Козацька справа і козацька слава

                                                  Віртуальна  хвилинка

                         

14 жовтня в Україні стає особливим днем. В цей день в Україні щорічно відзначається православне свято Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України. Важко переоцінити роль козацтва в історії українського народу. Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Наші друзі з гуртка «Оригамі – Оригінальний конструктор» (керівник Ольга Сухаревська) робили шаблі для захисників та привітали всіх з цим святом.

 Колектив бібліотеки – філіалу №13 вітає користувачів зі святами та бажає їм шанувати тата свого і матір свою як найцінніше в житті, завжди чинити по совісті і честі, не говорити  неправди, вивчати  традиції свого народу і власної родини, бути гідними  зватися юними козаками і юними козачками. В нашій бібліотеці є дуже цікаві книжечки про козаків,їх життя, традиції, боротьбу за волю, які ми пропонуємо вам прочитати. 

Книга гостросюжетних історико – пригодницьких творів про дітей Козацької Матері - славних, сміливих, завзятих хлопців, які пліч-о-пліч з дорослими боролися проти поневолювачів за свободу України в часи Запорозької Сечі.

Фрагмент казки Івана Нечуя-Левицького «Запорожці» розповідає про подорож молодого лоцмана Карпа Летючого у потойбічний світ запорожців, де він зустрічається із померлим гетьманом.

 Ви, мабуть, вже встигли скучити за загадками старої обсерваторії – таємничої споруди, звідки відкриваються шляхи до інших вимірів? Влад та Оленка знову вирушають у мандри паралельними світами, де на них чекають безліч неймовірних пригод.

 

 

 Гостросюжетна історична повість Марії Пригари розповідає про долю малого козацького джури Михайлика, його пригоди на Січі та участь у боях під Хотино.

 

 

 

 

  

 

 

Виженко О.  "Історія запорозьких козаків для веселих дітлахів"

Цікава ця книга не тільки козацькою історією, а й тим, що перед читачами відкривається Україна дивовижна – країна, в якій кожне місто, село, річка, балка чи пагорб мають свою таємницю, свою історію. Цікавезний текст вдало доповнюють веселі та яскраві ілюстрації, завдяки яким неможливо не полюбити настільки колоритних персонажів. «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани», – багатьом українцям відомий цей вислів Максима Рильського. Приємно, що завдяки таким книгам, як ця, українські діти змалечку пізнають славетне минуле свого народу, стаючи вартими пошани та кращого майбутнього.


 

 


 

 

 



Коментарі