Веселись, відпочивай та книжки читай!

                             Віртуальний перегляд літератури
                                    Замайоріло літо пишно
                                               Стрункі майори в різнокольорових сорочках
                                               Стоять між інших квітів гордо й величаво,
                        А неба полотно в хмаринках, ніби в латочках.
            Тепло розхлюпує липневий ранок щедро,
                                               В повітрі запах липи ніжний й крапельку хмільний.
                      А ще — неначе в ступочці мигдаль розтерто,
                                              То запах абрикос, як мед, солодкий і терпкий...
                                                                                 Ольга Радченко
  Що може бути кращим за літо? Це час оздоровлення та відпочинку.  Як відірвати дитину від комп’ютера, і зробити канікули насиченими, безпечними і повноцінними?
 Літо – відмінний час поповнити сили, зарядитися енергією і відпочити. Щоб літо пройшло ефективно, важливо все як слід спланувати і втілити свій план в життя. Можна відіспатись та зайнятись улюбленими справами, насолоджуватись спілкуванням з друзями,  відпочивати на морі чи річці, подорожувати. Існує безліч можливостей, аби отримати максимум задоволення від відпочинку. А ще -  перечитати чимало цікавих книг! Адже відсутність інтелектуального навантаження влітку призводить до того, що мозок школярів приходить у стан сплячки, що призводить до забування та втрати основних учнівських навичок, набутих протягом року. Тому дуже важливо влітку обов’язково читати, повторювати пройдений протягом навчального року матеріал. Краще всього брати книги з собою під час пікніку, прогулянки в парку. Читання на свіжому повітрі набагато корисніше.

Отож, юні наші друзі, проводьте  канікули з користю! Головне, не сумуйте та отримуйте  безліч яскравих позитивних емоцій від свого відпочинку. Добре проведене літо – запорука доброго здоров’я, високої працездатності та відмінного настрою. Бажаємо вам найкращих літніх канікул та нових вражень, що  залишать у пам’яті яскраві спогади.
 А ми підготували для вас добірку цікавих книг саме для літнього читання. Запрошуємо всіх до  мандрівки в книжкове літо! Адже пригоди чекають на вас під обкладинками  книжечок. Не гайте часу, адже залишилося вже всього тільки два місяці канікул!
Джефф Кінні «Щоденник слабака. Канікули псу під хвіст. Книга 4»
 
Бестселер підліткової літератури. Він порадує читачів гумором, іронією та життєвими ситуаціями, в яких легко можна впізнати себе. Текст книги доповнений кумедними малюнками самого автора, які відмінно доповнюють історію.
Літо! Чудовий час щоб зустрітися з друзями, навчитися чогось нового, зайнятися спортом... Ну або зробити як Ґреґ Гефлі — залишитися вдома та присвятити час проходженню улюблених відеоігор. Так, у Ґреґа свої плани на літо та погляди на цю пору року, так що він не має наміру від них відмовлятися, навіть якщо усі навколо диктують свої правила якими повинні бути справжні канікули. Яким же буде літо для сім'ї Гефлі? Читайте на сторінках «Канікули псу під хвіст»!


                                                                                        Туве Янссон «Літня книжка»
Це історія про маленьку дівчинку Софію, яка разом із бабусею і татом проводить літо на острові. Але острівне життя тільки на перший погляд здається спокійним і безхмарним. Сім’я замовчує болючу дійсність, переживання про смерть матері Софії, біль та почуття. Щоправда, читачам це стає зрозумілим, тільки якщо вони заглиблюватимуться у деталі, поведінку персонажів та уважно читатимуть описи природи.
 Дівчинка з бабусею проводять разом багато часу — гуляють, досліджують і, звичайно ж, просто спілкуються. Тільки однієї теми вони не чіпляють — смерті мами Софії. Про їхнє життя вдалині від метушні великих міст розповість «Літня книжка». Це маленькі історії про сім'ю, природу, кохання та смуток, про взаємини та те, як важлива пам'ять.
   Марк Левін «Бабине літо»
Ця добра і сумна книжка розповідає про 10-літнього хлопчика Ждана, який приїхав на літо до бабусі й дідуся, бо мама з татом вирішили розлучитися. Він дивиться на світ, ніби такий звичний, і розуміє – світ змінюється, його чому? і як? уже значно складніші. Так настає дорослішання. Але є тут і машинки-паровози-футбол-збиті коліна та найкращий друг на літо – усе, що робить наші спогади про дитинство такими добрими і сумними.






         Джеремі Стронг «Канікули з близнятами»
А чи знаєте ви, хто така Василина-Капустина? А який стосунок має чубатий кінь до курчат? А хто переможе в двобої – коза чи велетенський пес? А як готувати кроликів до кролячих перегонів? Ні? То мерщій беріться читати нову книжку про пригоди Ніколаса та його невгамовної сімейки.








    Павло Кущ «Котовасія»
        
Що потрібно для найкращого відпочинку під час канікул? Відповідь на це питання знає кожен школяр, і вона надзвичайно проста: для щонайкращого відпочинку потрібно літо, сонце, річка і... повна відсутність контролю з боку дорослих! І звісно, таке  не можливе в санаторії, таборі відпочинку чи на турбазі, де купа дорослих саме опікуються, аби ти не мав ані хвилини спочинку. А коли ти залишаєшся на літо вдома, батьки впевнені, що ти нікуди не дінешся, ні у що не втрапиш і нікуди не зникнеш...
     Але хіба ж так буває? Якщо ти залишаєшся сам удома, то пригоди чекають на тебе просто за порогом. Не барись, перегортай сторінку та поринай у пригоди!
 Малгожата Стрековська – Заремба «Філіпек і шалені канікули»

Канікули падають на родину маленького школяра Філіпека, як грім серед ясного неба. На бешкетника чекає дуже насичена «програма»: викриття шпигуна, поїздка з дідусем у санаторій для літніх людей, спортивний табір з дівчатками-балеринами, «викрадення» власною тіткою, подушкова вечірка та ще чимало розваг. Бешкетник уміє розважити себе сам, та й усіх довкола! Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.





Олександр Єсаулов «Канікули для інформи»
У принцеси Інформи канікули, і бажає вона їх провести в нашому, фізичному, світі. Випадково про це дізнається хакер Костя. Зі своїми дружками він вирішує викрасти принцесу. І це їм вдається! Але невже принцеса нічого не зможе зробити заради власного звільнення? І невже Сергійко та його друзі нічого не вдіють, щоб допомогти принцесі? Чи зможуть друзі протистояти злому вірусу Макровіру, який підключається до цієї справи? І взагалі, чим закінчаться ці дивовижні канікули принцеси Інформи?




                                          Юлія Галаніна «Літо як літо»
Якщо у вас є знайомі Ньямагольці, то нехай подякують мурашкам. Еге ж, тим самим, що схрумали сходи в одній із акватиканських шкіл. Інакше б майбутні гінці Затичка, Смугастик і Живчик сиділи б собі на докучливих уроках. А якби вони сиділи на уроках, то від прекрасного Ньямагола, може, мало б що лишилося. Чому? Спитайте в пришелепуватого ньямагольського чародія. Лиш обережно: він такий огидний тип… До книжки увійшло дві повістинки: «Літо як літо» і «Гінці в Ньямаголі».






Андрій Бачинський «Канікули Остапа і Даринки»
Непосидючі допитливі близнята, які мешкають у Львові, навчаються у 6 класі й не люблять нудьгувати. Цього літа вони знайшли собі не менш захоплюючі пригоди - у Криму та в Галичині. Це продовження  книги «Пригоди Остапа і Даринки». Як і раніше, близнята іноді сваряться, однак ніколи не залишають одне одного в біді. Нові легенди й перекази, нові чарівні предмети й герої. Нові пригоди, здавалося б, там, де їх не може бути. Нові знання й нові друзі.
                                                               
   

                      
                     
                         Оксана Лущевська «Вітер з-під сонця»
 
 В цій повісті авторка порушує одразу кілька важливих тем - теми втрати, теми стрімкого внутрішнього дорослішання, спричиненого зовнішніми обставинами, теми першої симпатії...Літо, курортне містечко Затока, Риська, яка тут живе і змушена влітку працювати разом з батьками, бо "сезон". І Женька, котрий приїздить із сім'єю на відпочинок, але цього разу вони з мамою приїхали сюди вже без батька... Реальність загострюється, перше почуття зароджується в дуже непростих обставинах, це літо зовсім не таке приємне й безжурне, яким воно буває на літніх канікулах на березі моря. Авторка майстерно описує як атмосферу маленького курортного містечка, так і переживання дітей, які стоять на порозі дорослішання і змушені самостійно долати непрості обставини.  
Гарного вам літа й гарних книг!
 

Коментарі