ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ - КНИГА


                                                                        Книга — вчитель, добрий друг вона,
                                                                          Завжди порадить щиро й допоможе.
                                                                                В ній людства мудрість зібрана земна,
                                                                            Тому вона — усе на світі може!
       



   Всесвітній день книги та авторського права було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року. Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження.
   Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня, оскільки цей  день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем смерті декількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. Лакснесс, Володимир Набоков, Жозеф Пла і Мануель.
  Книга розвиває нашу мову, збільшує запас слів, розвиває наше мислення. здатність співчувати. Книги додають нам сили і натхнення. Вони захоплюють, заставляють нас сміятися і плакати, ставлять перед нами запитання, над якими варто задуматись. Книги допомагають нам знайти самих себе, зрозуміти інших, позбавляють самотності. Книга – справжній маг. Скільки дивовижних таємниць відкривається нам завдяки книгам!

                                      Цікаві факти про книги:

  1.  Люди почали читати мовчки тільки в 4 столітті нашої ери. До цього людство                     завжди читало вголос.
  2.   Найстаріша друкована кольорова книжка - китайське керівництво по каліграфії і             малювання, було створено в 1633 році.   
        3.  Найбільша у світі книга побачила світ у 1832 році у Лондоні. Вона називається               «Пантеон англійських героїв», її довжина – 5,7 метрів. Розмір літер цієї книжки               становить 15 см.
        4.    Найменша надрукована книга – «Мурашки» видана у 1980 році в Японії, її                        розміри – 1,4 на 1,4 см.
        5.    Найменша книга в світі - «Кобзар», створена вона українським майстром М.                    Сядристим. У книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки              настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Через мікроскоп можна прочитати  поезії Т.Шевченка.
       6.    Найтовстіша у світі книга англійський словник, що має 8600 сторінок.
       7.     Нeзвичайну Біблію можуть побачити відвідувачі Державного музею мистецтв у               Грузії. На важких кам'яних плитах рукою стародавнього майстра висічено 20 сюжетів на теми Старого й Нового завітів. Така Біблія існує в одному примірнику, її  кам'яні сторінки знайдено у високогірному селі Цебельда.
       8.     Римський імператор Марк Аврелій платив поетові Оппіану по золотій монеті за               кожну написаний рядок. Оппіан написав дві поеми, про риболовлі та полювання,             заробивши двадцять тисяч монет.
       9.    Якщо кожен день читати по 10 сторінок, то за рік їх набереться 3650, а це як                     мінімум 12 книг.
      10.  33% американців не прочитали жодної книги після того, як закінчили школу. Хоча в США бібліотек в 7 разів більше, ніж McDonald's.
 11.  Президент США Теодор Рузвельт читав по одній книзі в день, а Девід Боуї - 3-4 в            тиждень.
      12.  В англійській мові є окремий термін для позначення запаху книг - бібліосміа. А              страх того, що у вас не залишиться, що почитати називається абібліофобія.
      13. "Німецький словник" вважається найбільшим в світі. Складати його  почали брати           Грімм в 1854 році, далі роботу продовжили інші, менш відомі автори, і праця була           закінчена тільки в 1971 році. Словник налічує 34519 сторінок і виданий в 33 томах.
 14. В різний час під заборону потрапляли такі книги як "Убити пересмішника",                     Харпер Лі, "Лоліта", Набокова, "Над прірвою в житі", Селінджера, "1984" і                      "Скотний двір" Оруелла і навіть "Пригоди Гекельберрі Фінна" і " Гаррі Поттер".
      15.  Лише 2% книг в світі продаються накладом понад 500 000. примірників. Середній           тираж книг в Україні – 3000 примірників.
      16.  У своїх книгах Вільям Шекспіра в 10 разів частіше писав слово "любов", ніж                 "ненависть".
 17.  Під час читання майже 50% часу наші очі дивляться на різні літери. При цьому                лінії погляду можуть, як розходитися в різні боки, так і перехрещуватися.
18.   Нейропсихологи сходяться на думці, що читання знижує рівень стресу на  68 %.                     
   Всесвітній день книги – чи не найпрекрасніше свято, яке об’єднує книголюбів усього світу. Традиційно його відзначають вшановуючи не тільки її величність Книгу, а й авторські права письменника.
   Традиція святкування Дня книжки народилася в Каталонії, де 23 квітня традиційно, на День Юрія, дарували троянду за кожну куплену книжку.
  Зараз Всесвітній день книги та авторського права святкують в 190 країнах світу. Пропонуємо Вашій увазі ще й такі
                                Маловідомі факти про книги:

 1.   «Аліса в країні чудес» було заборонено в Китаї через наявність у книзі звірів, які           розмовляють.
2.  Дж. Р. Р. Толкін друкував усю трилогію «Володаря перснів» двома пальцями.
      3.    У «Казках 1000 і 1 ніч» Аладдін спочатку був китайцем.
      4.    У книзі «Подорожі Гуллівера» описано розмір і швидкість обертання місяців -                супутників Марса за 100 років до того, як це зробили астрономи.
      5.   «Пригоди Тома Сойєра» - перша книга, текст якої був набраний на друкарській             машинці.
      6.  Книги про Гаррі Поттера майже повсюдно заборонені в Америці через «пропаганду        окультизму, язичництва і заперечення християнських цінностей».
      7. «Вінні-Пух» був спочатку заборонений в Америці, Туреччині та Великій Британії. Тут зіграло роль не тільки наявність тваринок, що розмовляють, а й той факт, що малюк П’ятачок викликав негативну реакцію у мусульманської частини читачів.
      8.    Шерлок Холмс частіше за інших літературних персонажів ставав героєм кіно і                  телесеріалів.
 9.  Найпопулярнішим письменником усіх часів і народів є Агата Крісті. Її  детективи            друкуються на 44 мовах світу.
10. Барбара Картленд, найбільш плідний автор за версією «Книги  рекордів Гіннеса»,             писала по роману кожні два тижні.
11.   Книга Джастіна Бібера входить до списку бестселерів за версією New York Times (так-так, він теж вміє писати).
12.   Перша рукописна Біблія (з моменту винаходу друкарського верстата) була                       написана за 12 років і коштує зараз 8 млн доларів.
13.  Було видано вже більше двох мільярдів книг. Найбільш ходовою книгою                          залишається Біблія. Друге місце займає «Книга рекордів Гіннесса».
14.  Чарльз Діккенс писав «Різдвяну історію» протягом шести тижнів.
15.  Найбільше творів написав іспанський драматург Лопе де Вега. Його перу належить 1800 п'єс.
16.  В'язнями Бастилії були не тільки люди. Одного разу до в'язниці була ув'язнена                  знаменита Французька енциклопедія, складена Дідро і Д'Аламбером. Книгу                      звинувачували у тому, що вона завдає шкоди релігії та суспільній моралі.


                                             Комп’ютерний настав нестримний час,
                                             Прогрес такий, що годі і встигати.
                                             І щось, звичайно, зміниться для нас,
                                             Але не зможе людство не читати.
Використані джерела:
 https://uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітній_день_книги_та_авторського_права
 http://publish-ukma.kiev.ua/ua/novini/55-malovidomi-fakti-pro-knigi.html
           http://abetka.ukrlife.org/books_about.html





























Коментарі