«Мама» Гаррі Поттера

                             31 липня – 55 років від дня народження Джоан Роулінг

Вона здебільшого відома як авторка серії романів про чарівника Гаррі Поттера. Її книги отримали світове визнання та купу нагород. Окрім того, своєю письменницькою діяльністю Джоан змусила дітей усього світу полюбити книги та читання. Сьогодні Дж. К. Роулінг є найвисокооплачуванішою світовою авторкою. Вся літературна спадщина Роулінг оцінюється в сотні мільярдів доларів, а сама торгова марка "Harry Potter" – приблизно в 15 мільярдів доларів.
      Народилася Джоан в Англії в місті Єйті 1965 року. Справжнє ім'я письменниці Джоанна Мюррей (прізвище від другого чоловіка). Дівоче прізвище її матері – Волант. Дж. К. Роулінг насправді немає другого імені. Авторка взяла ім'я Кетлін від своєї бабусі. Також вона має псевдонім – Роберт Ґелбрейт, під яким опубліковувала кілька романів. Джоан або Джоанна використовується лише для книг. Сама письменниця каже, що її всі кличуть "Джо" і стверджує: «Ніхто ніколи не називав мене Джоан, хіба що, коли були сердиті на мене батьки, як я була малою».  Талант до письменництва у Джоан проявився ще в ранньому дитинстві. Своїй сестрі вона любила розповідати власні фантастичні розповіді. Першу свою розповідь Джоанна написала в шість років. Назва була "Кролик". Мати Джо похвалила дівчинку за написану роботу і та, відчувши свій неперевершений талант, відправилася до видавництва, аби опублікувати свій шедевр. Утім, там відмовили юну письменницю від такої задумки. Після закінчення школи, у 1982 році Роулінг провалила вступні іспити до Оксфордського університету. Майбутня письменниця зі світовим ім’ям закінчила Ексетерський університет зі ступенем бакалавра класичної філології і французького. Потім працювала секретарем лондонського відділу організації "Міжнародна амністія". Пізніше переїхала до Португалії, де працювала вчителем англійської мови та літератури. Там вона вийшла заміж за тележурналіста у 1992 році. Через рік у них народилася донечка Джесіка.
У цей час Джоан почала писати свій перший роман "Гаррі Поттер і філософський камінь".
Через два роки, у 1995-му, письменниця розлучилася зі своїм чоловіком через те, що він бив її. Джоан із маленькою донечкою переїхала на якийсь час в Шотландію до родичів та все ж не переставала працювати над книгою. Коли в 1995 році Джоан закінчила роман «Філософський камінь», 14 видавництв, у які вона відправила рукопис, відмовилися її видавати. Ніхто спочатку не хотів друкувати історію про хлопчика-чарівника, яку написала жінка. У підсумку погодилося тільки видавництво Bloomsbury.  У 1997-му вийшла перша частина про Гаррі Поттера.  Авторці довелося скоротити Джоанна до Дж., аби книгу швидше розкупили (на даний момент продано більше як 450 млн. книг). Несподівано для всіх історія про хлопчика-чарівника стала однією з найпродаваніших у світі. Вже через три роки буде оголошено аукціон серед видавців на право випуску цієї книги.
 11 млн примірників книги «Гаррі Поттер і Дари Смерті» розкупили за одну добу в США і Великобританії.  За п’ять років Роулінг пройшла шлях від життя на соціальну допомогу до статусу мультимільйонера.

     За словами Джоан Роулінг, в романах про Гаррі Поттера дуже багато біографічних фактів з її життя. Так, один з головних персонажів Герміона, за визнанням самої письменниці, – це карикатура на її саму в 11 років. Джоан розповіла, що також була всезнайкою і жодним чином не любила хуліганство.

 Кращий друг Гаррі Поттера Рон Візлі багато в чому дуже схожий на її шкільного друга дитинства Шона Харріса, а головному героєві романів Роулінг подарувала свій день народження. Тепер шанувальники серії романів Джоан Роулінг 31 липня святкують день народження Гаррі Поттера. Багато в чому на роман вплинула і смерть матері письменниці. Роулінг зазначає, що докладно описавши втрату батьків Гаррі в першій книзі серії, вона допомогла сама собі впоратися з важкою втратою.
     Вокзал Кінгс-Крос в Лондоні для всіх шанувальників творчості Джоан Роулінг грає особливу роль. У 1990 році Роулінг, залишивши роботу в «Міжнародній амністії», вирішила переїхати з Манчестера в Лондон. По дорозі в поїзді на вокзал Кінгс-Крос у неї і виникла ідея створення роману про Гаррі Поттера. Станція саме цього вокзалу стала в її книгах воротами в чарівний світ. Для самої письменниці цей вокзал так само символічний. Саме тут в 1964 році познайомилися її батьки.
Книги, а пізніше і фільми про Гаррі Поттера різко підняли попит на сов як домашніх улюбленців. Втім згодом через те, що люди не в змозі були доглядати за дикими птахами, більшість із них опинилися на вулиці. Схожа історія була і з виходом фільму "101 далматинець".

Сьогодні Роулінг щаслива в другому шлюбі з Нілом Майклом Мюрреєм. У них народився син Девід Гордон. Своїй дочці Маккензі Джоан Роулін присвятила книгу «Гаррі Поттер і Принц-напівкровка». 
 Дж. К. Роулінг після визнання стала і помітним благодійником. Вона підтримує багато благодійних організацій. За свою діяльність в 2007 році вона отримала друге місце в номінації «Людина року» і потрапила в топ-50 найвпливовіших знаменитостей, а в 2010 стала «найвпливовішою жінкою Великобританії». Септологія очолила список найбільш продаваних серій романів в історії та була екранізована в серії однойменних кінофільмів, у продюсуванні та створенні сценарію до яких доклалась і сама письменниця. Джоан Роулінг є найбільш продаваним сучасним автором у Великій Британії із обсягом продажів понад 238 мільйонів фунтів стерлінгів.
   Окрім книг про Гаррі Поттера, Джоан Роулінг випустила також одну книгу для дорослих під власним іменем – "Несподівана вакансія" (2012 р.), книги для дітей – «Квідич крізь віки» (2001 р.), «Фантастичні звірі і де їх шукати (2001 р.), «Казки барда Бідла» (2008 р.) – та ще три під псевдонімом Роберт Галбрейт – "Поклик зозулі", "Шовкопряд" (2014) і "Кар'єра лиходія" (2015). Ці три останні детективні публікації склали серію під назвою "Корморан Страйк".
Крім книг про Гаррі Поттера, Джоан Роулінг випустила також одну книгу для дорослих під власним іменем – "Несподівана вакансія" (2012) – та ще три під псевдонімом Роберт Галбрейт – "Поклик зозулі", "Шовкопряд" (2014) і "Кар'єра лиходія" (2015). Ці три останні детективні публікації склали серію під назвою "Корморан Страйк".
https://lifestyle.24tv.ua/dzhoan_rouling_biografiya_fakti_ta_knigi_garri_potter_n846676
Крім книг про Гаррі Поттера, Джоан Роулінг випустила також одну книгу для дорослих під власним іменем – "Несподівана вакансія" (2012) – та ще три під псевдонімом Роберт Галбрейт – "Поклик зозулі", "Шовкопряд" (2014) і "Кар'єра лиходія" (2015). Ці три останні детективні публікації склали серію під назвою "Корморан Страйк".
https://lifestyle.24tv.ua/dzhoan_rouling_biografiya_fakti_ta_knigi_garri_potter_n846676

 



 














 
















Джерела:


Коментарі