Розкажи, Чорне море, про свої таємниці

 Віртуальна екологічна хвилинка

   31 жовтня як раз той день, коли можна згадати теплі хвилі Чорного моря, наспівуючи знайомий з дитинства мотив. Цього дня відзначається Міжнародний день Чорного моря на згадку, коли в 1996 році  шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна – підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. Цей план був розроблений після проведення усебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршала порівняно з попередніми трьома десятиріччями.

    Велична водна гладінь Чорного моря розкинулася на межі між Європою і Азією. У моря було величезна кількість назв. Найперше, яке дійшло до наших днів, йому дали давні греки. До речі, саме по Чорному морю  Ясон з  аргонавтами вирушив у плавання за золотим руном. Греки назвали його Понт Айксинським, що означає «негостинне море». А все тому, що підступитися до нього було не так-то просто: береги Чорного моря в ті часи заселяли ворогуючі племена, ревно охороняли територію і навігація по водоймі була досить складною. Пізніше, після підкорення та освоєння його узбережжя, море стало «гостинним» або Понтом Евксинським. Крім того, відомі й інші його імена: Темарун, Ахшаена, Кіммерійська, Синє, Океан, Таврійське, Святе, Сурозьке, а на Русі Чорне море називали «Скіфським». Друга версія говорить, що назву свою водойму отримав з-за великої кількості сірководню в його глибинах, у якого є незвичайна властивість. Справа в тому, що будь-який металевий предмет (наприклад, якір) при опусканні в глибокі води (більш ніж на 150 метрів) на тривалий час покривається чорним нальотом. По площі Чорне море не набагато перевищує Каспійське і Балтійське моря, але водотоннажністю перевершує їх в шість і шістнадцять разів відповідно. Найбільша глибина моря складає 2210 метрів, середня глибина  - 1240 м. Але, що дійсно дивує, так це майже повна відсутність життя на глибині 150-200 метрів і більше. У глибинних шарах живуть тільки бактерії. Іноді сірководень виривається назовні і при попаданні блискавки утворює вогняні стовпи, що досягають висоти в 800 метрів! Морське дно зберігає безліч таємниць. Наприклад, між Євпаторією і півостровом Тарханкутом на дні покоїться древнє місто з колонами, східцями, вікнами і навіть храмами. Це так звані таврійські мегаліти. А на знімках з супутника видно величезні підводні піраміди. На дні моря виявили 40 османських і візантійських старовинних кораблів.  Як заявляють дослідники, серед різних типів виявлених кораблів є й такі, які до цього моменту були відомі лише за історичними описами. Після огляду знахідки стало відомо, що деякі з древніх кораблів належали Османської та Візантійської імперій.

   В Чорному морі є свої мешканці, причому дуже цікаві – більше 2500 видів тварин.  Медузам більш ніж 650 мільйонів років, що означає, що вони такі ж древні, як динозаври і акули. Науці відомі медузи, діаметр купола яких складає 2,5 метри, а довжина щупалець досягає половини довжини футбольного поля. Інші навпаки настільки малі, що їх розмір не перевищує шпилькову голівку. Одна з тих медуз, що представляє небезпеку у Чорному морі — це велика медуза корнерот. Своєю отрутою, яку вона використовує для полювання на здобич, вона може досить сильно вжалити людину. Медуза – морська оса щороку вбиває більше людей, ніж будь-які інші морські істоти. Її укус може убити за 3 хвилини, а плавати вона може із швидкістю 2 метра в секунду.

   

Морський дракончик, незважаючи на свою милу назву, є однією з найбільш небезпечних для людей риб Чорного моря. Її отруйні залози розташовані на першому спинному плавці і поруч з шипом на зябровій кришці. По необережності об її колючки можна легко поранитися, і тоді її отрута потрапить у рану. Якщо це сталося, слід звернутися до лікаря, інакше поранений ризикує довести свій стан до паралічу, втрати мови, а деколи навіть смертельного результату.

Навіть з мертвим дракончиком треба поводитися дуже обережно, щоб не вколотися його шипом.

 

 

 

 

   Неприємна зустріч може чекати на людину із хвостоколом, або морським котом. Скат хвостокол серед чорноморських скатів вважається одним з найбільш небезпечних. Його хвіст для захисту наділений гострою колючкою, яка може виростати до 35 сантиметрів. Вкрай болючий укол може привести до неприємних наслідків. Цей скат «озброєний» отруйним шипом. Після удару шип залишається у жертві.

    Водяться в Чорному морі й нешкідливі акули-катрани. Вони маленькі, в довжину не перевищують і метра, так і небезпеки для відпочивальників не становлять: до берега вони практично не підходять і живуть в основному в холодних водах, і бояться людей. Однак вони можуть становити певну загрозу для рибалок. Справа в тому, що на їх спинному плавці розташовані великі шипи, якими можна поранитися. А ще акул-катранів використовують у фармакології. Їх жир володіє цілющими властивостями, а речовина, яка міститься в їх печінці, може вилікувати деякі форми раку. 

  Скорпена або, як її ще називають, морський йорж любить проживати у вкритих камінням та вапняком берегах на глибині близько 35 метрів, де вона може добре замаскуватися. Виглядає морський йорж досить страшно. І не даремно. Крім пазуристих зубів скорпени, найбільшу небезпеку представляють її отруйні залози, розташовані на плавниках. Варто бути з нею обережніше.

      Є в Чорному морі і одна-єдина тропічна рибка, а називається вона «риба-ластівка»  - вже дуже її хвіст схожий за формою на хвіст ластівки. Молоді «ластівки», до 5 см завдовжки світяться блакитним кольором. Іноді вони здаються бархатисто-чорними, з фіолетовою облямівкою плавців, а на яскравому сонці раптом стають майже жовтими. Чудеса! На 8-10 метрових глибинах вони кружляють зграйками в пошуках їжі навколо вершин великих каменів – це їх улюблені місця. А на самому дні риби-ластівки будують з трави гнізда і ікринки в них строго охороняють самці. На зиму теплолюбні «ластівки» «відлітають» в морські глибини, де їх не потривожать холод і шторми.

     Рослинний світ моря включає 270 видів багатоклітинних зелених, бурих, червоних донних водоростей. Ну, а серед водоростей є дуже незвичайний вид — морська свічка. Ця водорість здатна до біолюмінесценції: їх скупчення біля поверхні води викликає цікаве явище — світіння моря. Його можна спостерігати в серпні.

   На узбережжі Чорного моря на Херсонщині розташований  Чорноморський біосферний заповідник – понад сто тисяч гектарів райської землі – саме так називають його відвідувачі. Він є прихистком  для сотень рідкісних видів флори та фауни. Вже понад вісімдесят років вхід на цю територію суворо регулюється. Тепер виняток зробили для журналістів і лише в обмін на прибирання території. Зазвичай, сюди приїжджають вчені, науковці та високопосадовці. Журналістів сюди пустили лише за однієї умови – якщо вони допоможуть прибрати територію заповідника. Загальна площа перевищує сто тисяч гектарів. Прибрати природний комплекс не тільки неможливо, але й небезпечно. Власних прибиральників заповідник не має. Година роботи – і на узбережжі вже купа торб зі сміттям. У планах керівництва заповідника – щомісяця привозити сюди студентів – волонтерів. Інакше, кажуть, сміття зашкодить флорі та фауні. Наразі тут є шістнадцять видів рослин, занесених до Європейського червоного списку. Ще двадцять чотири види занесені до Червоної книги України. А за кількістю видів птахів - заповідник може конкурувати з найвідомішими охоронними зонами світу. На маленьких островах гніздяться понад сто видів птахів, загальна кількість яких перевищує сто двадцять тисяч. Величезну територію заповідника охороняють лише двадцять сім єгерів.

   Мільйони людей вибирають для відпочинку морські курорти, і вони не помиляються. Море – це не лише відпочинок, це здоров'я. Море чинить сприятливу дію на людський організм. Усі хімічні елементи, які є в морській воді, корисні для людини. Але забрудненість Чорного моря викликає занепокоєння – у першу чергу, це «цвітіння» води через збагачення азотом й фосфором. Основне їх джерело – стоки із суходолу від сільського господарства, неочищені побутові стоки та промисловість. Все частіше в морі стали знаходити придонні місця, де зовсім відсутнє життя. Є й такі зони, де зовсім немає кисню, через що масово гинуть живі організми, включаючи і риб, підводних мешканців. Морське судноплавство теж додає забруднення як біологічного, так і хімічного. Зберегти Чорне море - першочергове завдання сьогодні. Зараз найголовніше підняти громадськість, звернути увагу простих громадян  на проблеми моря, сформувати їх думку щодо сприяння у збереженні порядку і чистоти басейну, виховувати загальну екологічну культуру населення.

  Пропонуємо вам переглянути «Казку про бувалого моряка» із серії оригамські казки, яку підготувала керівник гуртка «Оригамі –  оригінальний конструктор» ПМЦПО Ольга Сухаревська, з яким ми продовжуємо співпрацю.












 

Коментарі