Журавлик з оригамі

   У японській культурі журавель став символом довголіття, благополуччя і надії. Не дарма ж повелася традиція складати цих прекрасних птахів з паперу заради виконання найзаповітніших бажань. Відомі випадки, коли навіть смертельні хвороби відступали, і людина видужувала - складені нею самою або її рідними і близькими фігурки журавлів надавали їй сил для боротьби з недугою і вселяли  віру в зцілення.  В середині минулого століття весь світ вразила історія маленької дівчинки Садако Сасакі, яка пережила атомний вибух в Хіросімі, під час Другої світової війни, і була уражена   променевою хворобою. Ця дівчинка до 12 років була звичайною дитиною - ходила в школу, любила грати і бігати, була дуже доброзичливою, веселою і життєлюбною. Однак наслідки жахливої катастрофи незабаром дали про себе знати, погіршилося самопочуття і ось одного разу їй винесли страшний діагноз - лейкемія. Але Садако не здавалася. Її подруга принесла їй журавлика, складеного з паперу, і після цього дівчинка стала складати нових птахів, зберігаючи в серці надію, що якщо вона складе 1000 тантедзуру, то одужає, і страшна хвороба відступить. За залишок свого недовгого життя вона склала 643 журавлики, Так і не встигнувши зробити ще 357 штук. Останню фігурку вона збирала, вже остаточно втративши здатність бачити ...
Скульптура маленької Садако встановлена в Хіросімському Парку Миру, в пам'ять про дітей, які постраждали від тієї ядерної катастрофи. Школярі, які відвідують цей парк, за традицією, приносять до цього пам'ятника своїх журавликів оригамі. 

Журавлик з паперу з'явився багато століть назад, ще на зорі зародження оригамі в Країні висхідного сонця. Ця фігура відноситься до простих: для її створення буде потрібно лише 12 дій.  У наш час у всьому світі залишилося зовсім небагато японських журавлів. Ці дивовижні птахи і до цього дня вважаються священними і цінуються японцями не тільки за їх красу. Тантедзуру - так називають в Японії цю величну птицю з червоною шапочкою на голові - «людиною в   пірях», складали безліч переказів і казок з її участю.












Пропонуємо вам прочитати казку
                                     «Дружина з журавлиного гнізда»
Жив один бідняк. І жив він дуже тяжко, працював  день і ніч, не покладаючи рук. Та одного разу врятував він Журавлика з-під поваленого бурею дерева, поправив йому  крило і пішов додому. Через деякий час, збираючи в лісі хмиз, бідняк зустрів прекрасну дівчину, яка сміялася і говорила з ним, а після стала допомагати йому. Коли вони назбирали достатньо гілок, бідняк зібрався йти додому, а дівчина напросилася з ним. Прийшовши в його старий будинок, вона оселилася там і стала його дружиною. Юнак був вражений  її красою і не вірив, що така красуня здатна жити в його халупі, але вона полюбила його. Незабаром у них народилася дочка. Ночами дружина ткала чудову тканину, яка була легкою і на диво пухнастою, а коли вона закінчила, то попросила чоловіка продати її за нечувану на ті часи суму - триста монет. Полотно з радістю купив один багатий купець. Коли юнак повернувся додому, красуня-дружина сказала йому, що це вона та сама журавка. Вона хотіла віддячити йому, тому виткала цю тканину зі свого пір'я, а потім народила розумницю-доньку, щоб вона доглядала за ним замість неї. Тепер пора відлітати. Дівчина обернулася птахом, і колишній бідняк зі сльозами на очах побачив, що на ній залишилося дуже мало пір'я - так багато вона витратила на полотно для нього. Після цього журавка полетіла, а її чоловік залишився з донькою і жив в достатку до глибокої старості.
 Крім того, існує багато мультфільмів за мотивами цієї казки, створених в різних країнах світу.
Давайте разом з нашими друзями з гуртка «Оригінальний конструктор» зробимо Журавлика з паперу за цим  відео майстер-класу:
А ось поробочки наших друзів, які вони вже зробили  своїми ручками та хочуть показати користувачам нашої бібліотеки та усім бажаючим:


























            До карантину вчили складати журавлів всіх охочих:


                                                           Спробуйте й ви!

Коментарі