Найменші книги в світі


    Аби прочитати деякі книги, треба збільшувальне скло або мікроскоп. Такі екземпляри є в основному у приватних колекціях та музеях. Їх творці конкурують між собою, хто ж виготовить найменшу книгу.
 Художник-мікромініатюрист Володимир Аніскін створив 2 мікрокниги розміром 64*90 мікрометрів, розмістивши їх на зрізі макового зернятка. На сторінці поміщаються всього 7 символів. Одна з книг "Шульга" (збірник з іменами майстрів, що підкували блоху). Друга-"Алфавіт", містить всі літери алфавіту. Ці книги було виготовлено у 2016му році.
   У 1996му році у видавництві "Сибірський шульга", яке випускає мініатюрні книги, вийшло оповідання Антона Чехова "Хамелеон", об"ємом у 29 сторінок, розміром 0.9*0.9 мм. Сюди помістився не лише текст, а і 3 кольорові ілюстрації. Довгий час ця книга була занесена у Книгу рекордів Гінеса.Зараз вона зберігається у Музеї мініатюр в Празі.
    Цей рекорд перевершено у 2013му році, коли у Японії виготовили мікрокнигу "Квіти на всі сезони". Вона має 22 сторінки, довжина яких 0.75мм, а розмір літер 0.01 мм в висоту. Неозброєним оком тексту практично не видно, як не видно і чорно-білі ілюстрації квітів. Зараз саме ця книга занесена до Книги рекордів Гіннеса. А зберігається вона у Музеї друкарства компанії Toppan Printing Со. Ltd у Токіо.
 Найвідомішим колекціонером мініатюрних книг є Джозеф Тарі. На його книжкових полицях зберігається понад 4500 екземплярів, розмір яких не більше 76мм у висоту. Їх тематика різноманітна: поетичні збірки, довідники, підручники та ін.  Наймініатюрнішою серед них є книга розміром 2.9*3.2 мм.
 За матеріалами anudaulife

Коментарі