Майдан. Простір гідності, свободи і єднання

                                           Віртуальна година пам'яті  
                            
   21 листопада  в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, в Україні розпочалися дві події: Помаранчева  революція (2004 року) та Революція Гідності ( листопад 2013 – лютий 2014 років). Метою запровадження цієї пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору, збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь об’єктивної інформації про події в Україні ХХІ століття.

   Це були  дуже важкі іспити для України, коли українці продемонстрували свою згуртованість, європейськість, гідність, своє прагнення свободи. 2004 року фальсифікації на президентських виборах спричинили акції протесту. Масові маніпуляції під час голосування та підрахунку голосів збурили українське суспільство. Протестний рух охопив тоді найбільші міста України, а центром став майдан Незалежності в Києві.

   Кінець 2013-го – початок 2014-го позначені в історії нашого народу Революцією Гідності. 21 листопада 2013 року на майдані Незалежності в Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. 

  Спочатку зібралося кілька сотень, а вже 24 листопада – понад сто тисяч прихильників євроінтеграції. 

 
   Це був надзвичайно важкий іспит для України. На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи  коштувало Україні багатьох життів патріотів. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні…

   

 

    

    На кожному з нас лежить відповідальність за ситуацію в Україні. Головне, не бути байдужими. Кожен може в міру своїх можливостей щось змінювати, починаючи з найпростішого: навести лад в своєму дворі, під’їзді, прибрати на березі річки чи ставка… Ми здатні змінювати своє життя на краще самі!


 

Коментарі