Матусине ім’я святе

                                                                          Тільки без мами не можна нізащо,
                                                                          Бо найдорожче стоїть за словами —
                                                                          В світі усе починається з МАМИ!
   Безумовно, День матері, який ми відзначаємо в цьому році 10 травня - це одне з самих зворушливих свят. День матері – міжнародне свято. В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.  Вперше організувала День матері американка із Філадельфії Анна Джарвіс у 1910 році. А в 1914 році на клопотання Анни (вона рано втратила матір і запропонувала, щоб люди разом вшановували і матір-неньку, і матір-Землю, і Матір Божу), Конгрес США встановив нове державне свято. Згодом це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни. Крім того, понад 30 країн відзначають це свято в інші дні.
А ми хочемо ознайомити Вас з деякими книгами для дітей, в яких йдеться про маму:

«Моїй любій матусі»
Мамо... Ти завжди пам'ятала про те, що мені задали в школі. Ти запитувала мене, як я склав іспит та заліки. Я напевне знаю, що своїх онуків ти любитимеш ще дужче, ніж мене, адже це моє продовження. Твоя любов безмежна. Найменше, що я можу зробити для тебе, - це сказати "спасибі". Моя люба мамо, дозволь же мені сьогодні, як і багато років тому, побути дитиною і присвятити тобі ці чарівні рядки...

                                                                                       «Любій матусі»                                                                          
«Мамин день»                                                                                                                                                                                                                                                             Нaйкращі вірші про Маму для дітей українською мовою.

                                                            




                                                                                «Моя люба матуся»                                                                                           

Оповідання та вірші про маму від українських письменників.                                                                                                 
Іван Малкович, Софія Ус "Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами" 
Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом — найкращі ліки на горло. Але місто велике, а Зайчик — дуже маленький, і він заблукав... Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням... У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.



 Сашко Дерманський «Жменька тепла для мами" 
 Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з’ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку тепла для любої матусі? Читайте в цій книзі.
                                                                 Ірина Мацко «Перехідний вік моєї мами»

 Ніби несподівано до Алі прилетіли її тринадцять. Алю приваблює і насторожує її ж загадкова дорослість. Несподівано для себе Аля відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім не дитячі думки про життя і цінність кожної людини. А ще відкрила смак поцілунку, спробувала спиртне і збагнула, що не завжди щирі наміри керують поведінкою тих, кому віриш. Найсильніше вразило Алю її ж відкриття, що перехідний вік переживають не тільки підлітки. Виявляється, в її мами — також перехідний період, теж непростий. І в неї є свої таємниці. Мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла — інша, ніж була дитиною. І вони починають спілкуватися не просто як мама з дочкою, а як подруги.
«Мама по скайпу» - 11 історій, 11 авторів.
“Вже саме поєднання цих слів несе певну трагічність, - розповідає Наталя Ґузеєва, - мама тому і мама, щоб бути поруч з дитиною, а скайп хоча і втамовує біль розлуки, однак не дає материнського тепла та запаху“.

“Книга цікава як для дітей так і для батьків, - каже Мар’яна Савка, видавець українського варіанту книги, - але все ж таки у першу чергу почитати її мають дорослі, адже їм починати діалог“. Ніякого повчання у книзі немає, мета не осудити, а показати існування проблеми трудової міграції.

   Ще до Вашої уваги дитячі пісні про маму:
Ми від усієї душі вітаємо всіх мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість. Низький, доземний вам уклін, дорогі Матері!
Використані джерела:
https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2457441-12-knizok-do-dna-materi.html

https://www.youtube.com/watch?v=lPZnljBejqs

Коментарі