Незалежність закарбована в камені

Вітчизно наша, рідна Україно!

Ти йдеш дорогою до щастя і весни.

Тебе ми любимо так віддано і вірно,

Маленькі й щирі дочки і сини.

У нашім серці верби і калини,

І рушники, що в квітах на стіні,

І щира любов до України

Та колискові мамині пісні.

Ти наша мати, рідна Україно!

В твоїх садах щебечуть солов’ї.

Для нас ти наймиліша і єдина,

Бо ми маленькі паростки твої.

Саме такі віршовані рядки розповідають нам про все те, що робить нас українцями, про нашу незалежну країну. Незалежність України – визначна подія, що навічно увійшла в історію нашої держави, а працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували розповідь про місце в серці нашої столиці, де незалежність держави назавжди була закарбована в камені.

Монумент незалежності України – це саме той пам'ятник, який  уособлює народження нової держави і є одним з найяскравіших скульптурних творів країни. Монумент Незалежності — тріумфальна колона в Києві, присвячена незалежності України. Розташована у центрі міста на Майдані Незалежності. Монумент був споруджений у 2001 році на честь десятиріччя незалежності України.

Автором пам'ятника, виконаного в стилі українського бароко і пізнього класицизму, став скульптор Анатолій Кущ. Монумент Незалежності України є 9-метрова статуя, яка височить над містом на 52-метровій колоні. Жіноча фігура зверху будови є Берегинею-Орантою, яка в зведених до неба руках тримає калинову гілку - вічний символ України. Образ Берегині-Оранти був узятий автором проєкту з давньослов'янської язичницької релігії. Берегиня вважалася матір'ю всього живого, богинею-захисницею дому та сім'ї, а значить - України і українців. Загалом Оранта (від лат. orans — «той, що молиться») — один із основних типів зображення Божої Матері. Оранта зображувалася з піднятими вгору руками — жест адорації (молитви). Це один із найдавніших жестів, що звернений до Бога, і означав благання, прохання. Моделлю для статуї Берегині автор Анатолій Кущ вибрав свою дочку, художницю зі світовим ім'ям Христину Катракіс. 

Скульптура, одягнена в українські національні шати, відлита з бронзи. Калинова гілка, стрічка і орнамент костюма прикрашені золотом. Облицювання колони зроблено з білого мармуру, спеціально привезеного з Італії. У її підніжжя споруджено будинок, який нагадує храм. Загальна висота монументальної композиції становить 61 метр. Механізм конструкції спроєктований так, що витримує всі зовнішні впливи. Маса скульптури з литої бронзи — близько 20 тонн. Щоб через вітрові навантаження або внаслідок землетрусу не порушилася стійкість скульптури, під нею в середині колони підвішений своєрідний маятник вагою півтори тонни, який гасить коливання, коли вона піддається зовнішньому впливу. 

Ось така вона – Берегиня-Оранта незалежності України. Монумент Незалежності України - це найвищий пам'ятник в країні. Він є архітектурним втіленням свободи всієї української нації.

   P.S.

 Проєкт монумента Незалежності України передбачав створення Музею державності, в колонаді фасаду якого планувалося розмістити пантеон 12 видатних діячів нашої історії.





 

Коментарі