Дніпро ще можна врятувати…


                                                Екологічний дайджест
Щороку в першу суботу липня, відзначається Міжнародний день Дніпра. Це екологічне свято, яке присвячене великій і найдавнішій,  третій за величиною річці Європи, в 2020 році припадає на 4 липня.
 Річка Дніпро є однією з найбільших в Європі. Протікає вона по території 3-х країн: Росія (485 км), Білорусія (595 км) і Україна (1121 км). В даний час довжина річки 2201 км. Площа басейну становить 504 тис. кв. км. Греблі поділили річку Дніпро на Каскад водосховищ: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Каменське, Дніпровське і Каховське. На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, в тому числі столиця України - Київ. Дніпро вважають головною водною артерією України: він постачає водою близько 70 відсотків населення країни.

Дніпро малював Куїнджі, оспівували у віршах і прозі класики…
Але, сьогодні стан Дніпра фахівці оцінюють як критичний. У далекому минулому залишився спогад, про «широкий і могутній ...». Сьогодні Дніпро фрагментований, русло річки в багатьох місцях змінено. Він обмілів, після створення ряду гребель, втратив власну течію. І тепер не в змозі змити все, що в нього потрапляє з побутовими і виробничими стоками. Дніпро вже не гуде, він стогне. Дніпро потихеньку вмирає.
Цьому є причини. На Дніпрі побудовано шість гребель. Фактично на річці зникли природні пороги, а разом з ними і види риб які жили на «швидкій воді». Течія сповільнилася. Почалася зміна екосистеми: при створенні водосховищ були затоплені унікальні за своєю значимістю природні ландшафти. Через потрапляння зі стоками хімічних речовин Дніпро щороку цвіте всіма «кольорами веселки». В основному це пов'язано з фосфатами, які викликають бурхливий ріст синьо-зелених водоростей. При відмиранні і гнитті вони утворюють токсини, а так само спалюють розчинений у воді кисень. В результаті починається масовий мор риби. Хаотична, часто незаконна забудова заганяє берегову лінію в бетон, Дніпро все більше втрачає можливість само очистити свої води. Четвертий рік поспіль спостерігається маловоддя. Це призводить до обміління річки. Тільки в столичній акваторії 56 мілин, на яких можна стояти на середині Дніпра по коліно у воді.

На сьогодні не існує комплексної Державної Програми по відновленню Дніпра: як річки; як джерела питного водопостачання; як водної транспортної артерії. Земснаряди не розчищають замети і мілини, а так само не відновлюють замулені витоки малих річок які живлять Дніпро.
Вода в водоймищах за твердженням вчених нагадує «коктейль зі всієї Таблиці Менделєєва» ... Тільки в 2018 році в водойми країни було скинуто понад 2,5 млрд куб м. різних стоків. З яких 1/3 це неочищені стоки.

Вода - середовище проживання риби. Не може в нездоровому середовищу народитися і вирости здоровий організм. Тому риб'ячі зграї катастрофічно рідшають. Риба хворіє, деякі види мутують.

Особливої шкоди річці завдають сільськогосподарські  поля, які впритул підійшли до водойм. Після рясних дощів вся хімія змивається в воду. Вона знищує водні живі ресурси.

Дніпро сьогодні серйозно хворий. Поки не пройдена точка неповернення, необхідно терміново припинити злочинне споживацьке ставлення до Великої Ріки. Бо вона знаходиться в такому стані, що відкладати на потім не можна!
Кожен може внести свій вклад у збереження річки. Для цього необхідно не викидати сміття до водоймищ, раціонально використовувати воду та не використовувати миючі засоби з фосфатами. Головне – правильно ставитися до водних ресурсів, бо вода – це наше життя.
 Використане джерело:





Коментарі