Що Україна дала світу

Красивий, щедрий, рідний край 

 І мова наша солов’їна.

Люби, шануй, оберігай

Усе, що зветься Україна!

Так гарно про наш рідний край написав Платон Воронько. Кожен з нас пишається рідною землею, яка нас зростила. Ми, вдячні сини та дочки своєї матінки – України. Щорічно українські вчені створюють тисячі винаходів. Навіть тільки цим, без сумніву, варто пишатися! Одні відразу отримують світове визнання, інші проходять довгий і важкий шлях до цього. Існують, й такі, що залишаються лише грандіозною ідеєю. Працівники бібліотеки – філіалу №13 для дітей, пропонують всім бажаючим інформацію про те, які винаходи дала Україна світу в різні часи. Пропонуємо згадати імена деяких наших співвітчизників, які своєю подвижницькою діяльністю прославили рідну країну, представили її на міжнародному рівні як батьківщину людей з надзвичайно потужним інтелектуальним потенціалом.



РАКЕТА ТА ПЕРШИЙ ШТУЧНИЙ СУПУТНИК НАШОЇ ПЛАНЕТИ

Найпершу космічну ракету створив Сергій Корольов, конструктор із Житомира. Ця ракета вивела на орбіту перший супутник нашої планети. А в 1961 році команда Сергія Корольова запустила космічний корабель з першою людиною на борту – Юрієм Гагаріним.



ЕЛЕКТРИЧНИЙ ТРАМВАЙ

Появі електричного трамвая весь світ завдячує фізику з Полтавщини Федору Піроцькому. Саме йому спало на думку по дротах підвести електрику до рейок, на яких стояв трамвай, щоб звідти вона надходила до мотора.


ГІПС ТА АНЕСТЕЗІЯ

Першим у медицині гіпсову пов’язку для лікування переломів використав вінницький хірург Микола Пирогов. Також він започаткував використання анестезії під час операцій.



ПОВІТРЯНА КУЛЯ

У 1784 році у місті Кам’янець – Подільський у небо здійнялася перша повітряна куля. Її сконструювали з паперу і наповнили гарячим повітрям. На жаль, сталося непередбачуване, і куля не витримала тиску і вибухнула. Наступного разу цей експеримент повторили у Львові. Повітряна куля піднялася в небо і неушкодженою спустилася на землю.

Це лише декілька винаходів наших співвітчизників, які змінили світ. Наші винахідники  зробили неоціненний внесок у світову науку. Їх десятки, сотні, тисячі... Багато корисних речей, без яких зараз не може обійтися ціла планета, придумали саме в Україні. Українська земля – батьківщина багатьох геніїв!


 















 

Коментарі