Десять кроків для збереження клімату. Частина 1

                                                                        Екологічна сторінка

   Проблема зміни клімату визнана ООН однією з найбільших глобальних проблем. Адже наслідки зміни клімату відчуваються у всіх країнах  світу, при цьому кожна людина відповідальна за зміни, що відбуваються на планеті. Ми є споживачами товарів і послуг, для виробництва яких потрібні ресурси та енергія. Щоб скоротити навантаження на клімат, необхідно мати відповідні знання та звички, які важливо формувати з дитинства.

    17  квітня відзначається День довкілля, а 22 квітня - День Землі. Працівники бібліотеки-філіалу №13 радять, як за допомогою доступних кожному кроків, можна зменшити надмірне та нераціональне використання енергії та природних ресурсів нашої планети.

   Крок 1. Економія води.

   Вчені попереджають, що вже в найближчі десятиліття вода може стати дорогоцінним  ресурсом і все актуальнішою стає необхідність економії води в побуті (прання, миття рук, купання). Для подачі води в будинки використовують електричні насоси. Отже, економія води – це крок до збереження не лише цінного природного ресурсу, а й енергії! Економія води помякшує зміни клімату!

1.       Закривання крану під час чищення зубів зекономить 10 л/день.

2.       Приймання душу не більше 5 хв. зекономить 25-40 л/день  однією

      людиною.   

               

  Крок 2. Вторинна переробка.

     Кожна людина щодня продукує побутові відходи і збільшує цим кількість сміття на планеті, яке дуже небезпечне  для довкілля! Вирішити цю проблему допоможе вторинна переробка! Цей процес зекономить природні ресурси через повторне їх використання та енергію через зменшення циклів виробництва. А це зменшить кількість викидів парникових газів в атмосферу.

1.       Більше 95% всієї маси відходів вивозиться на звалища або спалюються.

2.       80% відходів можна переробляти при роздільному зборі сміття.

 

Крок 3. Збереження лісів.

     Ліси допомагають подолати такі серйозні проблеми як ерозія ґрунтів, зміна клімату, забруднення води та повітря.  Ліси - середовище життя для 2/3 видів тварин і рослин. Надмірне вирубування дерев спричиняє зміну та занепад лісової екосистеми, що призводить до відчутної втрати біорізноманіття та серйозних наслідків для людства. Щоб вирішити цю проблему потрібно збирати та вторинно переробляти макулатуру.

1.       1 т макулатури зберігає від вирубування 17 дерев.

2.       Вторинна переробка макулатури економить 30-55% енергії та на 74%  

      зменшує забруднення повітря.

                  

Крок 4. Економія енергії.

     Запаси невідновлювальних природних ресурсів, як нафта, вугілля і газ, які використовуються людиною, обмежені. Тому важливо використовувати лише стільки енергії, скільки необхідно. Одним із способів економії є облаштування помешкань лічильниками води, газу, світла, тепла.

1.       Установка терморегуляторів на батареї зекономить 10-25% енергії.

2.       Установка лічильників тепла на будинок економить 10-30% енергії.

                 

Крок 5. Збережемо тепло.

       Обігрів приміщень потребує затрат теплової енергії. Підприємства виробляють її  спалюванням природних ресурсів: вугілля, природного газу та ін. Виробництво теплової енергії впливає на довкілля та клімат. Потрібно економити теплову енергію, що марно витрачається.

     1.       Відкритий доступ повітря до батарей економить 5% тепла та підвищує

          температуру в приміщенні на 1-3 градуси.

2.       Заміна вікон на енергозберігаючі  зекономить до 25% тепла.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Коментарі