По сторінках Червоної книги


                           Віртуальна екологічна інформхвилинка

Давним-давно на планеті Земля жили тварини, птиці та риби, яких зараз вже не знайти. Були і рослини, які тепер на Землі не ростуть. Так сталося в більшості своїй через жадібність людини. Заводи і фабрики отруюють воду і повітря. Звірі, що мають гарне хутро або шкіру, зникають. Є види риби і види птахів, які повністю зникли з Землі, тому що людина вирішила збагатитися за рахунок їх смачного м’яса або за рахунок інших чудових якостей. Наприклад, за рахунок гарного оперення. Ліси вирубуються через видобуток деревини. Вчені підрахували, що за останні 400 років зникло більше 150 видів тварин і рослин! Тоді захисники природи вирішили об’єднатися і почати боротьбу з кривдниками нашої планети. Вони створили міжнародний союз охорони природи, який з 1966 року став видавати Червону книгу. Червона книга знаходиться в Швейцарії в м. Моржі. У цю книгу заносяться назви видів тварин і рослин, яких на Землі залишилося дуже мало, і тому вони потребують особливого захисту.

   Любителі природи оберігають вимираючі види від браконьєрів, від хвороб, від голоду і поганих умов природи. Взимку види рослин, тварин і птахів, занесених до Червоної книги, підгодовують. Влітку рятують від спраги. Якщо тварини захворіли, то їх намагаються вилікувати. Для того, щоб допомогти вижити рідкісним рослинам і тваринам, люди створили для них спеціальні парки і заповідники. У них категорично забороняється полювати або збирати трави . Найпершими тваринами, занесеними до Червоної книги, стали морські корови. Вперше цих дивних  тварин виявила експедиція мандрівників під проводом Берінга. Морські корови паслися в заростях морської капусти. Тварини були схожі на нинішніх тюленів і вели себе з людьми дуже дружелюбно. Вони зовсім не боялися і сміливо підпливали до човнів. Така безтурботна довірливість згубила морських корів. За 200 років людина повністю винищила цей вид тварин. Червона книга видається не тільки на міжнародному рівні, а й на державному.
   На сьогодні Червона книга України налічує 542 види тварин і 826 видів рослин та грибів.
   До тварин, занесених до Червоної книги України, відноситься їжак вухатий.
Він живе переважно в степах і пустелях. Унікальним серед інших їжаків, роблять його довгі вуха, які можуть за розміром бути як половина голови.
    Наступний, кого ми не могли оминути увагою — вихухіль або хохуля, її родичі жили понад 30 млн. років тому. З цієї причини хохулю по праву називають сучасником мамонтів. Як не дивно, ця доволі незвична тваринка є родичем крота. Оскільки хохуля переважну більшість свого життя проводить під водою, вушних раковин в неї немає, а слухові отвори закриті шкірою. Хохуля — найстаріший ссавець в Україні з ряду комахоїдних.
  Одна з найбільш красивих диких тварин України — рись. Мало хто може скласти їй конкуренцію у грації під час полювання. Рись завжди була окутана пеленою таємничості та стародавні народи присвоювали їй міфічні сили. Греки до прикладу вірили у вміння рисі бачити предмети наскрізь, а янтар вони вважали її скам’янілою сечею.
  Титул царя птахів носить найбільший з орлів — беркут. Розмах крила беркута сягає два з половиною метри, а вага до шести кілограм. Окрім величезних розмірів його також виділяє хист до будування, шириною його гнізда понад два метри, а висотою сягають трьох з половиною метрів і можуть витримати масу людини.
   Джерела:
 https://www.factday.net/10-1-fakty-pro-tvaryn-chervonoyi-knygy.html


Коментарі