Підозрілі мешканці Інтернету

                                                     Мережевий лікбез

   В Інтернеті є не тільки чемні люди, які люблять доброзичливо спілкуватися, вчитися чи ділитися інформацією. Доволі часто під іменами або ніками справжніх користувачів ховаються хитруни й шкідники. Працівники бібліотеки-філіалу №13 допоможуть вам їх розсекретити!

                                                                       Тролі

      Це просто злюки, яким постійно хочеться когось смикати й провокувати. Тролі «харчуються» увагою. Інтернет-тролі мають навіть своєрідний маніфест, у якому йдеться, що вони роблять це просто заради «фану», розваги. Вони можуть бути цілком реальними і навіть знайомими по життю. Але якщо лаятися в реалі тролі не наважуються, то в інтернеті вони надолужують це «упущення». Важливо не підтримувати це їхнє бажання «спілкуватися», і тоді вони підуть шукати іншу жертву. 

Опитування дослідницького центру Пью (Pew Research Center), опублікуване два роки тому, показало, що від різних агресивних дій потерпають 70% людей у віці 18-24 років, які користуються Інтернетом; а 26% жінок цього віку сказали, що зазнають переслідувань у мережі.

                                                                    Фейки

    Це слово в перекладі означає «підробка». Фейком може бути особа або мережевий ресурс. Наприклад, хтось із якихось причин не хоче повідомляти реальні дані про себе. Тоді ця людина створює собі легенду – нове імя, нову біографію… Будьте обережними, якщо натрапите на фейковий сайт. Це пастка! Такий ресурс імітує, що він справжній, і краде паролі та коди для злочинного використання!  

   Відтоді, як термін «фейкові новини» увійшов у щоденний вжиток десь 2016 року, ми стали свідками дедалі більшого поширення неправдивої інформації і методів її розповсюдження. Феномен впливу фейк-ньюз на масову свідомість досяг свого апогею з глобальним поширенням соціальних мереж, власне сам ставши проблемою глобальною. У мережі з’являється дедалі більше фейків або вкидів – неправдивих повідомлень, які підкріплюються підробленими фото, свідченнями псевдоочевидців і відео.  За опитуванням КМІС в Україні кожен третій респондент визнав, що не може відрізнити фейкові новини від правдивої інформації. Один із засновників «Вікіпедії» Д. Вейлз створив новинний сайт, покликаний боротися з фейковими новинами. В Україні команда сайту Stopfake.org займається пошуком фальшивих новин і їх спростуванням, а також неодноразово доводила неправдивість повідомлень, що не лише поширювалися в нашій країні, а й формували уявлення про українські події й українців у міжнародної аудиторії.

   Для того щоб запобігти поширенню фейкових новин у соцмережах, видання The Huffington Post склало перелік простих правил, як їх розпізнавати:

1. Читати більше, ніж назву.

2. Оцінити надійність джерела.

3. Звертати увагу на дату публікації й час.

4. Хто автор?

5. Ознайомитися з джерелами, на які посилається новина.

6. Звертати увагу на сумнівні цитати і фотографії.

7. Не варто поширювати новини лише тому, що поділяєте точку зору автора або ж приймаєте одну із сторін конфлікту.

8. З’ясувати, що інші видання пишуть з цього приводу. Якщо жодне інше надійне джерело не повідомляє про дані події, скоріше за все, новина є фейковою.

9. Замислитися, перш ніж робити перепублікацію.

Отож, будьте пильними!

Коментарі