6 квітня - Всесвітній день мультфільмів

    Всі діти, безперечно, полюбляють дивитися мультики. Адже мультфільм – це казка, що оживає, а веселі й кумедні герої мультфільмів так захоплюють!А ще мультфільми – це засіб виховання дитини, бо вони вчать взаєминам, формують поняття добра і зла, взаємодії з навколишнім світом, розвивають уяву. А коли ж з’явився найперший український мультфільм?
   Першим українським мультфільмом стала «Казка про солом’яного бичка”, яку створив В’ячеслав Левандовський в 1927 році.

                                                Кадр з мультфільму «Казка про солом'яного бичка».
                                                Левандовський виступив режисером, сценаристом та художником.
                                                ВУФКУ Одеса, 1927
 Ця анімаційна картина виконана в техніці площинних маріонеток. Для цього використовувались маленькі паперові фігурки, що складались з шарнірно з’єднаних частин і відтворювали ілюзію руху. 
   В’ячеслав  Левандовський (1897 – 1962) з дитинства захоплювався мистецтвом: музикою, театром, балетом, живописом. Під час навчання в українській Академії мистецтв почав працювати в театрах та видавництвах, розмальовуючи декорації та створюючи ілюстрації до дитячих книжок. Працюючи художником Одеської кінофабрики ВУФКУ, створив майстерню мультиплікаційних фільмів. Він поклав початок художньо-технічному експерименту у сфері анімації, винайшов та запровадив у виробництво «автоматичний олівець» та метод «еклеру»,  відкривши дорогу своїм учням і наступникам.
 Використані джерела: https://uk.wikipedia.org.wiki/Левандовський
                                       https://tsn.ua/spesial-projects/animation

Коментарі