Детектив – це гімнастика для інтелекту

Віртуальний перегляд літератури 
У літературі є такі твори, що не залишають байдужими ні дорослих, ні дітей. До них весь час повертаються, їх перечитують, із величезним задоволенням дивляться екранізації. Завжди актуальною, на жаль, залишається проблема злочину та кари. Детективний жанр дуже популярний серед читачів.

«Датою народження» жанру детективу вважається 20 квітня 1841 року, коли було вперше надруковане оповідання Едгара По «Вбивство на вулиці Морг», а згодом «Таємниця Марі Роже» (1843) і «Украдений лист» (1844), спільним головним героєм яких був меланхолійний приватний детектив та інтелектуал Дюпен. Проте історію детективного жанру можна простежити з глибокої давнини. Його елементи виявляють у Біблії (в історії Каїна та Авеля).

Формула детективного твору – розкриття таємничих обставин, за яких було здійснено злочин. Отже, поринемо у перегляд цікавих та захоплюючих детективів. 
         Марина і Сергій Дяченки «Пригоди Марійки Михайлової»
У місті знову скоєно злочин! Пограбовано банк, а злочинець у поросячій масці безслідно зник! Розкрити таке не під силу навіть Майорові Міліції. На допомогу поспішає досвідчений детектив – третьокласниця Марійка Михайлова, яка неодмінно знайде докази і викриє жадібного грабіжника. А ще вона рятує затонулі скарби, знаходить викрадача шоколадних цукерок і повертає до магазину найбільшу в місті іграшкову залізницю. Злочинці, стережіться!

Марян Орлонь «Остання пригода детектива Носика»
Перша книга про детектива Амвросія Носика та його пса і найкращого друга Куби. Пан Носик гадає, що насолоджуватиметься на пенсії спокоєм, читаючи ранкові газети і пораючись у садку, але раптом у Містечку стається дивна крадіжка. Викрити злодія — справа не з легких, але Носик і Куба труднощів не бояться…
«Остання пригода детектива Носика» може стати першою книжкою, яка познайомить із захопливим детективним жанром.
Олександр Есаулов «Полювання на мамонтів»
Звісно, прадавні мамонти були кращі за теперішніх. Хто сказав, що тепер мамонтів на світі немає! Є, щоправда, без бивнів і хоботів. Та й ходять вони не на чотирьох, а лише на двох ногах. І не просто ходять, а при цьому порушують закон, наражаючи інших, ні в чому не винних людей, на небезпеку. Тому-то їх необхідно знайти і знешкодити. Це й робитимуть Льоха Холмс і Миха Ватсон цього разу. Звісно ж, з допомогою вірних друзів і капітана… ні, вже майора Слісаренка…
                         Ян Гурич «У лабіринті стародавнього монастиря»                                  
 Не дає спокою дванадцятирічному Миколці думка: хто він, цей злочинець, якого ніхто не бачить. Співставляючи факти та події у Миколки визріває план, але... Відбувається розбійний напад на діда Дем'яна та бабусю Варвару, вогнепальне поранення відважного Кудлая, недалекозорість молодого слідчого... Але навіть це не може стати перешкодою подальшого розслідування таємниці підземних дзвонів та пошуку скарбів Валленберга. В четвертій книзі Яна Гурича «В лабіринті стародавнього монастиря» Миколка, пройшовши разом з друзями нелегкий шлях випробувань сили й духа, все ж таки знаходить відповіді па свої питання. Зустріч з Озероном та його другом Далином, мандрування тунелем стародавнього монастиря, що схований глибоко під землею, пізнання фантастичної суті космосу і, нарешті, хто ж ховається під маскою лялькаря Олуша та що стоїть за його, здавалося б, щирою посмішкою? Адже все, виявляється не так просто...
Андрій Кокотюха «Таємниця козацького скарбу»
Справжній детектив, у якому беруть участь  — тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою... Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб — бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці... Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти — ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами.




Коментарі