Перша україномовна періодика на Полтавщині

 Інформаційна сторінка

Сьогодні, ми живемо у інформаційному світі. Інформація відіграє важливу роль у нашому житті. Ми отримуємо її зовсім по-різному. Інколи в усній формі, інколи в письмовій, зокрема через сучасні засоби комунікації або через звичні нам друковані засоби масової інформації. Саме друковані засоби масової інформації такі як журнали та газети залишаються найдоступнішими для масового читача.

Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують своїм користувачам зазирнути до скарбнички минувшини та дізнатися, якою була на Полтавщині найперша україномовна газета. 

Отже, 25 листопада далекого 1905 року – у Лубнах на Полтавщині вийшов перший номер україномовної газети «Хлібороб». Це була перша на Наддніпрянській Україні україномовна газета. Наклад складав 5 тис. екземплярів, але попит на неї виявився шаленим. У третьому номері редакція повідомляла, що двох перших номерів марно шукати – вони розпродані. 

Четвертий номер «Хлібороба» був конфіскований владою. П’ятий номер вийшов у грудні 1905-го і виявився останнім, бо після цього газету заборонили. Володимир Шемет який був редактором даного видання не опустив рук і 1906-го заходився відновлювати часопис під назвою «Хліборобська справа». Полтавський губернатор заборонив видавати у губернії ще одне українське видання, бо з 24 грудня 1905-го коштом місцевої громади у Полтаві почав виходити тижневик «Рідний край». 

«Рідний край» - український тижневик (згодом двотижневик), громадський і літературно-науковий часопис. Виходив 1905-1907 році у Полтаві, 1908-1914 у Києві, а 1915-1916 у Гадячі. У 1906, 1908-1914 до цього часопису виходив додаток «Молода Україна».

У середині 1906 р. до роботи в редакції долучилася відома українська письменниця і громадська діячка – Олена Пчілка. Саме за її редакцією виходив додаток (журнал) «Молода Україна», він мав освітній характер для дітей молодшого і старшого віку. У ньому друкували твори Т.Шевченка, С.Руданського, Л.Українки та інших авторів. Загалом вийшло 64 номери.

 Статті та дописи до «Рідного краю» - чіткі, виважені, написані просто й доступно. Тижневик ставився прихильно до своїх читачів, виказував непідробний інтерес до життя народу і майбутнього України.


 






Коментарі