Презентація книжкової виставки «Мої права й мої обов’язки»

   До Дня Конституції України, з метою розповсюдження правових знань серед дітей та підлітків, в бібліотеці організована книжкова виставка «Мої права й мої обов’язки».
Як у кожній сім’ї існують певні тенденції, правила і норми поведінки, так і в кожній державі є багато правил, за якими живуть люди. Ці правила називаються законами. А всі існуючі в країні  закони підпорядковуються Конституції, тому що Конституція – Основний Закон держави.

      


  Конституція України – Основний  Закон, який закріплює права, свободи і обов'язки громадян України, її суспільно-політичний і державний устрій. Конституція є ядром національної правової системи. Вона фiксує головні юридичні та полiтичні аспекти відносин між державою та суспільством.
 















    
  Власне, конституційний процес не завершився прийняттям Конституції 28 червня 1996 року. Він триває увесь час, допоки існує держава і розвивається суспільство.

    Виставка підготовлена з метою формування у користувачів правової культури та правової свідомості, сприяння підвищення рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя.

   З усієї сукупності знань, що їх людина набуває у щоденному житті їй чи не найбільше будуть потрібні правові. Адже обізнаність у системі законоустрою та правопорядку, що існують у державі, повноправними громадянами якої стануть невдовзі наші читачі, допоможе їм розумно скористатись своїми правами, правильно визначити свої обов’язки, застереже від хибних вчинків і злочинних діянь.
 







   
    Дитинство - найважливіший і неповторний період у становленні особистості. Будь-яка людина, починаючи з самих юних років, стикається з ситуаціями, коли необхідно знати свої права і обов’язки. Чомусь дуже багато думають, що права людини – це щось само собою зрозуміле, те про що знає мало не кожне немовля.  Але на практиці  правова обізнаність громадян  на не досить достатньому рівні. Всі діти мають знати, що вони мають не лише права, а й обов’язки – стосовно себе самих, родини, школи, суспільства. Адже у повсякденному житті читачам найбільш потрібні саме знання своїх прав і обов’язків.
        Виставка містить матеріали з різних галузей права, починаючи з історичних витоків і закінчуючи нинішнім станом прав людини і громадянина в суспільстві. Низка книжкових видань, представлених на виставці,  висвітлює історію української Конституції та конституційного процесу в Україні з найдавніших часів до сьогодення.
 














         
  
   Щоб ви, шановні наші користувачі, мали змогу перевірити свої знання, пропонуємо вашій увазі вікторину «Конституція України – головний підручник життя»:
     -    що таке конституція? (основний нормативно-правовий акт держави) 
     -    хто прийняв Конституцію України? (Верховна Рада)
          -    назвіть першу Конституцію України, ким вона видана й коли? 
   (”Конституція Пилипа Орлика”, Пилип Орлик, 5 квітня 1710 року) 
-  коли було прийнято Декларацію про державний суверенітет України? 
       (16 липня 1990 року) 
 -  ким є президент України за Конституцією? (головою держави)
-  що входить до державної символіки? (прапор, герб, гімн)
          -   коли була прийнята Конституція України? (28 червня 1996 року)
-    від імені кого була прийнята Конституція України? (українського народу)
 


Коментарі