Ні – тютюнопалінню! Ми – здорове покоління!


                                      Віртуальний усний журнал
Щороку  31 травня весь світ відзначає  Всесвітній день без тютюну. Статистика щодо паління і його наслідків жахлива. В середньому одну сигарету викурюють в 10 затяжок за 5хвилин, але це хвилини справжнісінького руйнування, під час якого 4 тис. хімічних речовин різного ступеня шкідливості проникають в організм.
При викурюванні цигарки відбувається згорання тютюну, паперу, хімічних домішок, смакових додатків. До речі, легкими цигарками курець завдає собі анітрохи не менше шкоди, а іноді й більше. Адже він відчуває тютюновий голод і біжить покурити набагато частіше, ніж любитель міцніших цигарок.

1сторінка. Декілька фактів з історії тютюнопаління:
 • Куріння вбиває близько 3 млн.  людей щорічно – кожного десятого дорослого у світі. Сьогодні кожні десять секунд від куріння помирає людина, вбиваючи себе сама! Це більше, ніж померлих від СНІДу, туберкульозу, наркотиків, травм та отруєнь, самогубств разом узятих. Якщо такі тенденції збережуться, то близько 500 млн. людей в кінцевому рахунку будуть вбиті тютюном, причому половина з них – у працездатному середньому віці, які втратять при цьому від 20 до 25 років життя.
• Смертність спричинена тютюнокурінням в Україні складає 110 тисяч осіб на рік.
• Розповсюдженість куріння у світі залишається високою і становить найвище серед чоловіків 62-64% у країнах Південно-Східної Азії, 58% – в Росії, 53% – у Греції, а серед жінок – у Данії – 38%, Іспанії, Нідерландах – по 30%.
• Україна входить до групи 11 Європейських країн, у яких поширеність куріння серед чоловіків дорівнює 50%.
• Серед населення України поширеність тютюнокуріння складає: 25% щоденних курців, 6% – курять нерегулярно, 9% покинули курити, 40% ніколи не курили, 10% були експериментатори (викурили менш 100 сигарет за життя). Для порівняння, у США курить 23,5% населення, з них щоденно – 19,2%, іноді –4,3%. Серед осіб,які палять 41,3% намагаються кинути курити (хоча б 1 день без сигарет за останні 12 міс.). Покинули курити близько 30% чоловічого населення країн з високим рівнем доходу.

Чим приваблює куріння?

Куріння асоціюється з компанією друзів, післяобідньою кавою, цікавою бесідою, приємною обстановкою. Але вчені з’ясували, що курці проводять дозвілля більш нудно і отримують від нього менше задоволення, ніж некурці; вони менш винахідливі у способах використання вільного часу і часто просто не знають, що з ним робити.

Чому тютюн шкідливий?

Тому що при палінні в будь-який час можуть з’явитися невиліковні хвороби: рак легенів, гортані, стравоходу, нирок – незалежно від кількості викурених цигарок та стажу паління.

Чим схожий тютюн на інші наркотики?

Нікотин – оcновна речовина тютюнового диму, вона порушує нормальну роботу головного мозку курця. Він викликає таку ж саму залежність, як і важкі наркотики – героїн та кокаїн. Тому хоч і більше 65% курців хочуть кинути курити, вдається це лише 10-15% з них.
 2 сторінка. Куріння в підлітковому віці
Деякі підлітки починають палити під впливом друзів, що мають цю шкідливу звичку. Інші палять, щоб продемонструвати незалежність, хоча їм відомі всі ризики.
Паління в підлітковому віці сильно шкодить здоров’ю через накопичення в організмі тютюнового дьогтю: знижується функція серця і легень, з’являються хвороби ясен і зубів. Курці більше ризикують захворіти раком і цукровим діабетом. Половина курців помирає від захворювань, викликаних палінням.
Правда про куріння
Це не круто. У тих, хто палить неприємно пахне з рота і від волосся, притупляються смакові відчуття.
Це не допоможе вписатися в колектив. Ніхто не зобовязаний робити небезпечні речі, щоб заслужити прихильність друзів.
Викурити лише декілька цигарок не вийде. Дослідження показують. Що мозок підлітків більше схильний до розвитку нікотинової залежності, ніж мозок дорослої людини: достатньо навіть декілька цигарок.
 3 сторінка. Як звільнитися від куріння:
Способів і порад кинути курити дуже багато, адже палять різні люди і кожен обирає свій шлях до здоров’я. Але є деякі поради тим, хто хоче кинути виклик тютюну та тютюновій залежності:

1. Призначте День припинення куріння, назвіть його Днем здоров’я. Бажано, щоб він був у межах двох тижнів з моменту прийняття такого рішення.
2. Повідомте про своє рішення друзів, які б підтримали Вас у цьому.
3. Пам’ятайте, що у Вас завжди є можливість вибору і щоразу, коли Вам захочеться викурити сигарету, зізнайтеся собі: «Я хочу курити», але потім скажіть собі рішуче:«Але зараз я не буду курити, я обираю Здоров’я!».
4. Бажання курити приходить хвилеподібно. Намагайся пережити це бажання без сигарети.
5. Якщо з’явилося нестерпне бажання курити, вдихніть та спокійно видихніть повітря кілька разів, неначе затягуєтеся сигаретою, з’їжте цукерку або випийте будь-який безалкогольний напій.
6. Уникайте ситуацій, які провокують Ваше бажання покурити. Не зловживайте алкоголем, не перебувайте у компанії курців перші тижні після припинення куріння.
7. Якщо Ви викурюєте більше 10 сигарет на день бажано використовувати нікотинозамісний препарат та порадитися з лікарем щодо препаратів проти куріння.
 4 сторінка. Які зміни в організмі людини починаються після припинення куріння?

              БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я! НІ ПАЛІННЮ! ДИХАЙ ВІЛЬНО!

















Коментарі