Доросле літо. Для молодих, активних, креативних!


                                                            Огляд літератури
   28 червня в Україні відзначається День молоді. Хочете  почитати, але не знаєте що? Користуючись нагодою, ми склали  перелік найцікавіших книг, які ви  точно повинні прочитати в молодості. Читайте, будьте цікавими, адже, без сумніву, усі віддають перевагу спілкуванню з розумними, ерудованими людьми. Спеціальна літературна вікова категорія Young Adult — це книжки, які подобаються і старшим школярам, і студентам і всім тим, кого не полишають цікавість, відкритість та здатність мріяти. Рекомендуємо провести  літо з цікавою книжкою прихильникам молодіжних романів.
Василь Теремко «16 весна»
  Дуже буйно увірвалася їхня шістнадцята весна. Непросто збагнути себе вже інакшими, дати лад емоціям і втриматися від звички по-дитячому вирішувати недитячі проблеми. Життя спонукає до вчинків. А вони ще такі, якими є їхні відчуття, розуміння обставин і стосунки з дорослими на різних дорогах. У пошуках себе вони продираються крізь проблеми, травмуються і стають сильнішими. Починають усвідомлювати свою дорослість, долають себе колишніх — і це найбільші їхні перемоги. Шістнадцята весна насилає закоханість, пізнавання чогось дивного в собі і відкриває жадану близькість. Ця весна вперто робить своє…
  



Лариса Ротних, Ніна  Дьяченко  «Тусовка»
 

  Так уже в світі ведеться: хто обирає собі за проводиря на життєвих шляхах погані звички й лихі почуття, тому навряд чи варто розраховувати на успіх, які б інтриги він не плів. Книжка приваблює саме цією авторською думкою, хоч і трішки наївною, та щирою, котра прогладає за найбільш похмурими епізодами і додає оптимізму читачеві. Багато чого молодими авторками списано з натури. Але ніколи не зашкодить подивитися на себе збоку, з відстані, побачити в дзеркалі своє не завжди привабливе відображення. Але де молодь, там любов і радість. І наші герої вийдуть із скрутної ситуації завдяки тому, чим, власне і сильна юність, - бурхливій енергії та незнищенному життєлюбству.


Людмила Липовська «Вітамін від самотності»
 

  Є на світі люди не просто радісно-яскраві, є справжні вітамінні дівчиська! Саме такий вигляд має одна журналістка, яка у свої двадцять п’ять і досі наївно шукає себе. Чи досягне вона успіху, чи ні - буде залежати від неї самої. Але ми з вами зробимо висновок, що пошуки себе бувають успішними тільки тоді, коли одночасно ви зумієте знайти ще когось – того, хто далі піде поряд шляхами життя у нових пошуках тепер уже вашого спільного щастя.





 Марія Морозенко "Я закохалася"
   І в юному віці кожен має свій характер і своє життя. Шукає себе і власними кроками йде у світ. Переконується, що неможливо з усіма дружити і не мати конфліктів. Бо всі - різні. Неоднаково думають, поводяться і здобувають досвід. Гіркий досвід - також. У героїні цієї повісті - чуйне серце. Думками і почуттями вона вже доросла. Закохується. Розчаровується. Знаходить правильні думки. І опиняється на порозі кохання, про яке мріяла.







Надя Біла «Крута компанія»
 

  Мілка і її компанія - комфортний світ дівчат із сорокової школи. У їхні майже шістнадцять усе вабить і складається більш-менш очікувано. Їм кортить пізнати життя в житті, поза межами шкільних занять, недолугих побачень з однолітками і спостережень за «щастям» батьків.









 Йоанна Ягелло «Шоколад із чилі»
   Вам доводилося коштувати шоколад із чилі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачено сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того, коханий їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікуванні Різдва, бо тоді Адріан має приїхати до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?


«Така любов. Прозобукет»
  Така любов — не лукава, бо перша. Тільки найближчій людині можна зізнатися в цьому. І розказати про атмосферні фронти, що насуваються на бентежне почуття. І ти змінюєш життєві координати, нехтуєш технікою безпеки заради цієї наелектризованості простору між вами. На жодному уроці про таку хімію і фізику ніколи не почути. Ці почуття — не емоційні гойдалки, а карколомні американські гірки. Тільки б уберегтися, залишити серце вцілілим. Не розбити його. Така любов — нетерпляча. Хоче всього і вже.






Ірина Мацко «Кава по-дорослому»
  Ця книга про дівчину, якій складно зрозуміти, чому люди не вміють ладити з людьми і чому потрібно  доказувати свою любов. Вона шукає кохання, а наражається на грубе поводження з собою. Розчарування, здається, знищать її. Але за крок до того, щоб загубити себе в собі і серед тих, хто зруйнував себе, їй відкривається шанс для іншого життя.









Сергій Гридін  «Дорослі зненацька»
   Шістнадцятилітній Тимко звик бути самостійним. Попри те що інколи хлопцеві бракує тата, який пішов від них з мамою, коли Тимко був ще маленький, він намагається не закидати школу і знайти якийсь підробіток. Все змінюється, коли Тимко вперше закохується і втрачає голову. Тепер і йому, і його коханій — п’ятнадцятилітній Юлі — доводиться дуже швидко подорослішати і стати відповідальними за нове життя. А це геть непросто, коли сам ще майже дитина.







Ольга Лілік «Чорний дощ»
  Ця повість про підлітка, який опинився на роздоріжжі почуттів і бажань. Про те, що любов може бути не тільки прекрасним переживанням, а й руйнівною хворобою — все в людині і від неї залежить.













«Любов така. Віч-на-віч»
  Оповідання, новели, етюди цієї книжки - про людину, яка ненаситно любить, шукає любов, квітне в ній і карається нею. Любов завжди виростає на межі й за межею. Вона покірна і свавільна. Такою приходить, живе в людині й покидає її. Вона така - і все.












Джон Грін «Черепахи аж до низу»
  Роман про кохання, стійкість і непорушну дружбу на все життя. Нелегко знайти людину, яка бачить світ таким само, яким його бачиш ти. Шістнадцятирічна Ейза ніколи не прагнула розгадати таємницю мільярдера-втікача Расселла Пікетта, але тепер ідеться про винагороду в сто тисяч доларів, до того ж Дейзі - її Найкращій та Найбезстрашнішій Подрузі - кортить взятися за розслідування. Тож дівчата разом долають невелику відстань і великі бар ’єри, що відділяють їх від Девіса, сина Расселла Пікетта.



Джон Грін «В пошуках Аляски»
   Майлзу Голтеру набридло безпечне домашнє існування. Все його життя - це повна відсутність подій, а прагне він  отого "великого можливо" (як сказав Франсуа Рабле). Він готовий до подорожі, до божевільної втечі. Й тоді на його шляху постає Аляска Янг. Прегарна, розумна, кумедна, сексуальна, саморуйнівна, збентежена й неймовірно приваблива. Вона сама - ціла подія. Вона затягує Майлза у свій світ, у "велике можливо", вона краде його серце. Відтепер ніколи вже не буде, як раніше.


Коментарі