Природні годинники

Інформаційна сторінка


 Бібліотекарі бібліотеки – філіалу № 13 для дітей підготували для своїх користувачів інформацію, як орієнтуватися у часі на природі, якщо залишишся без годинника, без телефону.
Час – це невід’ємна частина нашого життя. Основним атрибутом часу є годинник. Годинник вдома на стіні, годинник на руці, годинник в мобільному телефоні... А чи знаєте ви, як виник годинник, і хто його створив? Ще в стародавні часи люди вміли визначати час, дивлячись на зірки та  спостерігаючи за рухом сонця. Яскравим прикладом цього є створений близько трьох з половиною тисяч років тому в Стародавньому Єгипті сонячний годинник. Один з екземплярів сонячної техніки до сьогодні знаходиться на Азовському морі, в місті Бердянськ: сонячний годинник розташований на березі моря. Він є невід’ємною частиною міста і гордістю тамтешніх мешканців.


 З плином часу наші предки винайшли також місячний, водяний,пісочний, масляний та свічковий годинники. Перший механічний годинник був винайдений ще в 1470 році. У Парижі, в Інституті Часу, знаходиться годинник, який прийнято вважати найточнішим годинником. Це еталон часу, по цьому годиннику звіряють час у цілому світі. 

 Перший “годинник Флори” склав шведський вчений Карл Лінней. Спершу Лінней ретельно спостерігав за рослинами і записував, о котрій годині розкриваються чи закриваються їхні квіти. Він склав список приблизно 50 рослин, які вказували йому години дня. Затим він зібрав ці рослини і висадив їх у себе в саду на спеціальну клумбу, розташувавши їх так, щоб, глянувши, можна було б з достатньою точністю визначити час. А квітки й справді поводилися, як годинник.

 Колишній американський  військовий льотчик, який брав участь в другій світовій війні, згадував, як у 1945 році його літак був збитий над одним з малонаселених островів в Тихому океані. Виплигнувши з парашутом, пілот приземлився в густому лісі, а його годинник і компас опинилися пошкоджені. Проте через декілька днів йому вдалося вийти до північного краю острова, де знаходилася військова база союзників, причому в дорозі льотчикові практично безпомилково вдавалося визначати час доби. Річ у тому, що до війни льотчик захоплювався ботанікою і був не погано знайомий з особливостями багатьох квітів і дерев. Рослини допомогли йому постійно рухатися строго на північ, з їх допомогою він і визначав час.

У наших широтах також зустрічається чимало рослин, які допомагають визначати час.

  Раніше усіх – о 4 годині ранку – розкриваються квіти цикорію.


 

  Мак відкривається о 5 годині.

  

 

 

 

Кульбаба о 6 годині.

 

 

 

  Квіти городньої картоплі
  «прокидаються» в 7 годин. 

 

 

 

Закриваються також в певний час. О 13-14 годині змикає віночки картопля, в 14-15 годин – мак, в 16-17 годин – календула, в 17-18 годин – мати-й-мачуха, в 18-19 годин – жовтець, в 19-20 годин – шипшина.

   Подивіться на годинники Флори, представлені набором певних травянистих рослин:



        Пропонуємо почитати книжечку  «Квітковий годинник» видання «Веселка».
Ще в нашій бібліотеці є веселі та пізнавальні книжечки "Вася Кукушкін та годинник"  Наталії Гузєєвої та "Казка про втрачений час" письменника Євгена Шварца.





Коментарі