1888 році. Вони були замасковані під пістолет. І це в ті часи, коли навіть                     звичайні фотоапарати були екзотикою!
12.  У більшості інструкцій до фотоапаратів в кінці XIX століття, є цікавий  пункт: «Щоб уникнути розбирання апарату дитиною,   ніколи  не кажіть «Зараз вилетить пташка!» перед зйомкою. В  іншому випадку з великою ймовірністю малюк почне шукати пташку всередині камери».       
13. Компанія Canon одного разу випустила рекламний постер, на якому
був зображений Термінатор з механічним оком, яке світиться зеленим світлом, а не червоним, як в оригіналі. Таким кумедним чином фірма вирішила просувати фотоапарат, в якому була вирішена проблема «ефекту червоних очей».
14.  Голуб-фотограф: напевно, всі чули про те, що голубів використовували як поштарів, але не всі знають, що на початку XX століття голуби також «працювали» фотографами. Вперше патент на використання голуба для перенесення фотокамери отримав в 1908 році Юліус Нойброннер німець за походженням. Але, тим не менше, немає відомостей про використання голубів в Першу світову війну, зате в Другу світову голубів, натренованих для аерофотозйомки, використовували і французи, і американці, і німці. Доказом цього можна вважати німецьку іграшку тих часів - солдата, який випускає голуба з камерою. 
        За оцінками аналітиків, у наш час всі жителі нашої планети щороку роблять понад 1 трильйон фотографій. Якихось 100 років тому люди робили в 1 мільйон разів менше знімків! Тим не менше багато фото, що дійшли до нас з того часу, важко піддаються ідентифікації. Пропонуємо вам дізнатися про загадки знаменитих фотографій, які поставили перед дослідниками питання, на які вони не в змозі відповісти..
           Особистості будівельників з фотографії «Обід на хмарочосі»
           Відомі імена лише 4 з цих людей.
         «Обід на хмарочосі» - один з найвідоміших знімків за всю історію фотографії. На ньому зображені одинадцять робочих, присівших пообідати на сталевій балці на двохосотметровій висоті висотного будинку, що будується. Досі дослідники так і не з'ясували, хто ж є автором цієї фотографії, зробленої в 1932 році. Спочатку вважали, що її зробив Льюїс Хайн. Але після проведеної в жовтні 2003 року експертизи авторство Хайна оскаржили і передали Чарльзу Клайду Еббетсу. Нарешті, в 2013 році «Обіду на хмарочосі» знову повернули статус фотографії, зробленої невідомим автором. Але багатьох людей найбільше цікавить інше питання - що за люди зображені на цьому знаменитому знімку? На жаль, особистості більшості з них донині залишаються нез'ясованими.
      На знімку - перша в історії сфотографована особа.

          Навесні 1838 року один парижанин зупинився на розі бульвару дю Тампль для того, щоб чистильник відполірував його туфлі. У той момент він, сам того не усвідомлюючи, випадково увійшов в історію. Винахідник Луї Дагер тоді експериментував з дагеротипом, намагаючись сфотографувати вулицю. Він сидів на даху розташованого на іншій стороні вулиці дому. До завершення експозиції потрібно було почекати 7 хвилин.
       Ці 7 хвилин парижанин і простояв на розі дю Тампль, чекаючи, поки чистильник закінчить полірувати його взуття. Так він став першим в історії сфотографованим чоловіком. Але ніякої іншої інформації про нього, на жаль, немає. Можливо, цей чоловік був навіть не парижанином.Деякі дослідники стверджують, що на фотографії немає ніякого чистильника. На їхню думку, «піонер фотографії» стояв поруч з звичайним водяним насосом. На жаль, якість знімка не дозволяє підтвердити або спростувати це припущення.
   У наші часи фотоапарат став незамінним супутником майже кожного з нас, і часто ми не замислюємося, яку історію має цей чудо-пристрій. Фото перетворилося на загальнодоступну річ. 

 А історія фотографії наповнилась цікавими моментами і, часом, навіть несподіваними. Фотосвіт змінився, змінилися й люди в кадрі. Багато хто зараз не дуже й задумується над тим, що стоїть за таким “звичайним” знімком і скільки людство пройшло, щоб зуміти зловити мить.
                Цитуючи великих:
     «Перш за все, я знаю, що життя для фотографа не може бути байдужим». 
      Роберт Франк
   «За допомогою фотокамери  я  зберігала миті життя, бо навчилася ловити момент і зупиняти час».  
     Еліс Сіболд.
    «Фотографія фіксує вічність, на ділі будучи доказом того, що все є лише коротка мить в очах вічності».   
     Алі Сміт.
     «Багатство світу  - в геніальних людях, фотографи - одні з них».  
     Фотограф Руфат Алієв.


Коментарі