Навколокнижкові цікавинки

                                                       Інформаційна сторінка

       23 квітня святкується Всесвітній день книги та авторського права. День книжки – день, який варто відсвяткувати! Його відзначають, вшановуючи не тільки її величність Книгу, а й авторські права письменника. Сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!

   Книга й донині залишається невичерпним джерелом знань багатьох поколінь, навіть в еру комп’ютерних технологій вона не перестає бути актуальною. Перегортаючи чергову сторінку роману чи енциклопедії, людина навряд чи замислюється над тим, яке розмаїття книжкової  продукції  існує в усьому світі і яка її історія. У книжковому світі є свої сенсації і дивовижні відкриття. Статистика, як відомо, знає все.

   Книги існують не одну тисячу років. Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують познайомитись з маловідомими, але дуже цікавими фактами про книги. 

1.    Перші книжки зявилися понад пять тисяч років тому в Месопотамії. Це були глиняні таблички, на яких загостреною паличкою наносили знаки клиновидної форми. Таблички обпікались на вогні і набували міцність каменю.

2.  Найстаріша рукописна книга, виконана на папері, - це папірус Прісса, що зберігається в Національній бібліотеці Парижа.

3. Найдавнішим друкованим твором є сувій дхарані, або сутра. Текст було 

    віддруковано з деревяних кліше. Встановлено, що сутра була надрукована не  

    пізніше 704 р.н.е.

4.     Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, безперечно, вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.

5.   Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів та Конституція Франції.

6. Відомий художник-ілюстратор Франції Бенжамін Лакомб робить справжні тривимірні книги. Він створив дизайн для таких творів як «Аліса в Країні Чудес», «Піноккіо».

7.     Книга ручної роботи, зроблена Френсіс. В основі книг лежать квіти з власного саду художниці, а також перероблені сторінки журналів по садівництву.

 

8.     Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас - "Атлас Кленке", що зберігається у Британському музеї в Лондоні. Він має висоту 1, 78 метра і важить 320 кг. Ця книга була створена у 1660 році.

9.   У минулому книги ставили на полицю навпаки: корінцем до стіни і переднім обрізом назовні.

10.  З моменту винаходу друкарського верстата на Землі було надруковано близько 2 мільярдів книг. Зараз їх одночасно існує у світі приблизно в 30 разів менше.

   Цей список дивовижних фактів можна ще продовжувати і свідчить він про одне: книжковий світ унікальний – і тим він привабливіший для нас! А ми радимо вам спосіб, як найкраще відсвяткувати Всесвітній день книги – провести вечір за книжкою!

 

Коментарі