Радимо прочитати

Літературна хвилинка


    На запитання анкети «Ким ти хочеш бути?» один хлопчик відповів: «Миколою Трублаїні». Чому ж він так відповів? Мабуть, тому, що всі бувають дітьми. А в дитинстві майже всіх часто тягне до пригод та мандрів. Подорожі надихнули Миколу Петровича на творчість. Він став одним із перших українських письменників пригодницького жанру. Герої творчого доробку письменника звичайні люди, веселі, віддані своїй справі і рідному народові, сердечні до товаришів, відважні і дужі. Таким був і сам письменник.

    В нашій бібліотеці – філії  для дітей № 13  є багато  його книжок. Після закінчення адаптивного карантину приходьте! Читайте! Вам відкриється захоплюючий світ пригод та мандрівок. Пропонуємо оповідання та повісті  для дошкільнят, дітей молодшого шкільного віку та підлітків:

 

 

 

«Мандри Закомарика» - казка про крихітного хлочика Закомарика, який вирішив започаткувати мандрівний цирк. Разом із ним мандрують дядько Завждишукай, артистка Усезагуби та звірята.

 

 

          

  «Про дівчинку Наталочку і сріблясту рибку».

...Як довідалась Наталочка, що лебідь хоче рибку з'їсти, швиденько принесла горобчикові свої старенькі черевички і наказала: «Лети швидше, швидше, щоб рибку врятувати!»

 

 

 


 

Багато героїв оповідань та повістей письменника – підлітки. Оповідання «Волохан» художньо відтворюють суворі кліматичні умови проживання, бо, наприклад, сім’я головного героя Тико та його вірного пса Волохана звідусіль була оточена непримиренною дикою природою: «Він жив із своєю мамою і старшим братом на березі холодного моря,  а навколо їхньої хатини розляглася тундра…»

В оповіданні “Крила рожевої чайки” (написана в 1934р.)   розповідається про побут і життя ескімосів. У цьому краї ще панували  старі звичаї і вірування, шамани,  життя звичайних мешканців залежало від їх волі. Автор розповідає про стародавній звичай острова: людей, які нездатні себе прогодувати, потрібно знищити. Але цьому намагаються протистояти люди з Великої  Землі. Головним діючим персонажем стає дівчина Анка, яка допомагає маленькій дівчинці Мамаюк, вона піклується не лише про свій народ, а й пробивається через криги і замети до віддалених ескімосів, щоб допомогти  їм налагодити нове життя.

  


У повісті «Шхуна Колумб» йдеться про освоєння суворої Арктики.... «….хлопчик Грицько тільки-но простягнув руку за яскравою квіткою, як його хтось гукнув. Позаду стояв високий чоловік у білому кашкеті і з плащем на руці. На плечі в нього — два фотоапарати. Він спитав, де живе рибний інспектор Ковальчук. Чоловік як чоловік. Та все ж таки чужим повіяло на хлопчика. І він не помилився. Фотограф  Анч, що зупинився у Ковальчука, був шпигуном однієї іноземної держави…» Що було далі, ви дізнаєтеся, як прочитаєте цю цікаву книжечку.

 


Повість «Лахтак» про пригоди відважної команди загубленого в північних морях корабля не залишить байдужими юних мрійників. На вас очікують неймовірні відкриття, цікаві пригоди і, звичайно, небезпеки. Адже вам доведеться виживати в суворих природних умовах Півночі, де на людей полюють білі ведмеді, а захопити судно лаштуються іноземні пірати…

 


 

 

  Свій внесок письменник зробив і у жанрі    фантастики. Фантастичний роман  «Глибинний шлях» був надрукований уже після смерті письменника.

 

 

 

    Твори М.П.Трублаїні популярні і сьогодні, їх будуть читати завжди. Тому що, як сказав письменник М.Ільченко: «Микола Трублаїні... нехай  його нема, але він є..»

 

Коментарі