Війна не має забуття


                                          Віртуальне історичне досьє
22 червня  – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні
  Цей день встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

 Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять  мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

Згадати і усвідомити увесь жах тих років можна перегортаючи сторінки книжок, що наповнені тодішніми подіями.
 В.Биков «Альпійська балада»
У центрі повісті “Альпійська балада” зворушливе кохання, що зазнає жорстокого випробування у пеклі Другої світової війни. Головні герої твору — моло­дий солдат-білорус Іван Терешка і дівчина-італійка Джулія — тікають із концтабору, розташованого в авст­рійських Альпах і, долаючи неймовірні труднощі, нама­гаються пробитися до партизанів. Жертвуючи собою, Іван допомагає Джулії врятуватися. Ця трагічна історія стає основою глибоких роздумів письменника про життя людини, споконвічні моральні цінності, справжню велич людяності й любові.





    

       В.Биков «Обеліск»
 


Повість «Обеліск» - історія подвигу сільського вчителя. На окупованій фашистами території Олесь Іванович Мороз, ризикуючи власним життям, продовжує навчати сільську молодь, і намагаючись врятувати своїх учнів, сам гине як справжній герой.

 







В.Литвинов «Ешелони в пекло»
Повість В.Литвинова «Ешелони в пекло» - унікальна книга – документ. Вона промовляє про ті тяжкі страждання, які випали на долю дітей у роки минулої війни, що стали об’єктом жахливих експериментів, не тільки над їхнім тілом, а й над їхньою чистою і довірливою душею.











Ю.Збанацький «Ми – не з легенди»
Відомий письменник Юрій Збанацький у своїй чесній, правдивій оповіді називає десятки імен бойових соратників, друзів, побратимів. Ця книга про тих, які не з легенди. Книга про героїчне життя – буття партизанів написана самим партизаном. Автор написав свій твір, як учасник і очевидець.











О.Довженко «Незабутнє»
До збірки увійшли відомі оповідання О.Довженка періоду Другої світової війни, які оспівують мужність і героїзм людей у боротьбі з нацизмом: «Стій, смерть, зупинись!», «Відступник», «На колючому дроті», «Незабутнє», «Ніч перед боєм», «Перемога», «Мати», «Тризна», «Воля до життя».




Коментарі