Шана за подвиг – подяка за мир


 Друга світова війна - війна,  про яку ми знаємо  багато і про яку ми знаємо так мало. Війна — це мільйони вдів і сиріт, пограбованих і знищених мирних громадян. Війна - це людське горе...
Проводжали   на   війну батьки синів і дочок, діти - батьків,   дружини     чоловіків.  А   потім   з   нетерпінням чекали вісточки один від одного. І йшли з фронту довгождані солдатські трикутники... Солдатський трикутник -  жива історія війни. Солдатські трикутники - це листи, які писали люди, що потрапили у фашистську неволю,  солдати у полум'ї битв, партизани у ворожому тилу.
Вони поношені, потерті,
А гострі літери звелись:
Мабуть, були в полоні смерті,
Та ожили-таки колись.
Від бур задимлених і часу
Аж порудів сухий папір.
Листи далекі з того часу
Я бережу завжди, повір.
Деякі слова важко розібрати, літери стерті, але коли їх читаєш, то наче відчуваєш подих людини, яка їх писала. Чоловік, який жив ось тут поруч з нами. І який часто на війні згадував рідні місця, вулиці… І саме за своїх рідних, за свою землю він ішов на смерть.
Пропонуємо нашим користувачам до Дня пам’яті та примирення зробити власноруч солдатський трикутник.

Майстер-клас з виготовлення солдатського трикутника проводить Ольга Сухаревська – керівник гуртка «Оригамі»  ПМ ПЦО:
 Ольга Сухаревська поділилась з нами історією своєї родини часів Другої світової війни. Її дідусь, Василь Стаднік, був командиром танкової бригади й загинув на третій день війни, у Білорусі. Німецькі війська підірвали міст, по якому йшли наші танки.
                                 Командир танкової бригади Василь Стаднік
           
             Це фото сім’ї Стаднік, де мама О.Сухаревської, Лариса, зовсім ще маленька. Жили вони в Полтаві, на вулиці Котляревського.

                                        
                                        Їй було 7 років, коли загинув батько.

                                                          Пам'ятаємо...









Коментарі