В житті усім потрібна дружба

                                                                                       Друг - це найкраще, що в тебе може
                                                                    бути, і найкраще, чим можеш бути ти.

                                                                                                                 Дуглас Пейдж  
    Міжнародний день друзів (International Friends Day), що відзначається 9 червня заснований саме для того, щоб, незалежно від життєвих обставин і різних перипетій, ми нагадали своїм друзям про те, як вони важливі для нас, що без них світ кожного був би значно бідніший і щоб звичайно порадувати їх.
     Поняття дружби знайоме кожному з нас ще з дитинства. Ми дуже легко користуємося ним спочатку, і набагато обережніше ставимося до дружби і друзів, коли дорослішаємо. Для кожного з нас існує своє визначення того, хто такий друг і хто такі друзі.

 Друзі – це люди, які подібні тобі світоглядом, ти цінуєш близьке спілкування  з ними  протягом тривалого періоду. Ви підтримуєте один одного і розумієте один одного з півслова та не залишите друга в біді.  Тим не менш, це не означає, що між вами не може бути розбіжностей. Поняття дружби характеризується більш глибокою емоційною прихильністю і довірливістю.
Дружба - це велика цінність у житті людини, адже відшукати по-справжньому вірного друга вважається удачею. Для того, щоб нагадати людству про важливість друзів, навчити цінувати вірність і опору, яку нам надають ці люди, було створено міжнародне свято.
Тож поговоримо про дружбу і товаришування. Це ж прекрасно, коли люди дружать між собою. Вони не тільки разом проводять вільний час, відпочивають, але й допомагають один одному. Дружба - це велика сила, без друга людині важко жити. Яку дружбу заведеш, таке й життя поведеш. Як каже наш народ: «Людина без друзів, як дерево без коріння». І хоч живемо всі ми серед людей і є багато добрих товаришів, а от щирий друг буває один.
Товаришування, дружба -- взаємини між людьми, які народжуються, міцніють на основі спільного навчання, інтересів, уподобань. Друзів пов'язує велика повага один до одного, принциповість у взаєминах, симпатія, взаємодопомога. Дружба не може бути міцною, якщо в ній немає місця чесності, взаємоповазі, принциповості. Друг завжди допоможе в біді, захистить, підтримає, але він же перший скаже прямо про недоліки, запропонує їх виправити. 
А вірний друг — це та людина,
Яка не кине у біді.

І як прийде лиха година,

Пізнаєш друга ти тоді.

Він захистить і допоможе,

Й не вимагатиме подяк.

І сонце вигляне погоже,

І сонечку зрадіє всяк.

А душу затишок обійме,

Бо поруч тебе — вірний друг.

Й захопиш ти його в обійми,

Бо стане світлим все навкруг.



Самотнє дерево і вітерець зламає,

А разом з друзями у тебе сила є.

Без друга не прожити — кожен знає,

Без друга сіре все життя твоє.

Один не станеш по обидва боки,

Та й як одному в світі цім рости?

Чи прогулятися, як поробив уроки,

Чи в парк та в цирк у вихідні піти?



А з другом можна все обговорити,

Обміркувати і порадитись завжди.

Цікаво з другом у похід ходити,

Якщо не маєш друга, то знайди.

Та злого і лихого друга — стережися.

І сам з людьми ти справедливим будь.

Від друга доброго ще доброти навчишся,

Про це ніколи в світі не забудь.



Без друга вірного людині просто туга,

Без нього й затишку нема ніде.

Для друга вірного — так хоч коня із плуга,

Бо він на допомогу теж прийде.

Тому давайте в мирі й дружбі жити,

І доброту у серденьку нести.

Щоб з нами всім хотілося дружити

І друзями чудовими зрости!
Прислів’я:
Без вірного друга — велика туга.

Один ніколи не стане по обидва боки.

Яку дружбу заведеш, таке й життя поведеш.

Товаришів багато, а друг — один.

У лиху годину пізнаєш вірну людину.

З добрим дружись, а лихих стережись.

Друга шукай, а знайдеш — тримай.

Самотнє дерево ламає вітер.

Друг хвалить поза очі, а ворог — у вічі.

Хоч — ох, та вдвох.
Не забувайте, наші юні користувачі, й про дружбу з книгою!
Хочемо порекомендувати вам прочитати деякі книги про дитячу  дружбу.
  
  "Абетка дружби"
До збірника ввійшли народні прислів'я та приказки, а також оповідання, вірші та казочки українські та зарубіжних письменників про дружбу. Твори допомагають дитині зрозуміти й засвоїти морально-етичні основи дружби, розвинути вміння дружити, вибирати й цінувати друзів.






 

 10 історій крупним шрифтом. "Про дружбу"
10 цікавих історій - це не просто тексти для тренування читання. Вони у доступній формі розкажуть дитині, як важливо бути добрим і вміти дружити, навчать правилам безпеки вдома й на вулиці.



  




 

  «Пригоди Незнайка і його товаришів» — весела повість про казкових коротульок — вченого Знайка, дивакуватого Незнайка, майстрових Шпунтика й Гвинтика та інших цікавих малюків і малючок, про подорож на повітряній кулі й пригоди, яких довелося зазнати мандрівникам.





    

     
 Мері Блер «Тайлер вчиться дружити»
У серії «Чарівні історії про звірят» головними героями є діти і добрі захисники, які називають себе ферігардами. У книзі «Тайлер вчиться дружити» білченя-ферігард допомагає маленькому художнику перемогти на конкурсі і одужати.








 Малгожата-Кароліна Пекарська «Клас пані Чайки»
Ця книга є молодіжним бестселером у Польщі. У ньому розповідається про те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед – про перші почуття й розчарування. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини — з усіма її вадами — і врешті пізнають ціну дружби.
 
   
  

   Галина Вдовиченко 3 книги
Книга 1. «36 і 6 котів-компаньйонів»
 Самотнім бабусям і дідусям, що живуть у старечому будинку, потрібні помічники. А декому з великого котячого гурту час повчитися піклуватись про інших. Старенькі та 36 і 6 котів зустрінуться. Це знайомство приведе до неймовірних змін у житті людей і котів. Котів, які стануть не лише компаньйонами, але й футболістами і театральними акторами.


 

  Ізабель Абеді «Лола та єдиний свідок»
Цього літа Лолі ніколи мріяти: зламана нога й інвалідний візок — не перешкода для таємничих, дещо моторошних, а іноді й неймовірних пригод, у яких беруть участь усі її друзі. Хто він, загадковий сусіда, якого підлітки прозвали Щуроловом? Наркоторговець, гангстер, викрадач дітей чи… Нізащо не здогадаєтесь аж до останніх сторінок!






  
  Бачинський «Детективи в Артеку» - історія про чотирьох героїв - Оленку, Антона, Сашка і Сергія, які під час відпочинку у таборі на березі Чорного моря ­випадково дізнаються про таємницю захованих неподалік коштовностей славнозвісної Міледі, героїні роману про трьох мушкетерів. Друзі таємно вирушають на пошуки скарбу, але потрапляють у вир захоплюючих пригод. Хто переможе в одвічному двобої зла і добра – підступність і ненависть, чи щирість і дружба?..
У книзі «Детективи з Артеку. Таємниці Кам'яних Могил» пригоди наших добрих знайомих тривають! На героїв чекають захопливі несподіванки та справжні випробування. Спершу хлопці приїжджають у Львів.  А незабаром, на літніх канікулах, змушені вирушити до Кам’яних Могил – адже Оленчин тато у небезпеці! Чи зможуть діти знайти скарб, врятувати тата і при цьому зберегти дружбу?
Читайте, пізнавайте світ, і хай ваше літо стане найкращим, найцікавішим і найнезабутнішим! Бажаємо  всім знайти надійних і вірних друзів на все життя! 
І не забудьте сьогодні привітати своїх друзів!

Коментарі