Безцінний дар – вода

Екологічна година

     2018-2028 рр. – Міжнародне десятиріччя дій «Вода для сталого розвитку». Проблема чистої питної води є однією з найгостріших. Сьогодні 1,1 млрд. людей у світі не мають доступу до безпечної питної води (це біля 1/3 всього людства). Водний дефіцит відчувають 250 млн. людей у 26 країнах. Щорічно 250 млн. людей страждають від хвороб, пов’язаних із дефіцитом води, а 2,2 млн. людей щорічно вмирають від таких хвороб. Щодо стану справ в Україні, то, за визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. м3 річного стоку на людину, вважається водонезабезпеченою. Централізованим водопостачанням забезпечено 65% українців. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними, 1,8 млн. колодязів забруднені. 

     Джерела, річки, озера є сховищами прісної води. Але…

      На берегах водойм виросли промислові заводи, які забруднюють воду

        відходами.

• Дощами з полів змиваються отруйні хімікати і добрива, які

       використовуються в сільському господарстві.

      Автомийки, бензозаправні станції постійно забруднюють ґрунтові води 

    високотоксичними нафтопродуктами.

  Часті аварії танкерів призводять до того, що мільйони літрів сирої нафти   

    потрапляє в моря, океани, гублячи все живе на багато миль навкруги.

      І з кожним днем води, придатної для пиття, стає менше і менше…

    Водна криза з далеких країв, які першими зіткнулися з її грізними проявами, на початку ХХІ століття прийшла в Україну. Сьогодні Україна зарахована до держав  з обмеженими водними ресурсами. За запасами прісної води на одного жителя Україна посідає одне з найостанніших місць в Європі.

   Насамперед, причина втрати води – її нераціональне використання. За одну добу з недбало закритого крана, що «крапає», витікає 15 літрів води. Скільки ж це буде за тиждень, місяць, рік! Це ми так даремно витрачаємо безцінний дар природи! Якщо родина зекономить хоча б 20% водопровідної води від об’єму використання, то за рік така кількість води може утворити озеро діаметром 200 та глибиною 2 метри!

   Ми всі розуміємо, як важливо зберегти чистоту води, її якість. Адже не дуже  важко виконувати елементарні речі – не захаращувати річки і  озера, не зливати в них бруд і нечистоти, економити воду вдома, полагодити кран, який протікає…

   Тож бережімо цей безцінний дар природи – воду!

Коментарі