В байках і ліриці живе його душа

 Бібліознайомство

Ми спробуємо помандрувати життєвими та творчими стежками Леоніда Глібова, попри те, що нас розділяє відстань довжиною у 195 років від дня його народження,  працівники бібліотеки – філіалу №13 для дітей, пропонують ознайомити своїх користувачів з цікавими фактами його життя та творчим надбанням.

Леонід Іванович Глібов -  український письменникпоетбайкарвидавець, громадський діяч. Народився у селі Веселий Поділ Хорольського району Полтавської області 5 березня 1827 року. Дитинство провів у селі Горби. 

Початкову освіту здобув удома за допомогою матері, а у 1840 р. вступив до Полтавської гімназії. У жанрі байки Леонід Глібов почав писати під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті "Черниговские губернские ведомости". У 1855 році, після закінчення ліцею, Леонід Глібов працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 р. - у Чернігівській чоловічій гімназії. Редагував двотижневик «Чернігівський листок» (1861-1863), де піднімав теми викладання рідною мовою, жіночої освіти, писав про гострі соціальні проблеми.

В українській літературі здобув широке визнання як байкар. Створив понад 100 байок, у яких засуджував кріпацтво та інші вади тогочасного суспільства. Майже весь наклад першої збірки «Байки Леоніда Глібова» містила 36 творів - вийшла у Києві у 1863 році був знищений згідно Валуєвського циркуляру. У 1872 році вдалося видати другу, доповнену, книгу байок, а у 1882 р. - третю, що була передруком попередньої. Надрукувати інші збірки Леонід Глібов не зміг через цензурні заборони.

Леонід Глібов залишив цікаві факти свого життя.

1.Глібов був двічі одружений, рідних дітей не мав. По смерті першої дружини Глібов жив сам 11 років. Всиновив сина другої дружини Олександра.

2.Леонід Глібов був учителем Петра Антоновича Косача − батька Лесі Українки. Поетеса в дитинстві також зачитувалася його творами.

3. Втративши зір, він продовжував писати під лінійку з лупою.

4. Залишив Глібов великий доробок: 107 байок українською мовою, 43 поезії, 27 віршованих загадок, 12 акровіршів, двох казок, поем і комедій, які дуже подобаються дітям.

5. За п’ять днів до смерті поет продиктував близькому приятелеві останню байку «Огонь і Гай», якій судилося стати своєрідним заповітом байкаря.

6. Мир і спокій вважав синонімами щастя.






Коментарі