Книги, що допомагають вчитися

                                          Віртуальний бібліотечний урок   
                                                                                      Я велика й дуже мудра –
                                                                                                  Все на світі знаю.
                                                                                                  Дарувати людям розум
                                                                                              Над усе бажаю.                             Енциклопедія (від грецького – «навчання по всьому колу знань») – це наукове або науково-популярне довідкове видання, яке містить найістотнішу інформацію з усіх або окремих галузей знань та практичної діяльності. По-іншому це слово перекладали як «інструмент на всі випадки життя». Перша енциклопедія мала назву «Природнича історія», її написав Пліній ще в І ст. до н.е. в Римі. Вона складалася з 37 томів, вміщувала більше ніж 20 000 статей. Потім книги такого характеру з’явились у Стародавньому Китаї в XII —X ст. н. е. У ХІV ст. центром енциклопедичної літератури став Єгипет. У ХVIII ст. в Європі з’явилася “Енциклопедія” Дені Дідро. У 1825 році в Росії московський видавець Селіванський видав «Енциклопедію»,яка складалась із 45 томів.
  
Так, як і в довідниках, в енциклопедіях всі слова розташовані в абетковому порядку, тому в ньому легко знайти потрібне слово. 






             Залежно від змісту енциклопедії поділяються на універсальні і галузеві. 
  Ті з них, що містять відомості з усіх галузей знань,  можуть відповісти на будь-яке питання, називаються універсальними. 

Видання містить близько 25500 статей, 3200 ілюстрацій, фото, карт, схем, таблиць. Найновіші факти, історія і сучасність, наука і техніка, культура і спорт, географія та медицина, персоналії та реалії. Україна і світ.
Знати все на світі неможливо, проте поповнювати запас знань ніколи не пізно. Ця книжка для юних читачів містить відомості з основних галузей сучасного знання. Тут ви знайдете популярну інформацію з гуманітарних і природничих наук, культури, літератури, музики, спорту тощо. Читач познайомиться з неймовірними фактами, дізнається про незвичайні властивості звичайних речей, стане свідком захопливих подій і учасником карколомних пригод. Ці унікальні енциклопедії — невичерпне джерело знань. 








   
Галузеві енциклопедії включають в себе факти лише певної галузі науки та висвітлюють одну якусь тему. Всі відомості в енциклопедіях подані коротко, стисло, для першого ознайомлення. Відкривши книгу ви побачите, як вдало поєднуються наукові статті, чудові малюнки і фотографії, цікаві відомості, а інколи і питання для вас. У цих книгах немає довгих текстів – лише факти.
 Енциклопедія "Україна" містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Дванадцять розділів цієї книжки, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні.
Енциклопедія стане у нагоді кожному школяреві не лише в навчальному процесі, але й для поглиблення знань про свою Батьківщину та при підготовці рефератів.

 Книжка розповідає про розмаїтий тваринний світ планети. На сторінках цього прекрасно ілюстрованого видання ви зустрінетесь із ссавцями і плазунами, птахами і комахами, мешканцями морів і океанів. Адресується дітям середнього шкільного віку. 




  Перед вами путівник в тваринний світ Світового океану. Якщо повісити цю книгу на  стіну – вона перетвориться на постер довжиною 1,5 метрів! В ній наведена наукова схема класифікації морських тварин за типами, класами і т.п. З іншого боку – більше 40 видів різноманітних мешканців морів та океанів.




  Популярна енциклопедія для дітей молодшого шкільного віку. Дітям властива допитливість. Їм цікаво пізнавати світ, дістаючи відповіді на всі свої численні запитання. Ця книжка розповість юним читачам про автомобілі: про історію їх створення і перші автомобілі, про сучасні легкові автомобілі, автобуси і вантажівки, про відомі автомобільні бренди.

 Ця енциклопедія - справжня знахідка для сучасного хлопчика. Вона допоможе тобі стати сильним, сміливим, впевненим у собі, навчить як позбутися багатьох недоліків. На сторінках видання ти знайдеш багато цікавих фактів, добрих порад і корисних рекомендацій. 
  Ця книга — для дівчаток, які хочуть бути красивими, розумними, впевненими в собі. Тут кожна знайде для себе багато корисної і цікавої інформації, отримає слушну пораду чи підказку, що робити в тій або іншій життєвій ситуації. Книга призначена дітям середнього шкільного віку.
    

    Отже, енциклопедії дуже корисні та потрібні всім, особливо школярам. Довідкові видання допомагають тим, хто бажає поглибити свої знання, мати уявлення про найважливіші напрямки науки і техніки; допоможуть глибше вивчити тему, зрозуміти прочитане. Тож поповнюйте свої знання, користуючись енциклопедіями, словниками та довідниками, черпайте нову і цікаву інформацію. Ніколи не соромтесь заглянути в книгу. Недарма існує таке народне прислівя: «З книгою подружишся – розуму наберешся».
  Чекаємо допитливих користувачів в бібліотеці після карантину, адже в нашому фонді є чимало енциклопедій і ви обов’язково підберете щось цікаве саме вам, щоб поповнити свої знання!


Коментарі