Весна - чарівниця

Інформаційна сторінка

Зима і весна

— Насуплю я брови, — говорить зима,
— І вітер з морозом повіє:
Усе скрізь загине — рятунку нема!
Під снігом замре, заніміє.
— А я засміюся, — весна відмовля,
— І сонце пекуче засяє:
Прокинуться луки, ліси і поля,
Усе зацвіте, заспіває.

Працівники бібліотеки-філіалу №13 для дітей, вітають всіх з настанням чарівної та ніжної  весни. Ми пропонуємо ознайомитись з різними цікавинками які пов’язані з цією порою року.

 Весна — пора року між зимою і літом, що характеризується подов­женням дня, потеплінням, появою перелітних птахів, розквітом рос­лин. За народним календа­рем, початок господарського, а в середні віки і календарного року.

У казках народ ство­рив чудовий образ цієї пори року у вигляді гарної молодої дівчини з вінком квітів на голові. Дівчина-весна — бажана і довгождана гостя, її закликають піснями-веснянками, радо зустрічають діти. Весна асоці­юється з радістю, здійсненням ба­жань, добрими сподіваннями, мо­лодим коханням.

Весна – чарівниця входить у свої права в супроводі трьох весняних місяців. 

Березень місяць льоди поломить,

Весняну пісню річка задзвонить.

Березень – березол, березозорь (в найсухішу пору березовий ліс підсихав, його спалювали для отримання золи, яку далі використовували як добриво).

Квітами квітень всіх привітає,

Усі садочки порозквітає.

Квітень – цвітень (саме тоді починають цвісти перші дерева, розквітає весна), лукавець (через примхливу погоду) або снігогон (течуть струмки, забираючи з собою залишки снігу).

Гей, травень прийде у дні чудові,

Простелить всюди трави шовкові.

Травень – травний, травень (час буйного цвітіння трав).









Коментарі