Від родини йде життя людини

 Міжнародний  день сім’ї, заснований  Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Спрямування уваги громадськості на багаточисельні проблеми сім’ї в усіх країнах світу стало головною метою його започаткування. Наслідком започаткування Міжнародного дня сімей стало запровадження у багатьох країнах світу Національних Днів Сім’ї, які передбачають проведення різних заходів, акцій на захист сімей.
Сім’я для дитини – це той космос, в якому відбувається формування її особистості, світогляду, цінностей. Формування духовної культури особистості завжди здійснювалося через читання. Книги є не тільки джерелом інформації, але й своєрідними ліками для душі і серця, засобом спілкування із оточуючим світом.
Сьогодні поговоримо по книги, у яких важливу, а подекуди і головну роль грають родини. Пропонуємо вам добірку сучасних книжок про родину і сімейні стосунки: різноманітні переживання і хвилювання – часом суперечливі, про непрості емоції, що їх відчувають дітки, в родинах яких з’являються менші братики й сестрички, про  буденні життєві ситуації, які вчать найголовнішому, і величезну любов – не зважаючи ні на що!
 О.Кандиба "Моєму любому татусеві"

   Мила й зворушлива книжечка для найменших діток стане також чудовим подарунком від них для татусів. Це книжка-зізнання, книжка-вдячність, книжка про любов до тата і татову любов… Книжка іронічна – з кумедними ілюстраціями, які точно не залишать байдужими татусів, адже в них зображено надзвичайно життєві ситуації, які, разом з тим, і розкривають справжню чоловічу любов і турботу.




                              

                                                    Ян Валькер "Пуф шукає нову родину"

 Їжачок Пуф має все, що потрібно для щастя. Але він раз у раз скаржиться! Малюкові здається, що мама часто його цілує, в тата немає часу з ним гратися, а молодша сестричка занадто галаслива… І якось уранці він вирішує іти шукати ідеальну родину. Що вийде в результаті цієї подорожі?




Віра Паронова "Оповідання про сім'ю"
Збірка оповідань Віри Паронової розкриває непрості ситуації, що виникають у сім’ях, підказує шляхи вирішення проблем чи непорозумінь між дорослими і дітьми.









       Анджели Нанетті  "Мій дідусь був черешнею"

   Це дитяча історія, що ставить дорослі питання.
 Тоніно розповідає історію своєї родини та у черговий раз нагадує, як важливо цінувати тих, хто поруч. Ця книга викличе посмішку і смуток, тепло у душі й сльозу, а головне – спогади, найсвітліші і найпрекрасніші. «Мій дідусь був вишнею» – історія, близька кожному, як спогад про канікули в селі, бабусині пиріжки і посмішку дідуся…





Гарпер Лі «Вбити пересмішника»
 Історію подій у маленькому американському містечку розповідає дівчинка – шестирічна Джин Луїза Фінч. На першому плані історії – щасливе дитинство героїні, ігри з братом і другом, на другому, як величезна хмара над дитячою безтурботністю, – судовий процес над темношкірим чоловіком, якого у суді захищає батько Джин. Поки троє дітей фантазують щодо свого загадкового сусіда, батько, чесна й благородна людина, береться за завідомо програшну справу.
 Виховна історія про маленьку, але чесну сім'ю. Про звичайного чоловіка, батька, який стає зразком моралі; про дітей, що на власні очі спостерігають переломну епоху, коли страшні людські якості поступово відходять у минуле.

                                                           Ульф Старк "Маленька книжка про любов"
  
Незабаром Різдво, і маленький Фред у приємному передчутті. Як і всі діти, він загадує бажання, мріє про диво і чекає на свято. Але свято Фреда буде не таким, як ми це уявляємо: він має проблеми у школі, грошей в сім'ї ледь вистачить на звичайний обід, і тато не привітає, адже він на війні. А ще перед хлопчиком стоїть серйозне завдання – зізнатися дівчині у своїй симпатії. 
 Добра і атмосферна історія про мрії, надію і віру. Про родинне тепло та про те, що у будь-якій ситуації знайдеться місце для маленького дива.

Туве Янссон "Літня книжка"
 
Дівчинка Софія проводить літо з батьком і бабусею на острові. Батько постійно зайнятий, але це не біда – прогулянки та розмови з бабусею допомагають насолоджуватися літом. І жодних вам городів, прання і хатніх справ. Софія з бабусею гуляють у лісі, купаються в озерах, будують свою Венецію і проводять час, як дві подружки. Добра і світла історія має свій темний бік: Софія втратила маму і намагається навчитися з цим жити. І бабуся буде завжди поруч, щоб відповісти, допомогти і відволіктися. 

  Гжегож Касдепке "Касперіада або Незвичайні                                                           пригоди звичайної  родини" 
     
Кумедні історії про маленького хлопчика Каспера, який навіть звичайний похід до дитячого садочка, копирсання в пісочниці чи ліплення сніговика може перетворити на захопливу пригоду, чим надзвичайно тішить своїх батьків і читачів по всьому світу.







Ольга Русіна "Мія і місячне затемнення"

                               Дотепна і зворушлива, переконлива і щира – саме така ця повість. Мія живе з дідусем у великій квартирі, Матвій і Людожерчик – сусіди Мії й водночас найкращі друзі. Пощастило дівчинці! Однак… а що ж Міїна сім’я? Батьки Мії розлучені. Мама з вітчимом і маленькою сестричкою живуть окремо в іншому районі великого міста. Бачаться вони на вихідних, і в цьому – одна з причин Міїних гризот. Додамо ревність до молодшої сестрички й натягнуті стосунки з новим маминим чоловіком, а ще – вимушену розлуку з мамою. Весь цей "коктейль" почуттів Мія сповна переживає у свої десять. Оля Русіна правдиво і з гумором говорить із читачами про те, що в житті не завжди все складається так, як ми того хочемо. Але часом і це – не найгірший варіант.
                                  Фенні Флегг «Смажені зелені помідори в кафе"Зупинка"» 
 
     Наостанок - готуйтеся, буде дуже тепло і затишно.
 Світла історія про прекрасну родину, де любов і совість важливіші, ніж забобони, стереотипи, колір шкіри і навіть життя. Персонажі зображені настільки реалістично, ніби ти особисто їх знаєш, а роман залишає по собі найтепліші емоції.А ще–рецепт фірмових смажених зелених помідорів ;)








Використані джерела:
https://starylev.com.ua/club/blog/u-gori-ta-radosti-yaskravi-knygy-pro-rodynu-ta-simeyni-stosunky
https://www.verbum.com.ua/02/2019/family-affairs/literary-search-for-family/
https://family-psy.pro/shhiri-knizhki-pro-simejni-stosunki-i-dityachi-pochuttya/



Коментарі