Люблять морозиво діти, адже воно смачніше всіх солодощів на світі!

                                           Лідія НОВИКОВА     
                                                Морозиво
                                         У вафельну хатинку

                                         Вселилась смакота:

                                         Духмяна і солодка

                                         Холодна і густа.



                                        Із маком і горіхами,

                                        залита в шоколад.

                                        А зверху, наче квіточка,

                                        Сміється мармелад.



                                        Куснеш і губи холодом,

                                        Неначе обпече,

                                        Малинове, ожинове

                                        Морозиво смачне.
Морозиво … власне це ж завжди смачно, особливо влітку. Напевно, немає на світі такої людини, яка б не любила морозиво. Полуничне або шоколадне, з фісташками або шматочками фруктів ... В наш час існують не десятки, а сотні різновидів ласощів. Коли на вулиці божевільна спека, ми біжимо в магазин за цим дивовижним продуктом, розкриваємо пачку і раз …

Воно так і тане у роті. Ми із захватом поглинаємо цю смакоту. Слинки течуть від передчуття? Мало хто з нас замислювався над тим, а як же з’явилося морозиво на світ? І які цікаві події є у світі “айс”.  Ми розповімо вам історії про улюблений десерт, які ви не знали.
  • Якщо вірити історикам, морозиво з'явилося понад 5000 років тому. Найперше морозиво з’явилося в Древньому Китаї в 3000 році до н. е. Імператор Тангу, що правив в той час, куштував крижані ласощі зі снігу та льоду, змішаних з шматочками апельсинів, лимонів і зернятками граната. Рецепти і способи зберігання цих ласощів були розкриті в XI столітті до нашої ери в книзі «Ши-кінг».
  • На Русі було своє морозиво. У селах на Масляну готували суміш із замороженого сиру, сметани, родзинок і цукру.
  • Першою назвою ескімо було екзотичне «ескімо-пай» ( «пиріжок ескімоса»). Ескімо - перше в світі морозиво в шоколаді. Його винахідник, Крістіан Нельсон, возив ласощі по містах. Він придумав цікавий маркетинговий хід: не тільки переконував спробувати крижаний «пиріжок», а й показував фільм про ескімосів.
  • Фруктове морозиво або, правильно говорити щербет, з’явилося завдяки Марко Поло, який ввіз в Європу цей рецепт з Китаю.
  • Найпопулярніше морозиво на сьогоднішній день – ванільне, “народилося” на світ завдяки французькому кулінарові Тірсену. “Новоспечений” десерт існує з 1649 року...
  •  Найулюбленішим у всьому світі сортом морозива є вершкове, друге місце займає шоколадне, третє – фруктове.
  • Найбільший в світі торт з морозива зробили в Пекіні. Ширина гігантських ласощів становила всього три метри, зате вага – 8 тонн. Він був приготовлений з приводу виходу дитячої вистави «Гора морозива», в рекламній акції якого брали участь навіть живі ведмеді: їх запустили на вершину крижаного торта.
  • Влітку кожні 3 секунди у всьому світі продається порція холодних ласощів.
  • У США щорічно споживається, в середньому перерахунку на кожного американця, близько 20 кілограмів морозива в рік.
  • Венесуельська кав'ярня-морозиво «Coromoto» пропонує своїм відвідувачам найбільшу кількість сортів крижаних ласощів в світі – 709. Там можна спробувати такі екзотичні десерти, як, наприклад, вафельна трубочка з тунцем, морозиво з цибулею, свинячими шкварками, пивом, морквою, помідорами, креветками, спагетті. Якщо ці екстремальні смаки вас не вразять, можете замовити морозиво з гострим перцем чилі.
  • У XIX столітті в Росії було три основних види морозива: сорбетто (щербет) – заморожена, але недостатньо тверда в сучасному поданні рідина. Полуморозиво (граніто) – менш густа маса, яку кондитери навчилися готувати з найрізноманітніших заморожених соків. Власне, морозиво – густа маса, якій кондитери надавали різні форми.
  • Найдорожче морозиво в світі продається в нью-йоркському ресторані «Serendipity». Ласощі приготовлено по таїтянським унікальним рецептам, наповнені мадагаскарською ваніллю, покриті тонким їстівним аркушем золота і найдорожчим в світі шоколадом. На додачу ви можете отримати екзотичні фрукти, доставлені з Парижа, драже, виготовлені кондитерами з золота, трюфелі і марципанові вишеньки. «В комплекті» з морозивом отримаєте золоту ложечку, інкрустовану діамантами, яку, з'ївши десерт, ви зможете забрати з собою. Уявляєте, скільки коштує такий бенкет?                      
  • Пропонуємо вам прочитати казку італійського письменника                                      Джанні Родарі «Палац із морозива»

Одного разу в Болоньї саме на П'яцца Маджоре побудували палац із морозива. Діти прибігали на площу з усіх кінців міста. Усім кортіло хоч лизнути його. Дах цього палацу був із збитих вершків, дим у комині з цукрової пудри, сам комин з варення. Все інше було з морозива: і двері, і стіни, і меблі.
Одне маля вчепилося за стіл і злизало всі чотири ніжки, так що стіл з тарілками (тарілки були з найкращого шоколадного морозива) повалився просто на нього.

Один поліцай помітив, що вікно палацу почало танути. Шибки були з полуничного морозива і, танучи, спливали рожевими струмками.

— Хутчіш сюди! — гукав поліцай.— Швидше лижіть!

І всі кинулись лизати ще швидше. Шкода, коли такі ласощі пропадають!

— Дайте мені крісло! — благала якась бабуся, що не могла проштовхатись крізь юрбу.— Оте крісло дуже зручне для кволої бабусі. Будь ласка, подайте мені його, оте з бильцями.

Один пожежник зглянувся над старенькою та й виніс їй морозивне крісло з кремом і фісташками, й раденька бабуся почала смоктати його бильця.

Ой, який же то був веселий день! До того ж лікарі зробили так, що ні в кого не болів живіт. Ще й тепер, коли діти просять другу порцію морозива, батьки кажуть зітхаючи:

— Ти, мабуть, з'їв би цілий морозивний палац, той, що в Болоньї стояв.
     
Джерела:
https://interes-fakti.com/cikavi-fakti-pro-morozivo/


Коментарі