Вийду у садочок і сплету віночок

Сяду я у садочку,

Коли сонце світає.

Сплету я віночок,

Що красою, аж сяє.

Та роса, що на квітах,

Як сльоза та блистить.
Запах трав п'янко манить
І красою сліпить.

Уплету я в віночок

Юнака чорнобривця,

Уплету і дзвіночок,

Також з поля цвіт-мак.

І калину в віночок

Буду вправно вплітати.

І пісень українських

Буду тихо співати.

І тендітну троянду

Уплету у віночок,

І згадаю, як мати

Вишивала сорочку.

Ще ромашки, що в полі

Чи в саду розцвітають,

Мій святковий віночок

Красно так прикрашають,

Хай віночок цей буде

Символом України,

Щоби знали всі люди,

Що вона не згине.

А сіятиме вічно,

Як скарб, як перлина

І над світом не згасне

Чарівна Україна.

Український віночок – це і справді символ нашої держави. Для нас українців, віночок це не лише традиційний головний убір, а й народний оберіг. Наші предки були впевнені, що український віночок наділений великою магічною силою і він може вплинути на наше майбутнє і навіть управляти нашим сьогоденням. Працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували цікаву інформацію про український віночок.

Український вінок з давніх часів був обов'язковим елементом на додаток до національного українського костюму. Він вважався символом довговічної любові і нескінченності роду. Для українки вінок символізував дівочу красу і честь. Наші предки вважали, що українській віночок захищає від зурочення та інших чар і прокльонів людей зі «злим оком». Також наш український вінок має надзвичайну силу, бо знімає біль і вберігає від тілесних ран і від ран душевних, а також береже силу. Згідно вірувань, вінок треба було берегти, бо втрата вінка символізувала біду і великий сором.

Українські віночки залишали на горищах і на деревах, щоб уберегтися від блискавок, залишали під першим снопом для збільшення подальшого врожаю, підкладали в гнізда до квочки, клали в колиску новонародженої дитини, ховали під одяг, щоб захиститися від відьом, а ще вішали в полях і на городі. Існувало повір'я про те, що прибиті на дверях українські вінки дарують всій родині міцне здоров'я на весь рік.

Цікавим про віночок є те, що етнографи виділяють більше 70 різновидів українського вінка. Їх поділяють на вікові, обрядові, ритуальні та магічні. Вікові віночки плели відповідно до віку дівчинки, дівчини чи жінки.

Самим цікавим при створенні віночка є процес вплітання квітів, а точніше їх кількість та види. Традиційний український вінок виготовляють з дванадцяти видів квітів, а саме: деревій (символ нескореності та непоборності), барвінок (символ вічного життя, міцного кохання і шлюбу),  мальва (символ віри, надії та любові), калина (символ дівочої краси), безсмертник (символ здоров’я), незабудка (символ любові), чорнобривці ( символ вірності, любові та краси), любисток (символ злагоди), волошка (символ краси, молодості, сили і здоров'я), ромашка (символ добра і ніжності), червоний мак (символ дівочої краси, щирих, чистих почуттів), хміль (символ розуму).

При створенні віночку є також певні особливості у розташуванні кольору стрічок. Посередині розміщується коричнева стрічка – символ землі - годувальниці, потім по обидва боки від неї – жовті стрічки – символ сонця, яке дає світло і тепло. По обидва боки від цих стрічок розміщують зелені стрічки різних відтінків, що символізують живу природу, красу, юність і аж потім різні відтінки синього кольору – символ неба і води.

 Ось такий він виходить наш український віночок – оберіг. Ми і сьогодні коли плетемо віночки повинні вплітати в них добро, любов, віру у світле майбутнє нашого рідного краю, щоб передати його нашим майбутнім поколінням. Український вінок – це символ безкінечної любові до України.   
















 

Коментарі