Грозовіття Василя Моруги


                                       Бібліознайомство

Василь Васильович Моруга - український поет, журналіст, перекладач. Головний редактор дитячого журналу «Барвінок».

Василь Моруга народився 13.06.1947 в родині селян, які працювали у колгоспі в селі Сонцеве Донецької області. Від ран, отриманих у війську, батько помер за кілька місяців до народження сина. Коли Василеві виповнилося три місяці, мати переїхала до с. Федорівка (с. Чубарівка) — до своїх батьків.
З дитинства, захоплюючись красою рідного краю, почав писати перші вірші, які були опубліковані на сторінках районної газети. 
У 1965 році Василь з відзнакою закінчив Чубарівську середню школу. Вступив на філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. Згодом була служба в лавах радянської армії, випуск першої поетичної збірки «Грозовіття» (1969 р.), робота у багатотиражці заводу «Арсенал».
Журналістська кар’єра почалася у газеті «Комсомольское знамя», журналі «Дніпро», потім — в апараті ЦК ЛКСМ України. З 1984 року Василь Васильович став головним редактором дитячого журналу «Барвінок». Саме за вагомий внесок у справу виховання підростаючого покоління був нагороджений медаллю імені А.С. Макаренка. Будучи головним редактором журналу «Барвінок», доклав багато зусиль для піднесення його художнього рівня і популярності. З-під пера письменника вийшли поетичні збірки «Грозовіття», «Ключі до тиші», «Портрет землі», «Юності бентежні ешелони”, “Чебрецеві острови», «Дорога над лугом», докуменальні твори, казки для дітей.


















Перекладав з болгарської, іспанської, французької мов. Василь Моруга є автором документальних творів, казок для дітей,  поетичних збірок.
Ніколи не полишав талановитий поет свого покликання. Про кого і про що він тільки не писав: про батьків, родину, молодість і старість, доброту та жорстокість, вірність чи зраду, рідну землю та чужину, де доводилось побувати… Та літературна критика ніколи не балувала увагою лірику Моруги. Мабуть через те, що він не писав віршів «на замовлення» чи до червоних дат календаря. Усе його життя супроводжувалося поезією. Василь Васильович умів бачити незвичайне у звичайному, відкривати нові грані у повсякденному. 
14 травня 1989 року трагічно обірвалося життя митця – Василь Васильович Моруга загинув у автокатастрофі.



Коментарі