Ікона «Чорнобильський Спас»

Інформаційна сторінка

26 квітня вся Україна вшановує пам'ять Чорнобильської катастрофи. В цей день ми згадуємо про найбільшу техногенну катастрофу та вшановуємо героїзм всіх учасників – ліквідаторів.

Внаслідок цього лиха було втрачено тисячі людських життів і зламано мільйони  людських  доль.  В пам’ять про цей день з квітня по серпень 2003 року іконописцем В.Горецьким було створено, а згодом  освячено і передано до Успенського храму в Києво-Печерській Лаврі,  унікальну ікону під назвою «Чорнобильський Спас». Унікальність її полягає в тому, що крім святих на ній зображені і прості люди, які брали участь в ліквідації вибуху на ЧАЕС. Ікона є певним символом тих подій і захисницею знедолених.

Після того в регіонах почали з'являтися копії з певними авторськими доповненнями. Є така унікальна ікона і в самому Чорнобилі. Зберігається вона на Іллінській горі, де стоїть мурована Свято - Іллінська церква, збудована 1878 року на місці своєї дерев’яної попередниці. Це єдиний уцілілий храм містечка й околиць богослужіння в якому відновлено з 1991 року.

Ця унікальна ікона є і в Полтаві створена вона за всіма іконописними традиціями у стилі українського бароко ХVІІІ століття. На ній у центрі композиції зображений Ісус Христос, праворуч від нього - Архістратиг Михаїл, ліворуч - Богородиця Марія. Святі охороняють живих ліквідаторів аварії, котрих уособлюють пожежники, медики і військовослужбовці, та душі їхніх спочилих побратимів. Зображена й комета-зірка Полин і відома "чорнобильська" сосна та інші символи планетарної катастрофи.

Бібліотека – філіал №13 долучається до вшанування всіх, хто рятував нас від цієї страшної аварії.

Коментарі