Абетка дорожньої безпеки. Правила дорожнього руху для дітей

У літню пору діти проводять більше часу на вулиці.  Не зайвим буде ще раз нагадати їм правила безпеки на дорозі. На відміну від дорослих, малюки не достатньо уважні та сконцентровані, щоб завжди бути обачними під час прогулянок. Без нагляду з боку дорослих і належного знання правил дорожнього руху  діти можуть наражатися на небезпеку. Коли справа стосується безпеки дітей, батьки не повинні йти на компроміс. Необхідно навчити дошкільнят ПДР, як тільки вони стануть достатньо дорослими, щоб почути вас. Переконайтеся, що вони розуміють, про що саме ви говорите.
     Питання безпеки на дорогах України вже давно перейшло із площини дорожньої статистики у площину національної трагедії. Прикро визнавати, але за рівнем смертності від ДТП Україна посідає п’яте місце в Європі. Дорожньо-транспортні пригоди називають «убивцею №1» у світі. Загрози, що несуть із собою аварії на транспорті, добре розуміють у світовій спільноті. За статистикою, щогодини на дорогах світу гине 9 дітей. У тридцятьох випадках зі ста їхня загибель пов’язана з їх власною неправильною поведінкою на дорозі, а не з помилками водія. Виявляючи занепокоєння постійним зростанням рівня травматизму і смертності на дорогах Організація Об’єднаних Націй проголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху. Передові країни Європи, зокрема, поставили перед собою амбіційне завдання – знизити кількість жертв на автошляхах до нуля. Для цього втілюються у життя комплексні програми практичних заходів, в основі яких національні стратегії боротьби за безпеку на дорогах, організація міжгалузевих, міжвідомчих державних органів,  які координують роботу з безпеки дорожнього руху. Мета цього Десятиліття – скоротити втрати людських життів від ДТП. Зокрема, глобальний план ООН на Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху рекомендує зосередити зусилля на таких п'яти складових: управлінні безпекою дорожнього руху; безпечності дороги і мобільності; безпечності транспортних засобів; безпечній поведінці користувачів доріг; наданні медичної допомоги постраждалим в ДТП (служба порятунку на дорогах).
Безпека на дорогах залежить від кожного!  І немає значення хто ви: водій, пасажир чи пішохід – небезпека на дорогах загрожує всім. Знання та дотримання правил дорожнього руху для дітей так само важливі, як і оволодіння грамотою. Поки діти маленькі, розповідайте їм правила безпечної поведінки на дорозі й самі демонструйте правильний приклад, тоді ви будете спокійні, відпускаючи малюка самого в школу або на прогулянку.
Пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку «Абетка дорожньої безпеки». Сподіваємось, що привернення уваги дітей до безпечної поведінки під час дорожнього руху  дозволить зберегти не одне життя і наші поради стануть вам у пригоді. Ми віримо, що разом ми можемо досягти мети - зменшити кількість жертв на дорогах.

Коментарі