Десять кроків для збереження клімату. Частина 2

                                                           Екологічна сторінка

       Ми знаємо, що клімат змінюється, але не усвідомлюємо, що можливо зробити кожному з нас. Працівники бібліотеки-філіалу №13 продовжують свої поради, як за допомогою ефективних кроків, вплинути на ситуацію.

Крок 6. Зелене споживання.

      Альтернатива типовому виробництву - «зелене» споживання. Його завдання - формувати екологічний підхід до споживання: просування товарів багаторазового використання, які не мають негативного впливу на людину, клімат, деякі зміни у виборі харчових продуктів. Для цього не потрібно ставати вегетаріанцем, достатньо лише зменшити споживання м'яса. Якщо тваринний білок у раціоні скоротити на половину, можливо зменшити свій "вуглецевий слід" (діяльність, яка призводить до викидів шкідливих газів в атмосферу) на понад 40%.

      Кожен з нас може зберегти енергію та ресурси, виконуючи прості дії щодня:

1.     Ходити до супермаркету зі своєю господарською сумкою, купувати товари з мінімальною кількістю пакування.

2.     Робити вибір на користь місцевих товарів, якісних та багаторазового використання.


Крок 7. Альтернативна енергетика.

       Класичний засіб отримання тепла та енергії - спалювання викопного палива. В результаті утворюється багато парникових газів. Атомна енергетика не супроводжується такими викидами, але має високий ризик масового ураження в разі аварій. У ХХІ столітті популярність отримала альтернативна енергетика – використання енергії природних відновлювальних джерел (геотермальна, біоенергетична, гідроенергетична, вітрова енергія). Перехід на "зеленого" енергопостачальника  стає дедалі дешевшим у світі.

1. Сонячна енергія - найдешевше джерело електроенергії для багатьох домогосподарств у Латинській Америці, Азії та Африці.

2.    У Великій Британії береговий вітер та сонячна енергія успішно конкурують з газом і до 2025 року стануть найдешевшим джерелом електроенергії.

Крок 8. Велосипедний рух.

       Щороку 3 мільйони людей у світі помирають через забруднене повітря. Половина викидів СО2 в містах припадає на автомобільний транспорт. Велосипед - один з найбільш екологічних видів транспорту. Їзда на велосипеді покращує здоров’я, економить кошти, енергію, природні ресурси, які потрібні для виготовлення пального.

1.     У середньому за рік автомобіль спалює 2 т палива і близько 26-30 т повітря.

2.    Активний велосипедист має таке ж здоров’я, як людина молодша на 10 років, що не їздить велосипедом.

Крок 9. Екологічна торба.

  Для виробництва пластикових пакетів використовується енергія та нафта. Вони розкладаються у ґрунті десятиліттями. При спалюванні пластику вивільняються дуже шкідливі речовини. Користуйтесь багаторазовою полотняною сумкою та паперовими пакетами для покупок!

1.     У світі щороку споживається 1 млрд пакетів!

2.     Пакетом користуються доки несуть покупки додому, а потім 90% викидають у смітник.

Крок 10. Екологічні знаки.

      Одним із підвидів інформаційних знаків на упаковках товарів є екологічні знаки. Вони «розповідають»,  що цей товар  екологічно чистий і його можна сміливо використовувати та переробляти, що сприятиме зменшенню впливу на клімат.

     Кліматичні зміни позначаться на житті кожного. Але як ваші дії вплинуть на планету: у кращий або гірший спосіб – вирішувати вам!

Коментарі